Köşe Yazıları

BİTKİ GELİŞİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN ELEMENTLER

BİTKİ GELİŞİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN ELEMENTLER

 

Merhaba değerli çiftçiler. Bugünkü yazımda size bitki besin elementlerini anlatacağım. Bitki besin elementleri olarak tanımladığımız, sizin de gübre olarak nitelendirdiğiniz bu maddeler; bazılarının büyük miktarlar halinde, bazılarını çok küçük miktarlar halinde bitki gelişimi için mutlaka gerekli olan maddelerdir.

 

Bitkinin tohumunun çimlenmesi, çimlenen tohumun kök salması, aynı zamanda tohumun  toprak üst ilk yapraklarını oluşturması, bu yaprakların gelişerek fotosentez dediğimiz güneş, karbondioksit ve suyu kullanarak kendi besinini yapabilmesi, bitkinizin boyunun uzaması, gövdesinin kalınlaşması, yeni yaprak ve sürgün çıkarması, çiçek açması, çiçeklerinin tozlaşması ve döllenmesi, meyve yapması, meyvenin tohum bağlaması, sonraki sene için bitkinizin kendi içinde hazırlık yapması, ayrıca tüm bunlar olurken bitkinizin kökünün daha fazla gelişerek daha uzaklara ve derinlere dallanması olaylarında her zaman bu bitki besin elementleri etkili olmaktadır.

 

Tatbikî bir tane değil bu bitki besin elementleri; bitki besin elementleri 16 tanedir ve her biri farklı işe yarar. Bu şu demek oluyor bitkinin her gelişim dönemi için kullanmanız gereken bitki besin elementi veya bitki besin elementleri farklıdır ve üretim sezonu içinde farklı dönemlerde farklı besin elementleri içeren gübreleri kullanmanız gerekmektedir. Gelelim bu bitki besin elementlerinin isimlerine ve kaynaklarına.

 

İlk üç bitki besin elementimiz temel elementler olarak adlandırdığımız, bitkilerin havadan ve topraktan karşılayabileceği elementler; Bunlar Karbon, Hidrojen ve Oksijendir. Bu elementlerden karbon bitkiler tarafından havadan ve topraktan karşılanabileceği gibi, hidrojen ve oksijen elementleri sadece sudan karşılanabilmektedir. İkinci grup elementlerimiz “Makro elementler” dediğimiz gruptur ki; bu gruptaki elementler bitkide mikrolara göre daha fazla ihtiyaç duyulan elementlerdir. Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Kükürt bu grupta bulunmaktadır. Üçüncü ve son grup elementlerimiz ise; “Mikro elementler” olarak adlandırdığımız Bor, Bakır, Alüminyum, Demir, Mangan, Çinko, Klor elementleridir. Bu üç grubun haricinde “Mikro elementler” içerisine dahil edilebilecek olan, araştırmalar sonucunda bitkilere faydalı etkileri bulunan elementler de bulunmaktadır. Bunlar ise Sodyum, Kobalt, Silisyum ve Vanadyumdur. Bitki besin elementlerinin grupları içerisinde bulunan ikinci ve üçüncü grup elementler; bitki bünyesine büyük oranda topraktan alınabildiği gibi, daha küçük oranlarda bitki üzerine püskürtülerek yapraktan alınabilir.

 

Bitkinin gelişimi için mutlaka gerekli olan bu bitki besin elementlerinin topraktan veya bitki üzerine püskürtülerek verilme zamanları da bitki gelişim safhalarına göre değişim göstermektedir. Her bitkinin bitki besin ihtiyacı farklılık göstermektedir. Ayrıca yetiştirdiğiniz bitkinin ne amaçla yetiştirildiği konusu da bu farklılığı doğurmaktadır. Bunun bir örnekle açıklayacak olursam: silajlık mısır bitkisinin Azot elementi isteği fazla olmasına karşın, dane mısır bitkisinin Potasyum isteği daha fazladır. Aynı şekilde yem bitkilerinin ot veriminin yüksek olması istendiği için bu bitkilerin Azot ihtiyacı daha fazla olmaktadır.

 

Bu yazdıklarımla şu anlaşılmasın; Azot ihtiyacı fazla diye Azotlu gübrelere yüklenmek doğru değildir. Bitkinin her elementi almaya ihtiyacı vardır, fakat bitki çeşidine ve yetiştirilme amacına göre bitki besin elementleri ihtiyacı azlık veya çokluk gösterebilir. Çok fazla verdiğiniz bir bitki besin elementi hem toprakta daha fazla kalarak yararlı halden kullanılamaz hale geçmekte, hem de bitki bünyesine diğer bazı bitki besin elementlerinin alınabilmesini engellemektedir. Bitkinizin gelişimi de bu durumdan olumsuz şekilde etkilemektedir.

 

Bizler Ziraat Mühendisi olarak gübreleme ve bitki besin elementi ihtiyaçlarının tavsiyelerini; Toprak analizi raporunda belirtilmiş olan rakamlara göre yapmaktayız ve uygulatmaktayız. Bilinçli gübrelemeyle daha doğru bitki gelişimi ve daha y

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu