Köşe Yazıları

Bitki Beslemenin Temelleri

Merhaba değerli okurlarım. Bitki Beslemenin Temelleri

Bu haftaki yazımdan itibaren sizlere doyurucu bilgi vermek adına bitki besleme taktik ve stratejileri ile alakalı bilgiler vereceğim. Amacım işin doğrusunu bilerek bilinçli yetiştiricilik yapmanız. Aslında ne istiyorum biliyor musunuz? Çiftçilik yapın istiyorum, fazla para harcamayın, üretim maliyetinizi artırmayın, harcamadığınız için kazanın istiyorum. Yetiştiriciliği bilinçli yaptığınızda hem üretiminizin maliyeti yüksek olmaz hem de ürününüz bol ve kaliteli olur müşteri sizi bırakmaz. Bu yazımda sizlere bitki beslemede bilmeniz gereken temel bilgilerden bahsedeceğim.

Önce beslemeyi üç kısma ayıralım. Birinci kısım toprak altı besleme yani taban gübrelemesi, ikinci kısım damlama sulama sistemi olan üreticilerin yaptığı şey yani suyla besleme -ki bunun adı fertigasyon-, üçüncü kısım ise yapraktan besleme. Fertigasyon sadece damlama sulama sistemi ile olur. Salma sulama, karık sulama veya karık arası şırlama ile maalesef yapılamıyor, çünkü her yere aynı miktarda gübre dağılmıyor. Damlama sulama yapmıyorum, ben nasıl besleyeceğim diye mi sordunuz? Damlama sulaması olmayanlar mecburen sadece diğer yollarla yani taban gübrelemesi ve yapraktan besleme yapacaklar, ama birinden biri değil ikisi de olacak.
Taban gübrelemesinde kullanmanız gereken gübrenin ne olduğunu ve ne kadar kullanmanız gerektiğini belirleyen şey köydeki genel kullanım yani o kullanıyor ben de kullanayım değildir. Toprak analizi raporunu görmeden taban gübresi tavsiyesinde bulunan mühendis, tekniker, teknisyen, zahireci, başka çiftçiler, başka köylüler falan değildir. Yani kısaca toprak analizi sonucunu görmeden yapılan toprak altı gübre tavsiyesi yerinde değildir. Biliyorum toprak tahlili yaptırmak ayrı bir masraf ama bilinçli tarım yapacaksanız toprak analiziniz olacak ve her sene yaptıracaksınız. Toprak analizi yaptırınca bir sene rahat edeceksiniz yahu, belki de gübreye fazla para vermekten kurtulacak, belki de yanlış gübre almaktan kurtulacaksınız!

Toprak altı gübrelemeyi analiz olmadan yapmayın konusu önemli. Gelelim Fertigasyon yani damlama sulamayla gübrelemeye. Fertigasyonda suda eriyen gübreleri kullanıyoruz. Suda eriyen her gübre kullanılır. Alışık olduğunuz 50 kg lık gübreler yani üre, 15.15.15, DAP, 20.20.0, 26’lık ve 21’lik gübreler normal suda %65 ile %85 oranında veya 40-45 derece ısıtılmış suda %90-%100 oranında erir. Damlama sistemleri için özel geliştirilerek suda eriyebilme kabiliyeti artırılmış gübreler de mevcuttur. Ayrıca erimesine gerek olmayan sıvı gübreler de kullanılabilir ve etkilidirler. Fertigasyonda gübre tankının içerisine gübreyi koyup damlama sulama sisteminden verirsiniz.

Gübrelemenin üçüncü kısmı olan yapraktan gübrelemede, fertigasyondan yani damlama sulama sisteminden kullanacağınız sıvı veya toz bütün gübreleri kullanabilirsiniz. Gübreyi su ile karıştırıp yapraklara püskürmek şeklide kullanılır.

Ürün pazarlama haricinde olmak kaydıyla bitkisel üretimde yetiştiricilik ile alakalı olan tüm sorularınızı cevaplamaya hazırım. O haftanın konusu ne olursa olsun siz sorunuzu gönderin ben bir sonraki hafta cevaplayayım. Sorularınızı mustafa1ol@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

Bir sonraki hafta görüşmek üzere sorularınızı bekliyorum. Ürününüz bol, hasadınız bereketli olsun.

Kalın sağlıcakla.

Bitki Beslemenin Temelleri

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu