TariflerGündem

Coğrafi İşaretli Mengen Peyniri

Mengen'in coğrafi işaretli peyniri, kooperatif çalışmasıyla ününü yaymaya başlayacak.

Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün teşvikiyle kaymakamlık ve belediyenin başvuruları sonucu Ekim 2023’te Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret aldı.

Coğrafi İşaretli Mengen Peyniri

Yüzde 90 Hibe İle Tesis Kuruldu

İlçedeki süt üreticileri tarafından 2021’de kurulan Mengen Merkez ve Köyleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, peynirin ününün ilçe sınırlarını aşması için hazırladığı seri üretim projesiyle Doğu Marmara Kalkınma Ajansından (MARKA) yüzde 90 hibe alarak tesis kurdu. Atıl haldeki eski okul binasının tahsisiyle geleneksel formül ve yöntemlerin dışına çıkmadan, ilçe köylerinden günlük toplanan sütten üretilmeye başlanan peynir, yurt içi ve dışında tanınan otellerde çalışan Mengenli aşçılara ve çeşitli illerdeki tarım fuarlarına gönderildi.

Coğrafi İşaretli Mengen Peyniri

“Mengen peynirinin lezzeti meradan geliyor”

Kooperatif Başkanı İbrahim Erdoğan, AA muhabirine, açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, ilçede 100 yıldan daha uzun süredir sofralara konulan peynirin, ilçe sınırları dışında da tanıtılması için gayret gösterdiklerini söyledi. Ardından, kooperatif olarak üreticileri desteklemeyi amaçladıklarını anlattı. Devamında, 2 yıldır deneme üretimleri ve altyapı çalışmaları yaptıktan sonra seri üretime başladıklarını dile getirdi.

Coğrafi İşaretli Mengen Peyniri

Erdoğan, sadece ilçedeki meralarda otlayan ineklerden sağılan sütü topladıklarına dikkati çekti. Ayrıca, “100 yıllık Osmanlı mutfağından gelen peynir. Kooperatifimizin burada iki yönlü çalışması var: Hem Mengen’in değeri peyniri üretiyoruz hem de üreticimizi destekliyoruz.” dedi.

“Sütten de peynire geçiyor”

Erdoğan, peynirin kızartılarak yenebildiğine, erimediği için de tavaya yapışmadığına dikkati çekti. Daha sonra, “Peynirin tadı, Mengen’in meralarındaki ottan onu yiyen ineğin sütüne geçiyor. Sütten de peynire geçiyor. Mengen peynirinin lezzeti meradan geliyor. Sadece Mengen sınırlarında ve Mengen sütü ile üretiliyor.” ifadelerini kullandı.

Coğrafi İşaretli Mengen Peyniri

Günde ortalama 500 ila 600 litre süt topladıklarını ve tamamıyla peynir yaptıklarını anlatan Erdoğan, günlük 50-60 kilogram peynir ürettiklerini belirtti. Mengen peynirinin tanıtımı için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Erdoğan, “Mengen, aşçılar diyarı. Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi otellerinde görevli aşçılarımız var. Mengen peynirini bir şekilde gastronomiye sokacağız. 100 yıllık peyniri aşçılarımız sayesinde gastronomiye sokmuş olacağız. Aynı zamanda üreticiyi de destekleyeceğiz.” dedi.

Kaynak: AA

Kirli Hanım Peyniri Adı Nereden Geliyor?//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu