Semra AMAN AKYÜREKKöşe Yazıları

Dünyanın Tek Muhteşem Türk Müzesi

Herkese Merhaba

Dünyanın Tek Muhteşem Türk Müzesi… Her yıl mümkünse mesleki bir etkinlik için yurt dışına çıkarım. Avrupa ülkelerinin bilinen şehirlerini çokça gezdiğim olmuştur. Hemen hepsinde gerek şehir meydanlarında, gerekse açık-kapalı müzelerinde şehrin ve uluslarının kahramanlarına ait dikkat çekici objelere rastlardım.

Hatta hiç unutmam, yıllar önce Macaristan’ın Budapeşte şehrine bir etkinlik için gitmiştim. Burada turizm destinasyonu içinde yer alan “kahramanlar meydanını” görünce de özenmiştim biraz.

İlgili Makaleler

Kendi kendime, “bizim tarihimizde sayısız kahraman var ama bunlar 6 kahramana sahip ve onlara da sahip çıkmışlar” diye hayıflanmıştım. Çünkü ülkemizde binlerce yıllık zengin bir Türk tarihi olmasına rağmen böyle bir çalışma görmemiştim.

İşte geçtiğimiz hafta Başkent Ankara’da Açık ve Kapalı alanda yapılmış MUHTEŞEM Türk Tarih Müzesi Parkını görünce inanılmaz sevindim. Biliyorum müze kelimesi bilimsel vurgusu nedeniyle maalesef bazen rağbet edilmiyor. Ama Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel öylesine muhteşem bir iş çıkarmış ki, gözlerim dolu dolu inceledim. Üstelik bu açık hava meydan müzesi aynı zamanda bir park.

Her bir Türk Kahramanını, düşünürünü, bilim insanını içeren 200’ün üstünde mükemmel tasarıma sahip sanat eseri heykeller, ancak binlerce yıllık TÜRK ihtişamını böyle anlatabilirdi. Kapalı alanda ki Ergenekon Destanı, Malazgirt ve Kurtuluş Savaşını anlatan dev tabloların panoraması, insanın tüylerini diken diken ederken “işte bu bizim muhteşem tarihimiz” dedirtiyor.

Açık söyleyeyim, bu muhteşem meydan müzesinin adını duymuş, ama böyle hayal etmemiştim. Bu nedenle önce bu Harika ve Dünyada tek olan müzeyi görmemize öncülük eden TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa’ya teşekkür etmek istiyorum.

Ayrıca, bu muhteşem eseri ülkemize kazandıran ve tam bir halk adamı olan Başkan Demirel ile tanışmak da ayrı bir keyif oldu. Dahası bu inanılmaz güzel eserin, meşakkatli şekilde ortaya çıkış hikayesini bizzat kendisinden dinleme fırsatımız oldu. Hikayesi de ayrı güzel ve ilginç anekdotlara var. Ama onu da başka bir köşe yazımda sizlerle paylaşacağım mutlaka.

Gelelim şimdi bu Harika Açık Hava müzesi ve Meydanın ayrıntılarına. Öncelikle burada, Türk Tarih Müzesi, binlerce yıllık şanlı bir tarihin nabız atışlarını canlı tutuyor. Ayrıca, Dünyada ki ilk Türk Tarih Müzesi özelliği taşıyor. 

Etimesgut Belediyesi Heykel ve Seramik Atölyesi’nde, yerli ve yabancı sanatçılar müzede yer alan sanat eserlerini ortaya çıkarmış. Ayrıca, Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda sanat eseri olarak 200’ün üzerinde heykel, 7 kompozisyon, 4 dev panoramik resim ve asına uygun 8 Türk yazıtı bulunuyor.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda İskit/Saka döneminden izler var. Dahası, Göktürk kağan ve hatunları ile 16 Türk devleti kurucularını burada görebiliyoruz. Ayrca, Selçuklu sultanlarını, Osmanlı padişahlarını, Kurtuluş Savaşı komutanlarını, büyük Türk düşünürlerini…

Türk Cumhuriyetleri kurucuları heykelleri ile yan bloklarda yazılarla da bilgilendirme yapılıyor. Rehberler her kaidede tek tek sözlü anlatımla bilgi veriyor. Örneğin, Türk tarihinde yer alan kadınların varlığı ve burada yer alması oldukça dikkat çekici. Ayrıca, Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden fikir adamlarını ve Cumhuriyet dönemi bilim insanı, şair, yazar ve sanatçılarını temsil eden heykeller göz kamaştırıyor.

Dolaşırken zamanın nasıl geçtiği kesinlikle anlamıyorsunuz. Dinamik bir Başkanın varlığı ile gezdiğimiz müze turunda, Ergenekon Destanından tutun, Kürşat ve 40 Çerisi’ne uzanan bir hikâyenin içinde buluyoruz kendimizi. 81 ilden TİMBİR kurucusu ve 10’u aşkın Türk Dünyası basın mensubu ile birlikte vaktin nasıl geçtiğini anlayamadık bile.

Göktürk Okçuları, Kurtuluş Savaşı Koşan Atlıları, 1453 İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı kompozisyonları bahçe içinde adeta yaşıyor. Ayrıca, beş farklı Atatürk heykeli müzeyi onurlandırıyor. Daha ne olsun Türk Tarih Müzesi tüm ihtişamı ile Eti Mesgut’ta fark yaratıyor. Ben kesinlikle tekrar takrar gitmeyi düşünüyorum. Bütün yurttaşlarıma da mutlaka gitmelerini tavsiye ediyorum. Bu tavsiyeyi abartı olarak görenler dahi göz ucuyla da olsa buraya gittiğinde eminim bana hak verecektir.

Dünyanın Tek Muhteşem Türk Müzesi…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu