GündemÖzel Haberler

CAM FİLMİNİZ Mİ VAR DERDİNİZ VAR!

 

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren araçlarda cam filminde her geçen gün yeni bir gelişme oluyor. 26 Ekim 2016’da cam filminin serbest olduğu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Resmi Gazete’de bu yıl yapılan duyuru da ise yasaklandığı belirtildi. Vatandaş araçlarına cezalar yazıldığını belirtirken, Balıkesir Trafik Şube Müdürlüğü, bu konuda kendilerine resmi yazı gelmediğini söylüyor. Peki vatandaş bu cezalara itiraz edebilir mi? Detaylar haberimizde…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak geldi.  Bu yasaklardan sonra vatandaş da cam takan sanayi esnafı da durumdan şikayetçi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63. maddesi esas alınacak. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi ise ‘Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır’ hükmünü içeriyor.

Ceza 2017’de 206 TL

Balıkesir Trafik Şube Müdürlüğünden yetkililer Balıkesir’de de uygulanmaya başlayan bu cezai yaptırımların 206 lira olduğunu belirtirken, ilk etapta vatandaşların uyarıldığını ve bulundukları yerde cam filmlerini söktüklerini belirttiler. Polislerin ikazı ile cam filmini söken vatandaşlara ceza kesilmezken bunda diretenlere ise 206 TL ceza veriliyor.

Cam Filmi Ağır Kusur Sayılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, cam filmi ve sonradan boyanmış camlar ile ilgili düzenleme hakkında araç sahiplerini uyardı. Kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye göre daha önce ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar ‘Ağır Kusur’ olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemiyor. Cam filmi ve sonradan boyanmış camı bulunan araç sahiplerinin, araçlarını orjinal haline getirerek muayeneye götürmeleri gerekiyor.

Taktırmakta Çıkarmakta Aynı Ücret

Vatandaşların bu yeni uygulamadan memnun olmadığını söyleyen Tamer Bay, ‘Benim dayıma da araç filminde cam filmi olduğu için ceza yazılmış. Sabah gelip söktürdü filmleri.  480 lira ceza yazılmış. Yani değer mi? Vatandaş neden içerisini göstermek zorunda kalsın ki. İnsanlar da aracının içi gözüktüğünde rahatsız oluyorlar. Hırsızlıkları da engelliyor’ dedi. Araçlara cam filmi taktıklarını ve sökme işlemi de yaptıklarını söyleyen Ünal  Oto Döşeme çalışanlarından Taner Bay, cam filmi sökme işleminin 50-60 lira civarında yapıldığını dile getirdi. Ortalama  4 cam filmi 200-250 TL arasında oluyor. Filmlerin çıkarılması da  yine aynı ücret. Uzun süredir arabada kalan cam filmleri çıkarılırken ise büyük bir uğraş istediği için fiyatın da yükseldiğin Şuan cam filmi satışlarımız standart hatta bugün bir tane sattım. Ortalama 4 cam filmi taktırmak 200- 250 TL  arasında değişiyor.

‘Emniyet Kemeri Takmayana 95 TL Cam Filmi Takana 206 TL’

Cam filminin devlet meselesi haline geldiğini söyleyen Mesut Ersin, ‘Bu işlemin üç tonu var. Açık ton, orta ton ve koyu ton olarak bölümlendiriliyor. Oyu tonda mümkün değil aracın içini göremezsiniz. Ben koyu tona karşıyım ama hiç cam filmi olmamasına da karşıyım. Çünkü ben eşimle, çoluğum, çocuğumla ışıkta bekliyorum. Sağımda, solumda araçlar benim aracımın içini dikizleyip duruyor. Evet ön cama yaptırılmasın görüş açısını engellemesin ama diğer camlarda olması gerekiyor. Cam filmini devlet meselesi haline getirmeleri doğru değil. Ülkemizde herşeye ceza var. Mantıklı olanlara da mantıksız olanlara da ceza var. Ama bu çok mantıksız bir ceza. Emniyet kemeri takmamanın cezası 95 TL, ki o canı koruyor. Cam filminin cezası 206 TL. Bu çok saçma bence’ şeklinde konuştu. Musa Erden, ‘Ben de araçlara cam filmi takılmasına karşıyım. Ailemizle birlikte seyahat ederken, trafikte beklerken neden gözler aracımızda olsun? Bence güzel bir uygulamaydı. Yasaklanması çok mantıksız. Bir süre sonra yeniden değişir. Bu yasaların her an değişmesine alıştık artık’ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu