Köşe Yazıları

Çağımızın Dijital Dolandırıcılığı

Çağımızın Dijital Dolandırıcılığı

Merhaba değerli okurlar bu yazımda sıklıkla karşılaştığım, etraftan duyduğum ve son günlerde oldukça artan dijital dolandırıcılık konusuna değinmek istedim. Belki birazda olsa faydam olur böyle bir beladan kurtulmanıza vesile olurum. Önce en çok gelen mail ve SMS mesajlarından bahsedeceğim inandırıcı olması için ulusal kargo firmalarının adını kullanarak gönderilen mesajlara dikkat çekmek istiyorum bu gelen maillerin bu kargo firmalarıyla uzaktan yakından alakaları yok zaten kendileri de sürekli uyarılarda bulunuyorlar. Gelen mesajlardan birine örnek vereyim. X Kargo başlığı ile Paket Yeniden Gönderilmeyi Bekliyor.

Mesaja girdiğinizde birebir kargo firmasının sayfası gibi ve paketin dağıtıma çıkarılması için ödeme yapmanız gerek uyarısıyla karşılaşıyorsunuz eğer o linke tıklayıp ödeme yaparsanız banka bilgileriniz karşı tarafa gidiyor ve banka hesabınızı boşaltıyorlar. Asla bu tip linkleri tıklayıp ödeme falan yapmayın zaten kargo firmaları da sürekli uyarılarda bulunuyorlar hiçbir şekilde sizden dijital ortamda ödeme talep etmiyoruz diye.

Bir diğer ön planda olan dolandırıcılık maili de telefonunuza siz farkında olmadan yazılım kurduk her hareketinizi kayıt altına aldık girdiğiniz uygunsuz sitelerde neler yaptığınız kameradan aldığımız görüntüler vs diye insanlarda korkuya sebep olup bitcoin üzerinden ödeme istiyorlar. Siz yapmasanız bile inandırıcı bir mesaj oluyor ve bir çok insan kendinden şüphe edip bu tuzağa düşüyor.

İlgili Makaleler

Biraz internette araştırma yapıp buna düşen insanların yazılarını hayretle okudum bir çoğu ödeme yapmış ödemeyi yapmakla kurtulamamış ve sürekli para talebinde bulunmuşlar. Birisi emin olmak için kanıtla demiş karşı tarafta olur facebook arkadaş listenden ilk 10 kişiye bir video atayım demiş o kişi de riske girmek istememiş ve parayı göndermek zorunda kalmış.

Aslında biraz dikkat etsek komik bir Türkçe mesaj olduğunu anlayabiliriz , çeviri yöntemiyle mesajların Türkçeye çevrildiği bariz ortada ama işte insanlar o panikle korkuyla tuzaklarına düşüyorlar maalesef.

Evet yazımın sonunda kısaca özetlemek gerekirse bu tip mesajlara ne kadar inandırıcı gelse de kesinlikle tıklamayın açmayın ellerine düşerseniz giden paranızdan başka bir şey olmaz. Günümüz teknolojisi sürekli ilerliyor ve kendini geliştiriyor bir çok dolandırıcılık yöntemleri her geçen gün artıyor lütfen dikkatli olalım ve bilmediğimiz güvenmediğimiz linklere tıklamayalım. Tekrar görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

Bayram Tatilinden Kısa Kısa

Demirhan Görgülü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu