Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikSağlık

Çocuklar İçin Spor Hareketleri

Evde çocuklar için spor hareketleri çocukların fiziksel gelişimine önemli ölçüde katkı sağladığı gibi, boy uzatma ve esnek yapıda olmalarında da etkin rol oynuyor. Çocuğunuz bu egzersizleri yaparken siz de aynı hareketleri yaparak birlikte spor deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

Çocuklar İçin Spor Hareketleri

 

Evde Çocuklar için Spor Hareketleri Öncesinde Hazırlık

Spora başlamadan önce, düz ve yumuşak bir zemin hazırlamanız tavsiye edilir. Spor matı, yumuşak halı ya da ince minderler bunun için uygundur. Ayrıca olası bir düşme ya da benzer bir durumun önüne geçmek oldukça önemlidir. Ek olarak hareketi kısıtlamayan kıyafetlerin giyilmesi, rahat bir şekilde spor yapılmasına katkı sağlayacaktır.

Evde çocuklar için spor hareketleri, düzenli olarak uygulandığı takdirde ciddi manada fayda sağlar. Enerjinin doğru harcanması çocuğu mutsuzluktan ve odaklanma sorunundan uzakta tutacağı gibi; daha neşeli ve keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır. İşte, bu faydaları hızlıca elde etmenize yardımcı olacak fiziksel aktiviteler ve spor hareketleri:

Zıplama Hareketi

 

Zıplama Hareketi

 

Eğlenceli çocuk spor hareketlerinden biri olan zıplama hareketi ile tanışın. İki ellerin yanlarda durduğu ve zıplayarak ellerin yukarıda birleştirildiği bu hareket, esnekliği arttırdığı gibi boy uzatmaya da yardımcı olmaktadır. Çocuğun yaşı göz önünde bulundurularak 20 ila 30 tekrar şeklinde yapılması tavsiye edilir. Hareket sonrasında 30 saniye boyunca dinlenilmesi gerekir.

 

Yumruklama Egzersizi

 

Yumruklama Egzersizi

 

Ayaklar omuz genişliğinde açılır, eller yumruk yapılarak sağ ve sollu ileriye doğru yumruk atar gibi uzatılır. Ayrıca yaklaşık olarak 30 saniye boyunca tekrar edilen bu hareket, kol kaslarının güçlenmesini sağlar. Son olarak evde spor yapma imkânı veren bunun gibi eğlenceli spor hareketleri, çocuğunuzun isteğini arttıracaktır.

 

T Duruşu Egzersizi

 

T Duruşu Egzersizi

 

12 13 yaş spor hareketleri arasında olan T Duruşu, kondisyonu geliştirdiği gibi; birçok kası da aynı anda çalıştırmaktadır. Daha sonra ellerden destek alarak şınav pozisyonuna geçerek, bir elden destek alıp, diğer el yandan havaya kaldırılır. Ayrıca Her bir el için bu hareket 5’er kere tekrar edilmelidir. Bununla birlikte T duruşu gibi evde spor hareketleri, dayanıklılığı da artırma özelliği taşır.

 

Kulaç Atma Egzersizi

 

Kulaç Atma Egzersizi

 

En eğlenceli çocuk egzersizleri arasında yer alan bu harekette ayaklar omuz hizasında açılır. Ardından eller, kulaç atıyormuş gibi 20 – 30 kere hareket ettirilir. 12 13 yaş spor hareketleri olarak uygulanacağı gibi, 7 yaş ve üzeri çocuklar için de uygundur. Bunun yanında biraz daha zorlaştırmak adına belinizden itibaren üst gövdenizi aşağı doğru eğerek de yapabilirsiniz. Ayrıca bu egzersizi dilerseniz çocuklar için sabah sporu sırasında da değerlendirebilirsiniz.

 

Tepme Hareketi

 

Tepme Hareketi

 

Çocuklar için egzersiz arayan ama aynı zamanda basit olan bir egzersiz arayanlar için bu egzersiz iyi bir seçim. Aynı zamanda sabah sporu yapmak isteyen çocuklara da önerilir. Nitekim Sabah sporu çocuk için güne zinde bir başlangıç yapmayı da sağlar. Daha sonra ellerden destek alarak dizlerin üzerine çıkılır. 10’ar kere geriye doğru tekme atılır. Bununla birlikte tepme hareketi, kalça kaslarını ve ayak kaslarını güçlendiren bir harekettir. Son olarak dilerseniz biraz daha zorlaştırmak adına bacaklarınızı daha yukarı kaldırabilirsiniz.

 

İleri Zıplama Egzersizi

 

İleri Zıplama Egzersizi

 

Çocuklar için evde spor yapma imkânı sunan ileri zıplama hareketi, 7 yaşından büyük çocukların yapabileceği bir harekettir. Aynı zamanda yaralanmaların ya da olumsuz herhangi bir durumun önüne geçmek için, ebeveyn gözetiminde uygulanır. Bu hareketi yapmak için, çocuğun boyuna uygun bir koltuğun karşısına geçmesi gerekmektedir. Hiçbir yerden destek almadan, koltuğun üzerine zıplaması ve zıplayarak geri inmesi şeklinde olur. 10 kere tekrar edilmesi yeterli olur.

 

Çocuklarda Sporun Faydaları

Çocuklarda sporun faydaları incelendiğinde;

  • Boy uzatır,
  • Erken yaşta obeziteyi önler,
  • Odaklanma sorununu gidermeye yardımcı olur,
  • Enerjiyi doğru şekilde harcamasını sağlar,
  • Kasları güçlendirir,
  • Bağışıklığı arttırır,
  • Kemik, tendon ve bağları güçlendirir,
  • Sosyal gelişimi destekler

Ayrıca çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal açıdan gelişimlerine yardımcı olmak gerekir. Bunun için ilk olarak onların spora yönelmelerini sağlamaktır. Tabi bu süreçte çocuklar için eğlenceli spor süreci inşa etmeniz gerektiği de unutulmamalıdır. Ayrıca spor sadece bedensel gelişimleri değil hem zihinsel hem de duygusal gelişimleri de destekleyecek olmasından ötürü özellikle çocukluk zamanlarında spora verilen önemin gelişimde katkısı büyük olacaktır.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu