GündemSiyasetTürkiye Gündemi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İÇİN TEMAYÜL

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için temayül yoklaması dün Öğretmenevinde gerçekleşti. Temayül öncesi Yerel yönetimlerden sorumlu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, sabah kahvaltısında Belediye Başkanları ile buluştu. Bazı Büyükşehir Belediye Başkanları neden değişiyor? Sorusunun yanıt bulduğu temayül yoklamasında,  Seçimle gelen seçimle gider tartışmalarına öyle bir cevap verdi ki; ’Siyasiler, Belediye Kanununu okumalı’ dedi, dedirtti.

ROTAYI MİLLET ÇİZER

Temayül yoklaması öncesi konuşma yapan Ak Parti İl Başkanı Av.Hasan Demiraslan, Milleti millete kırdırtmaya karşı, millete 15 Temmuz ihanetini yaşatan hain Fetöcülere karşı her an uyanık olmalıyız’ dedi. Demiraslan, ‘Bu millet daima kendi geleceğine sahip çıkacak. Hainlere geçit vermeyecek. Bizler Ak Parti teşkilatı olarak, güçlü bir Balıkesir için, Dünya Devleti güçlü bir Türkiye için, çalışmaya devam edeceğiz’ şeklinde konuştu. Demiraslan, ‘ Sadece Türkiye için değil umudu ve Dünyası Türkiye olan mazlumlar içinde çalışmaya devam etmeliyiz. Ak Parti milletten emir alan bir partidir. Rotayı millet çizer ve Ak Parti uygular’ ifadelerini kullandı.

BALIKESİR HAYAL ETMEK DEMEKTİ

Ak Parti yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Erol Kaya ‘Balıkesir’in geleceğini inşa etme noktasında üzerlerine düşeni yapacaklarına inanıyorum.’ diyerek temayüle katılanlara önemli bir mesaj verdi. Kaya konuşmasında, ‘Ak Parti ezberleri bozan bir parti. Onu kişilere indirerek şehirleri hapsetmenin bir anlamı yok. Bu ülkenin geleceği işle ilgili yapılması gereken neyse yapmaya devam edeceğiz. Dünyada hakim partilere baktığımızda Japonya da Liberal Demokrat Parti Kanada da Liberal Parti İsveç’te Sosyal Demokrat Partiye baktığınızda 50-60 yıldır iktidarda olduklarını görüyoruz. Hayal edilmeyen Balıkesir den İstanbul’a 8-10 saatte gittiğimiz yolu, 2-3 saate indirmenin hayalinin mücadelesini veriyoruz. Balıkesir’i İstanbul, Ankara ile entegre edebilecek projeleri yürütüyoruz. Dünyayı zorlayan bir parti Ak Parti.’ dedi.

ÇOLUK ÇOCUĞAMI BU İŞLER KALACAK!

Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kaya, alınan kararların neden alındığını açıkladı ve tartışma yaratan konulara da değindi. Seçme ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesi noktasında pek çok söylemin var olduğunu hatırlatan Kaya konuşmasında, ‘Kızımız başörtülü diye okuyamayan bir yerde bugün parlamentoda başörtülü vekillerimiz var. Seçme ve seçilme yaşını 18’e düşürürken pek çok söylemle karşılaştık. Çoluk çocuğa mı kalacak bu iler diye. Aynı insanlar Fatihin İstanbul’u fethettiği yaşı 21 olduğunu bilen ve övünen insanlardı.’ ifadelerine yer verdi.

Ak PARTİNİ TEK HAYALİNİ AÇIKLADI

‘Türkiye’nin geldiği noktaya baktığımızda Bolu Dağı tüneli 3 kilometrelik bir tünel. Onlarca yıllık bir tünel onlarca yıllık hükumet eskiten bir tünel. O dağın tüneli delindi ve bu süreçte inşallah sene sonuna doğru açılacak. Zigana tüneli açılıyor. Ben merak ettim Yusufeli barajı açılıyor ve Dünyanın en büyük barajlarından bir tanesi onu da göreyim dedim. Yusuf elinden yolunuz geçerse Artvin’den aşağı inin, normal yoldan geçmiyorsunuz bir delikten girip, bir delikten çıkıyorsunuz. Türkiye’yi bu noktaya taşıyan Ak Partinin tek bir hayali vardı. Ülke zengin olsun başı dik ve onurlu bir şekilde geleceğe baksın. Kanal İstanbul gibi büyük hayallerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Millet var olsun.

UĞUR NEDEN GİTMELİYDİ?

Kaya, ‘Peki Belediyelerde ne oldu da bu değişimin ihtiyacı duyuldu? Biz siyaseti, şehirlere ve başta da ifade ettiğim gibi insanlara bakarak yapmıyoruz. Bizim şehirlerimize kim bir hizmet yapıyorsa, tarihinden bugüne kadar, biz onu hayırla anar ve hayırla yad ederiz. Kim olursa olsun. Hangi siyasi görüşten ve kim olursa olsun. Dolayısıyla değişim talebi milletin talebidir. Bu talebi ıskalarsak 2019 da çok şeyi ıskalayabiliriz. Bunu dikkate alarak ve bunu merkeze koyarak Belediyelerimizdeki değişimi ve Türkiye’nin önemli Büyükşehir Belediye Başkanlarımızla bu değişim gerçekleşsin diye herkesle oturup müzakere ettik. Ama bunun altını üstüne çıkararak kendilerine ekmek çıkarmaya çalışan hem muhalefet, hem de basına şunu ifade etmek istiyorum. ‘ Buradan size ekmek çıkmaz.’

BELEDİYECİLİKTE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Biz Türkiye için esas değişimi insan unsuru olarak değil, sistem unsuru olarak gerçekleştiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemine bakın. Bu ülkede 50+1’i alamayan hiçbir parti, iktidar olamıyor. Güçlü hükumetlerin ve iktidarların olduğu bir dönemde Belediyecilikle ilgilide sistem değişikliğine gidiyoruz. 2013 yılında Büyükşehir kanunu değiştirilerek yeni şehirler kurdu.30’açıktı Büyükşehir sayısı ve yeni şehirlerle ilgili yine çalışma yapıyoruz. Sistemi değiştirmeli ve daha güçlü şekilde milletimize hizmet ulaştırmalıyız’

TÜM SİYASİLERE SİYASET DERSİ

Temayül yoklamasındaki konuşmasında, Seçimle gelen seçimle gitsin söylemine dair, doğrusu bu değil mi? Diyenlere de bir cevabı vardı Kaya’nın. ‘’Ya okuma yazmaları yok. Yani Anayasadan yada Belediyecilikle ilgili hiçbir şey bilmiyor. Bir Belediye Başkanımız, Anayasal olarak, İçişleri Bakanlığı tarafından idari olarak denetlenir. Bu anayasanın görevi. Türkiye’nin Bin 397 Belediye Başkanı var. Belediye Başkanları ile ilgili olarak denetim mekanizmasının hiçbir parti ayrımı yapmaksızın, mali denetimlerini düzenli bir şekilde Sayıştay yapar. ‘’ Kaya, seçimle gelen seçimle gider tartışmaları için şöyle dedi: ‘ Özellikle Ana Muhalefet Partisi mensuplarına ve sözcülerine de bu bir fırsat verdi. Kendilerine Belediye Kanununu okumalarını tavsiye ediyorum. Belediyelerde Belediye Meclis üyeleri de Belediye Başkanlarını denetler. Tıpkı Parlamentoda olduğu gibi. Gensoru, bütçe vb. Bugün Belediye’de de bu aynı. Belediye kanununun maddesidir bir gensoru.Belediye Başkanlarımız için isterse meclis üyelerimiz gensoru verebilirler. Müzakere ederler ve oy çokluğu sağlandıysa da Belediye Başkanını düşürürler.

DEMOKRATİK OLAN HALK DENETİMİDİR

‘Dolayısıyla seçimle gelen hükumetler seçimle gitsin iddiası nasıl abes ise belediyeler içinde abestir. Demokratik olan en büyük denetim tabi ki halk denetimidir. Halkın iradesi Belediyeler ve Hükumetler için ortaya konmaktadır. Bir başka denetimimiz var, oda siyasi partinin mensubu olması dolayısıyla partilerin siyasal bir denetimidir. Ve bu denetimi yapmak zorundadır. Peki bu denetimleri yaparken neye dikkat ediyoruz?

BELEDİYEDE BAŞKAN KİMLERE HİZMET EDİYOR?

884 Belediye Başkanımız var. Kimse kusura bakmasın. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin neredeyse yüzde 22den fazla mukayese yapıldığında yerel yönetimler tarafından uygulanıyor.2016’da Bin 397 Belediyemiz ve mahalli idareler, toplamda 109 milyar liralık gelir, 121liralık gider, harcama yaptılar. Bu Belediyelerimizin yaptığı harcamaları ben Ak Parti adına ifade ediyorum. Balıkesir’de sabah Belediye Başkanları ile bir toplantı yaptık. Keyfi bir toplantı oldu. Biz her yıl Belediyelerin kurumsal performanslarına bakıyoruz. İlçe Belediyelerimizin seçim vaatlerinden 400-500 soru soruyoruz. Her yıl. Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza da Bin,Bin500 soru soruyoruz. Ve bu soruların cevaplarını alıyoruz. Mali olarak Belediyeyi nereye götürüyor? Yatırım olarak Belediye nerde? Belediyeyi şehre hizmet olarak mı yoksa kendi partisinin, sevdiklerinin yada istihdamının kapısı olarak mı görüyor. Bunlara bakmak zorundayız.

SORUNLARA ÇARE OLUNMASI İÇİN KONUŞURUZ

Belediyemizin su, katı atık, kentsel dönüşümü, ulaşım sorunları var mı bakmak zorundayız. Biz Ak Parti olarak her yıl bunu yapmak zorundayız. Halk nezdinde itibarı nedir. Bazen halk nezdinde sorunlu olan Başkanlarımız oluyor. Çağırıyoruz Başkan bu sorun olanlarla ilgili bir çalış. Bazen anketler çok güzel çıkıyor bunu da soruyoruz. Oturup bununla ilgilide konuşuyoruz.

DEĞERLENDİRMEYİ BELGELERLE YAPARIZ

Biz Belediye Başkanlarımızı oturup sosyal medya üzerinden ve basının kalemşörleri üzerinden değil Ak Parti ailesi olarak onların onurunu koruma adına en ufak bir incinme yaşamamaları için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bunun sebebi ise şehri emanet etmişiz. Şehrin hukukunu, kurumun hukukunu korumak zorundayız.884 Ak Partili Belediye Başkanımızın onurunu korumak için bunu yapıyoruz: Bunları yaptığımızda bir noktaya gelmeye çalışıyoruz ve buda kendilerine teslim edilen şehirlere hizmet ederek bunu başarmak zorundadır.

DEDİKODU PARTİSİ DEĞİLİZ

Dedikodu partisi değiliz. Kimse medyada yazılan yada sosyal medya üzerinden gönderme yapanlara diyorum ki biz belgelere bakarız. Değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerde de her arkadaşımızın onurunu koruyacak şekilde yapmak zorundayız .Dedikodulara prim vermeyiz. Partili Belediyelerin durumu nedir diye baktığımızda bu değerlendirmeyi yaptığımızda da bu Belediye başarısız mı? Hayır, altını çizmek istiyorum. Ak Parti Belediyeleri gerek bütçe dengelerine bakın. Ben CHP Merkez Karar yada başkalarına tavsiye ederim eğer ulaşamazlarsa yolunu da tarif ederim her Belediyenin faaliyetleri meclislerinde kabul ediliyor. Faaliyet raporlarını mecliste üyeleri yoksa Valiliklerden de alabilirler. İlan ediliyor. Ak Partili Belediyeler bütçe dengesi açısından Türkiye’nin en başarılı belediyeleridir. Baksınlar bunu görecekler. Personel harcaması en düşük Belediyelerdir. En fazla yatırım yapan Belediyeleridir. Dolayısıyla muhteşem bir tablomuz var. Ve CHP Belediyeleri ile Ak Partili Belediye başkanlarımızı kıyaslamak yanlıştır. Hakarettir.

CHP KAYBETMEYE ALIŞMIŞ

‘Parti sözcüsümüdür bilmiyorum biri çıktı ve dedi ki; ‘Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak aday göstermiyoruz.’Hakikatende Bursa’da aday göstermediler. Sebebine baktım. Niye böyle bir şeye ihtiyaç duydular. Son bir yılda yapılan seçimler var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi Ak Parti 179,CHP 126 oy almış. Başakşehir İstanbul da Ak Parti 25 CHP 12.Düzce Ak Parti 22 CHP yok. Niğde Ak Parti 26 CHP 5 oy almış. Bolu Ak Parti5 CHP yok. Bursa Ak Parti 75 oyla seçildi. Yani CHP Genellikle sürekli kaybetmeye alışık olduğu için bunlarda da yeniliyor katılmayacakmış. Size tavsiye ederim hedefiniz varsa çıkın deyin ki 8-10defadır bu Ak Partinin karşısına çıkıyoruz gelin görün buna da katılmayacağız deyin görelim sizi.’ HABER:Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu