Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Canlı Botanikler ve Organik Formlar

Yoğun Topografyalarda Canlı Botanikler ve Organik Formlar Juz Kitson’ın Seramik Kaplarını Örtüyor..

Canlı Botanikler Ve Organik Formlar

Harekete ve canlılığa odaklanan sanatçı Juz Kitson, Dünya manzaralarının canlı niteliklerinden yararlanan esnek kapları şekillendirmektedir. Çiçekleri, mantarları, yosunları, mercanları ve diğer organizmaları taklit eden parçalarla yoğun bir şekilde paketlenmiştir. İşte Canlı Botanikler ve Organik Formlar..

Jus Kitson

“Titreşiyormuş gibi hissettiriyor, cansız malzemeye bir yaşam kıvılcımı veriyor” diyor. Hem ortam hem de konu, “Dövülebilen, toprak, su ve ateşin doğası gereği hafızanın izini taşıyan bileşimi” ile doğal yenilenme ve yeniden doğma sürecine selam vermektedir.

Kitson, sık sık seyahat etmesine izin veren uzun yıllar boyunca gezici bir uygulamadan sonra. Aslında salgının başlangıcında New South Wales, Milton’a yerleşti. Kitlesel belirsizlik ve kapalı sınırlar göz önüne alınmıştır. Bunun sonucunda aynı anda Çin’in Jingdezhen kentinde yaklaşık on yıldır işgal ettiği stüdyoyu kapatmak zorunda kalmıştır. Çalışmalarının çoğu, bu iki ortamın bir karışımını yansıtmaktadır.

Genellikle Jingdezhen porseleninden yontulan kaplar topografiktir ve sanatçının anavatanı Avustralya’nın yanı sıra Doğu Asya’nın dağları ve yemyeşil ormanlarının engebeli kıyı şeritlerini ve çalılıklarını çağrıştırır. “Detaylara karşı derin bir hayranlık ve dikkatim var. Ayrıca sürekli gözlem yapıyorum, keşfediyorum. Manzaralar arasında yürüyorum ve daha sonra yaptığım işlere beslenecek olan yüzeylerin  görsel zihin haritalarını oluşturuyorum.” demektedir.

Jus Kitson
“Düşündüğünden Daha Güçlüsün, Bildiğinden Daha Fazlasısın” Detayı Stoneware, Raku, Oksitler, Çoklu Sırlar..
Jus Kitson
“Güneş Çıkınca Ay Kaybolur, No. Iv” (2022) Detayı, Jingdezhen Porseleni. Stoneware, Midfire, Black Stoneware, Scava, Raku, Çeşitli Sırlar, Lustre, Çok Kez Pişirilmiştir,

Genellikle tek renkli olan heykellerin çoğu şeffaf bir kaplama, allık veya siyahla sırlanmıştır. İkincisi, özellikle Kitson’ın urn benzeri gemilerinde, 2019’daki feci yangınların ardından Avustralya çalılarının yanmış kalıntılarına doğrudan bağlanmaktadır. O sırada sanatçı, toplu tahliyelere rağmen terk etmeyi reddettiği evini ve stüdyosunu yeni satın almıştır.

Jus Kitson

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu