Balıkesir Merhaba Blog Yazıları>Yaşam

Çocuk Odasında Renk Seçimi

Çocuk odaları için boya seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uzmanlar uyarıyor! Peki kullanılması gereken renkler nelerdir? İşte çocuk odasında renk seçimi

 

Çocuk Odasında Renk Seçimi

Çocuk Odasında Renk Seçimi

Yapılan bilimsel çalışmalara göre renklerin zihinsel gelişime, yaratıcılığa, üretkenliğe, öğrenmeye etkisi olduğunu belirten İç Mekan Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Betül Uç, çocuk odası dizaynında ebeveynlere önerilerde bulunmaktadır.

Renklerin insan psikolojisi ve fizyoloji üzerindeki etkisi bilimsel olarak doğrulanmıştır. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalara göre renklerin zihinsel gelişime, yaratıcılığa, üretkenliğe, öğrenmeye etkisi olduğu bilinmektedir.

Cinsiyete göre renk seçimi

Çocuklar, renkleri hayatlarının her alanında görmekten hoşlanır. Erkek çocuk için mavi, kız çocuk için pembe renk düzenleri yapılmamalıdır. Çocuklar için hazırlanan mekanlarda tüm renkler ve özellikle kırmızı, mavi, yeşil (ana renkler) renkler dengeli bir biçimde duvar ve eşyalara dağıtılmalıdır. Renklerde koyuluk açıklık farkları da ayrıca oluşturulmalıdır.

Çocuk Odasında Renk Seçimi

Kişisel özellikler önemli

Çocuk odaları; içinde eğlenebilecekleri, rahat olabilecekleri ama aynı zamanda sağlıklı bir uyku için kalabalık olmayacak şekilde dizayn edilmelidir. Çocuklara uygun mobilya ve renklerin seçildiği kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak konseptlerle düzenlenmesi gereken yaşam alanlarıdır.

Nitekim çocuk odası dekorasyonu için canlı renk kullanımı onların yaratıcı iç dünyasını hareketlendirmek için elverişlidir. Ancak her renk çocuğunuzun kişiliğine uymayabilir. Nasıl ki her bireyin sevdiği renkler karakterine ve zevklerine göre değişiyorsa… Çocuklar için hazırlanan odaların da çocukların kişisel özelliklerine göre renklendirilmesi ve dizayn edilmesi gerekir.

Duygusal ve fiziksel gelişimde renklerin önemi:

Kırmızı: Enerji verir, uyarıcıdır, iştah açan bir renktir.

Pembe: Kırmızıya göre daha az etkili bir renktir. Sakinliği ve mutluluğu temsil eder.

Turuncu: Canlılık, enerji ve eğlenceyi temsil eder. Sindirim ve bağışıklık sistemini etkiler.

Sarı: Konsantrasyonu sağlar, ilham vericidir, beyni uyaran bir renktir.

Mavi: Huzur verir, rahatlatıcı ve sakinleştiricidir, özgürlüğü temsil eder.

Yeşil: Dinlendirici, güven verici, yaratıcılığı etkiler ve güven duygusunu temsil eder.

Mor: Sorumluluk ve otorite duygusu olan, isteği ve hareketi azaltan bir renktir.

Çocuk Odasında Renk Seçimi

Renk sayısını sınırlandırın

Mekanda kullanılan renk sayısının çoğalması, algısal güçlüğe, dikkat bozukluğuna ve görsel konforsuzluğa sebep olmaktadır. Renk sayısı sınırlı tutulması, renk düzeninin daha anlamlı olmasını ve yapılmak istenen etkinin daha kolay algılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca koyu renkler, büyük yüzey alanlarında tercih edilmemelidir. Yüzeyden yansıyan ışığın renksel özelliği değiştikçe, yüzeyin algılanan rengi değişmektedir.

Aydınlatma kusurlarından kaçının

Çocukların renkleri doğru algılaya bilmeleri için yüzeyleri aydınlatırken doğru ışık rengi seçilmelidir. Aydınlatma ve renk birbirinden bağımsız değerlendirilmemelidir. Çocuk odaları aydınlatılırken tayfsal yapısı düzgün bir ışıkla aydınlatılmalıdır. Bu mekanların bol gün ışığı alması en iyi çözümlerden biridir.

Kapalı hava koşullarında gün ışığı büyük oranda yetersiz kalacağı için gün ışığına benzer tayfta lambalar tercih edilmelidir. Örneğin, mavi renkli bir yüzeyi sarı (sıcak) ışık ile aydınlatıldığında görünen yüzey rengi yeşil olarak algılanacaktır, beyaz (soğuk) bir renkle aydınlatıldığında ise mavi renginin tonunda sapmalar olacaktır. Çocukların renkleri doğru öğrenmeleri için aydınlatma kusurlarından kaynaklanan görsel rahatsızlıklar olmamalıdır.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu