Gündem

Çamurla Fırınını Yaptı: Şimdi Ekmek Yapıyor

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından yıkılan binaların enkazından tuğla topladı. Ayrıca, dağlardan aldığı çamurla fırın inşa eden Müzeyyen Altıparmak o yılları anlattı.

 

Altınparmak: ‘’Ben Her Gün O Anı Yaşıyor Gibiyim’’

Çamurla Fırınını Yaptı: Şimdi Ekmek Yapıyor.. Altınparmak, Marmara depremine ilişkin ve fırını nasıl kurduğuna ilişkin iha muhabirine şunları söyledi: “Bu fırınların hikayesi depremden topladığım tuğlalardan 1999 depreminden sonra ben dağdan toprakla enkazdan tuğlalarla bu fırınlarımı yapmıştım. O yıllardan beri devam ediyorum. Allah diyorum ki bir daha o günleri yaşatmasın. Bir işim olsun derken deprem olmuştu. Tuğlaya ihtiyacım vardı. Sıfırdan başlayarak yavaş yavaş hepsini kendim yaptım. Yedi gün, on günde olması gereken fırını ben yedi ayda zor toparladım. Bu fırınlar, depremden enkazdan toplanarak değil de satın alınarak yapılsın inşallah. Tabii ki enerji boşalacak ama biz şuurlu olacağız’’.

Çamurla Fırınını Yaptı: Şimdi Ekmek Yapıyor

” bu tuğlaları eğlenerek yapmadım”

‘’Hiç aklımdan çıkmıyor belki o duygular hep yaşadığı için ekmeğimin ne kalitesi bozuluyor, ne müşteri talebim azalıyor. Ben her gün o anı yaşıyor gibiyim hiçbirini aklımdan atamadım. Ben bunları keyifle, güle eğlene almadım, bu tuğlaları eğlenerek yapmadım. Evleri yıkılmış insanların evlerinden topladım, ailesini kaybetmiş, çoluğunu çocuğunu kaybetmiş insanların yıkılan evlerinden topladı. Ne yaşamlar vardı o evlerde şu anda o tuğlalar benim fırınlarımda” ifadelerine yer verdi.

Çamurla Fırınını Yaptı: Şimdi Ekmek Yapıyor

Çamur Fırını;

Bu özellikleri ile daha pratik ve kolay bir kullanım olanağı sunarlar. Bu odun pişirim küçük fırınlar doğrudan plastik kilden (çömlek çamuru) üretildikleri ve kapalı çömlek formunda oldukları için çömlek fırınıdır.

Çamur yanar mı?

Su içeriği azaltılmış olan çamur, oksijen içeren bir ortamda 420-500 ºC derecede tutuşur. Organik katıların tamamının yanması ise minimum 760-820 ºC derece sıcaklıkta gerçekleşir.

..Çamurla Fırınını Yaptı: Şimdi Ekmek Yapıyor..

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu