Dünyadan Haberler

Biden’in 1915 Açıklamasına Dışişleri’nden Sert Tepki

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, bir kez daha "soykırım" ifadesini kullandı.

Biden’in 1915 Açıklamasına Dışişleri’nden Sert Tepki

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, bir kez daha “soykırım” ifadesini kullandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’in aynı zamanda “meds yeghern” ifadesini de kullandığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı ise bu açıklamalara sert bir tepki gösterdi, “Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamalar uluslararası hukuka aykırıdır” dedi. Biden, göreve geldiği 2021’den bu yana her 24 Nisan’da “soykırım” ifadesini kullanıyor.

Açıklamada, Ermeni Soykırımı’nın anıldığı belirtilirken Türkiye’nin ismine yer verilmedi. Ayrıca, daha önceki başkanların da sıklıkla kullandığı “Büyük Felaket” (Medz Yeghern) ifadesinin de yer aldığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin açıklamasını reddettiğini belirtti. Bakanlık, “Bazı radikal çevreleri memnun etmek amacıyla 1915 olayları hakkında yapılan tek taraflı açıklamaları reddediyoruz” diyerek tepki gösterdi. Uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Bakanlık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 1915 olaylarının meşru bir tartışma konusu olduğunu açıkça kayda geçtiğini belirtti.

Açıklamada, tarafların Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerisine ve Ermenistan ile başlatılan normalleşme sürecine destek vermeye çağrıldığı ifade edildi.

 

 

Haber: Bülten

Erdoğan: ‘1915 Olayları Vicdan ve Bilimsel Yaklaşımla Ele Alınmalı’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu