Köşe Yazıları

Bitki Beslemenin Temelleri-2

Merhaba değerli okurlarım.

 

Geçen haftaki yazımda bundan sonraki haftalarda bitki besleme taktik ve stratejileri ile alakalı bilgiler vereceğimi söylemiştim. Bilinçli yetiştiricilik yaparsanız üretim masrafınızın daha az olacağına emin olabilirsiniz.

Bir örnek vereyim hemen. Azot, Fosfor, Potasyum = dal, döl, bal olayını hatırlayın! Domates yetiştiriyorsanız yeşilin içindeki kırmızıdan para kazanıyorsunuz demektir. Azot yeşil yapıyorsa dal ve yaprak yapıyor demektir. Fosfor çiçeklenmeyi artırıyor, Potasyum da meyve büyütüyor demektir. Bunu bütün bitkiler için düşünebilirsiniz. Çiçeklenme zamanından hemen önce Fosforlu gübre vermeniz gerekirken Azotlu gübre verdiniz diyelim. Ne olur? Bitki çiçeğe geç yatar, yatsa bile o çiçeklerin yarısı tozlaşır yarısı kısır çiçek olur ve dökülür. Sonra siz çiçek gecikti diye Fosforlu daha pahalı bir gübre atasınız üretim maliyetiniz artar.

Tatbiki Azotun dal ve yapraklanmayı artırmaktan başka, Fosforun çiçeklenmeyi artırma görevinden başka, Potasyumun da meyve büyütmekten başka görevleri de var, yeri geldiğinde işleyeceğiz. Ayrıca bitki gereksinimi Azot, Fosfor, Potasyumdan da ibaret değil. Ben diyorum ki bitkilerin her büyüme döneminde gelişmesi için gereken elementler konusuna haftaya giriş yapalım.

Elementleri anlatırken sizleri sıkmayacağım ama gerçekten bilmeniz gereken özellikleri var bu elementlerin. Hatta ümit ediyorum ki gübre alırken daha sorgulayıcı olacaksınız!

Valla ben bitki besleme konusunda daha bilinçli olun diye uğraşıyorum, gerisi size kalmış.

Bu hafta “bitki beslemede kullanılan destek ürünleri” konusunda bilgi vereceğim sizlere. Zamanında bu konuda canlı bir televizyon programı bile yapmıştım. Hepi topu dört taneler ama hepsinin bir ortak özelliği var; hiçbiri bitkiyi direkt olarak beslemez. Evet en bilineni Hümik asit (sıvı). Sonra Amino Asit (sıvı veya toz), Deniz yosunu (sıvı veya toz) ve Organik karbon (genellikle sıvı).

Ben bunlara “acil durumlarda camı kırın gübreleri” diyorum. Akılda kalıcı değil mi?

Basit olarak anlatmam gerekirse Hümik asit köklenmeyi teşvik ediyor. Köklerde bir sorun varsa bitkiyi yeni kök atması için uyarıyor. Fazlası zarar etmez çünkü organik yapılıdır. Her zaman her sıklıkta atılabilir. Genel kullanım dozu dekara 2-5 litre arasındadır. Benim tavsiyem paraya kıyın ve dekara 5 litre atın faydasını görürsünüz. Ha unutmadan bu önemli: Hümik Asit toprağa verilir, damlamadan veya bitki dibine dökerek, yapraktan verilirse bitki içine giremez ve yaprak üzerinde leke bırakır, özellikle kıllı yapraklı bitkilerde. Bir de tavsiyemdir Hümik asidi mikro element gübreleriyle karıştırıp toprağa verin. Özellikle Demir ve Çinko.

Şimdi “kurtarıcı 1” lakaplı Amino Asit diyoruz. Bu arkadaş stres alır, çoğunlukla toprak üstü aksamın stresini alır. Toprak altı aksamın stresini alma konusunda biraz hafif kalabilir. Hava kaynaklı stres faktörleri hani abiyotik stres etmenleri diyorduk (yazılarımı takip edenler hatırlar); aşırı sıcaklık, aşırı sıcaklığa bağlı kuraklık veya sulama düzensizliğine bağlı susuzluk, gece-gündüz sıcaklık farkı, sıcak-soğuk rüzgâr, ayrıca bitki hastalık ve zararlıları, tarım ilaçları, düzensiz ve dengesiz sulama, zamansız budama (derin budama değilse) gibi stres etmenlerine karşı bitkiyi rahatlatır ve bitki gelişimine kaldığı yerden devam eder. Amino Asit içeren gübreler var, kullanın. Stres yaratacak olaylardan 1-2 gün önce kullanmaya gayret edin, etkisini daha iyi görürsünüz. Birden fazla tarım ilacı karıştırıyorsanız mutlaka en az %4 Amino Asit içeren bir gübreyi karışıma sokun. En az %4. Amino Asidi topraktan da verebilirsiniz ama Deniz Yosunu varken Amino Asidi vermeyin. Bitki Beslemenin Temelleri-2

Sıra geldi “kurtarıcı 2” ‘ye. Bu arkadaş da stres alır, çoğunlukla de toprak altı aksamın stresini gidermek için kullanılır. Toprak üstü aksamın stresini almak konusunda biraz hafif kalabilir. Toprak altı streslerde ve köklendirmeyi teşvikte daha iyidir. Damlama sulama sisteminden veya bitki dibine dökerek verilir. Damlamadan verilen ilaçlarla karıştırılıp kullanılabilir. Deniz yosununun köklenmeyi teşvik edici özelliği de bulunduğundan fide bandırmada kullanılabilir. Toprak üstü aksama püskürterek güvenle kullanılabilir ama toprağa verilen Deniz yosunu birkaç sene sonra toprak tuzlanmasına sebep olabilir. Deniz yosununun garanti edilen içerik kısmında yazan EC değerinin en fazla 7-8 ds/m olmasına dikkat edin.

En önemli destek materyali Organik karbon! Bazıları buna aktif kömür falan diyorlar. Külliyen yalan, ürününde organik karbon olmayanların ve organik karbonu bilmeyenlerin uydurması bu. Organik karbon bitkilerde hücre bölünmesini dürtükleyerek dokuları oluşturur. Hücreler çoğaldıkça dokular artar ve bitki büyür. Denklem ne kadar kolay değil mi? Organik karbon büyümeyi sağlar, her büyüme ve gelişme döneminde bitkiye verilmelidir. Damlama sulama sisteminden, bitki dibine dökerek veya yapraktan püskürtülerek verilebilir. Aman ha yapraktan fazla verilirse sürgünlerin, topraktan fazla verilirse köklerin büyüme uçlarını yakabilir.

Tavsiyelerim:

  • Hümik asit, gece rüyanızda gördünüz sabah kalkınca atın ama damlamadan veya bitki dibine dökerek.
  • Amino asit, birden fazla ilaç karıştıracağınız zaman kesinlikle suya önce Amino asit katın 20-30 saniye bekledikten sonra ilaçları katın. Ayrıca tahmin edebildiğiniz her türlü hava olayından en az bir gün önce yapraktan atmaya çalışın.
  • Deniz yosunu, fide bandırma, yeni fidan dikimi, fidanda veya fidede ilk sulama yani kök gelişmesi ile alakalı bir şeyler istiyorsanız Deniz yosununu damlamadan veya bitki dibine dökerek verin. Ayrıca toprak altında bir sıkıntı varsa ve damlamadan ilaç verecekseniz ilaçla birlikte Deniz yosunu da verin.
  • Organik karbon, fide dikiminde 5 gün sonradan itibaren on gün arayla iki defa yapraktan sonra bir topraktan verin. Topraktan uygulamadan 15 gün sonra uygulamalara baştan başlayarak tekrarlayın. Yeni dikim fidanlarda 5 litre can suyuna yarım litre koyabilirsiniz. Bu dozu ağacın her yaşı için 1 litre su ve 200 ml Organik karbon ilave ederek hesaplayın.

Bu haftalık da bu kadar, haftaya görüşmek üzere. Ürününüz bol ve bereketli olsun.

Bitki Beslemenin Temelleri-2

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu