GündemÇocukçaEğitim

BU FİKİRLERDE GELECEK VAR

Sevgili çocuklar bugün ‘’ÇOCUKÇA’’ sayfamızda bilimin sınırlarını zorlayacağız. Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi’nin birbirinden yetenekli öğrencileri, projelerini sizlerle paylaştılar. Geleneksel çocuk oyuncaklarını ya da paraların arkasındaki sembolleri hiç merak ettiniz mi? Öyleyse gelin birlikte bu soruların cevabını bulalım…

Ne çok şeyi merak ederiz. Bazen kuşların nasıl uçabildiğini düşünüp dururuz. Bazen de günlük hayatımızda alışveriş yaparken harcadığımız paraların arka yüzündeki simaların kimler olduğunu merak ederiz. Bunlara cevap arayan Bilim ve Sanat Merkezi’nden öğrenci arkadaşlarımız yaptıkları bu projelerle hem merakımızı gideriyorlar hem de eğlenceli bir yolculuğa davet ediyorlar bizleri…

Azra Demirkapılar: Ben Danışman Öğretmenim Rabiye Kahraman ile birlikte her gün cebimizde taşıdığımız paraların üzerindeki ünlü düşünürleri araştırdım. Ve çıkan sonuca çok sevindim. Çünkü hepsi alanlarında çok başarılı bilim insanlar. Mesela 5 TL’nin arkasında yer alan Aydın Sayılı, Dünyada ve Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlayan bir bilim adamı. Polonyalı astronom Kopernik konusundaki çalışmalarından dolayı 1973 yılında Polonya hükümeti tarafından Kopernik Madalyasına layık görülmüştür. 1990 yılında ise bütün çalışmaları göz önünde bulundurularak UNESCO ödülüne layık görüldü. 10 TL’nin arka yüzündeki Cahit Arf ise Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, kendi adıyla bilinen teoremleri ile dünya çapında tanınmış, ülkemizin yetiştirdiği en büyük bilim insanlarından.

Erva Körükçüoğlu: Ben arkadaşım Beyzanur Gedik ile birlikte geleneksel çocuk oyuncaklarını bulduk. Onun üzerinde araştırmalar yaptık. Artık çocuklar genellikle bilgisayar karşısında zaman geçiriyorlar ve verimli bir çalışma düzenleri olmuyor. Eskiden öyle değilmiş. Geleneksel oyuncaklar ile çocuklar daha güzel oynayabiliyorlarmış. Kuklalar, tahta oyuncaklar çok güzel bence.

Beyzanur Gedik: Bizim kültürümüzde çok güzel geleneksel oyuncaklar var. Çocukların rahatlıkla oynayabilecekleri birbirinden güzel oyuncaklar ile zaman daha verimli geçiyordu. Ama artık öyle değil bilgisayar oyunları ve telefonlardaki oyunlar ile oynuyor çocuklar. Ama yapılan araştırmalara göre, eskiden kullanılan geleneksel oyuncaklar çocukların gelişiminde çok daha önemli bir yere sahipmiş.

Huban Gülen: Ben projemi psikolojik bir alanda yapmak istedim. Çünkü akran zorbalığı gittikçe artıyor. Özel yetenekli çocukların üzerinde bu durum büyük bir baskı yaratıyor. O nedenle bu konuda da önlem alınması gerekiyor. Bu çalışmanın amacı Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi’ne devam eden 6-7 ve 8. Sınıf öğrencilerinin kendi okullarında yaşadıkları ve yaşattıkları akran zorbalığını tespit etmek, etkenleri bulmak ve çözüm üretmek üzerine yapıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu