Gündem

Çilekte Bitki Sağlığı Uygulamaları

Çilekte Bitki Sağlığı Uygulamaları

Hastalıklar – Kurşuni Küf

Merhaba değerli okurlar. Geçtiğimiz haftaki yazımda çilek bitkisini genel hatlarıyla tanıtmaya çalıştım sizlere.  Bu hafta Çileğin önemli hastalıklarından olan Kurşuni küfü işleyeceğim. 

Kuşuni küf! Küf yapan bir hastalık, küfün rengi kurşun rengi oradan aklınızda kalsın.

Bu mantar serin ve nemli havaları seviyor. Bakın bu önemli! Çilekte yaprak sapı ve yaprak, hastalığa nispeten dayanıklı olsa da mantar buralarda da bulunur. Hastalığın asıl görülmeye başladığı yer çiçek. Kurşuni küf mantarı Çilek çiçeğine bulaşınca, çiçeklerin beyaz yapraklarında kahverengileşme ve kurumalar görülür buna “çiçek yanıklığı” denir. Mantar çiçeklerden çiçek sapına geçer, döllenebilen çiçeklerde meyve gelişimi ile birlikte mantar da gelişir ve meyveyi sap kısmından sarmaya başlar. Meyvenin toprağa değdiği yerden de hastalık bulaşabilir. Hastalık bu şekilde meyvenin kalite ve albenisini bozuyor. Yani hastalık çiçek zamanından sezon sonuna kadar her yerde!

Yapanınız yoktur diye tahmin ediyorum ama yağmurlama sulama hastalığı azdırıyor. Aynı zamanda herhangi bir gelişim döneminde çileğin üzerine yağacak yağmur da hastalığın gelişimini ve buna bağlı olarak ta yaptığı zararı artırıyor. Bu zarardan en az hasarla kurtulmanın yolu her yağmurdan sonra mutlaka koruyucu mantar ilacı kullanmak. Yağmurlama sulama yapanınız varsa da ilacı elinin altında her zaman bulundursun. Zaman zaman kullanması gerekecek. Unutmayın mantar nemli ve serin havayı seviyor!

Çileğin yaprakları hastalığa nispeten dayanıklı demiştim ama sık dikimlerde yaprakların havalanması iyi olmadığı için alt yapraklarda dipten yukarı doğru kahverengileşme görülebilir. Meyveler her gelişme dönemlerinde hastalığa yakalanabilirler. Fakat Kurşuni küf meyvedeki en fazla zararını şeker oranının arttığı, meyve etinin yumuşadığı, meyvenin asıl rengini aldıktan sonra yapar. Hastalıklı çiçekten bulaşabilen mantar, meyvenin toprağa değdiği yerden de bulaşabilir ve burada açık kahverengi lekelenme yapar, lekeli bölge yumuşar, leke zamanla koyulaşarak tüm meyveyi sarar. Hastalıklı meyveleri de hasat etmelisiniz ve bahçenizden uzaklaştırmalısınız. Havaların kuru gittiği dönemlerde hastalıklı olan meyveler kuruyup bitki üzerinde kalır. Mutlaka görmüşsünüzdür. Yağmurlama sulama veya yağış gibi nedenlerle nem artarsa hastalıklı meyveler üzerinde kurşuni renkte kadifemsi mantar kitlesini göreceksiniz.

Bu arada mantar kışı bitki artıklarının hastalıklı kısımlarında geçiriyor. Bu yüzden özellikle yere dökülmüş ve hastalıklı meyve olmak üzere yaprak ve çiçek gibi bitki artıklarını bahçenizden çıkarın.

Gelelim önlemlere. Çilek bahçenizi yeni kuracaksanız setleri yani masuraları ve ara yürüme yollarını düz yani üzerinde su birikmeyecek şekilde yapın. Damlama sulama teşkilatı kurun ve malç materyali altından geçireceğiniz damlama borusuna fazla su vermeyin. Sulamalarınızı daha az süre ama daha sık zamanda yapın. Bitki artıklarını çilek bahçenizden uzaklaştırın. Durgun dönemde ve kışın, Çileğin yeşil aksamını büyüten gübrelemelerden uzak durun. Ara yürüme yollarındaki ve bitki diplerindeki yabancı otları temizleyin ama mümkün olduğu kadar ilaç kullanmayın. Çilek toplamayı zamanında ve sabah erken saatte yapın. İlk çiçekleri görünce uygun mantar koruyucuyu kullanmaya başlayın ve hava yağışsız gidiyorsa 10 günde bir yağış varsa 5 günde bir tekrarlayın. İlaçlamaya sezon bitimine kadar devam edin. ilaçlamalarda bitkinin her tarafının ıslanmasına özen gösterin. Dekardan yüksek tonaj ve kaliteli meyve alabilmek için Çilekte teknik bir uzmana danışın. Çilek kontrollü üretim yapılması gereken bir bitkidir.

Geçen haftaki yazımda bahsettiğim gibi Çilekte bu hastalıklar ve zararlılar şu dönemde görülür, şu zaman görülmez diye bir şey olmadığı için, sezonda karşılaşacağınız sıkıntıları bilip önlemlerini baştan almanız, kullanacaklarınızı elinizin altında her zaman bulundurmanız çok önemli. Çilek hassas bir meyvedir ve hassas üretimdir. Hatalarınızı en aza indirirseniz dekardan 4-5 ton çilek toplamanız mümkün. Haftaya Çilekte hastalıklarına devam edeceğim.

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu