ÇocukçaGündem

Çömlek Atölyesine Başvuru İçin Son Gün!

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde çocuklara özel çömlek atölyesi kapılarını Temmuz ayında açtı. Buna göre çocuklar sanat ve terapiyi çömlek ile öğrenecek.

 

1 26

Dursunbey’de Kütüphanede Çömlek Atölyesi

  • Bebek ve Çocuk Kütüphanesinde 3-6 ve 7-11 yaş arası çocuklar kayıt olması için yarın son gün.
  • Ayrıca başvuruların Saz Bölgesinde yer alan kütüphanede gerçekleşecek.

 

Çömlek Atölyesinde Çocuklar Ne Kazanacak?

Kontenjanın 50 kişi ile sınırlı olduğu atölyede çocuklar saat 14.00’te, atölyeye gelecek. Ardından çömlek ile ilgili temel bilgiler elde edecek.

 

Comlekcilik

Çömlek Atölyesine Başvuru İçin Son Gün! İşte Öğretide Çömleğin Temel Sırları Çocuklar Bunları da Öğrenecek:

Şekil verilen çömleklerin kurutmaya geçmeden üstünün boyanması işlemine ve süslenmesine Kapadokya’da ‘zırhlama’ deniliyor. Zırhlama yapıldıktan sonra çömlekler deri sertliği kıvamına gelene kadar iki gün bekletiliyor. Hamur henüz tam kurumamışken yüzeyinin parlatılmasına ise ‘perdahlama’ deniliyor ki bu işlem sacdan bir alet olan masatla yapılıyor.

 

Kurutma

Çömleklerin 20 dakika güneşe çıkarılması nemin atılmasını sağlıyor. Eğer güneş yoksa ‘yanalak’ da denilen işlik odalarında bir gün bekletiliyor. Kulplu bir ürün ise kulpları takılıp pişirme sürecine geçiliyor.

 

Pişirme ve Sırlama

Çömleklerin kullanıma hazır hale gelmeden önce son aşaması fırınlanması ve sırlanmasıdır. Kuruyan ürünler, geniş küvetlere yerleştirilip ev eşyası olarak tasarlanmışsa 1000 santigrat derecede, su geçirmez daha sert kaplar ise 1400 santigrat dereceye varan ısılarda 1-3 gün arasında pişiriliyor ve fırın soğuyuncaya kadar da içinde bekletiliyor. Sırlama işlemini yapmadan önce toz kıvamında sır, inceltilmiş çakmak taşı, kurşun oksit, feldispat gibi camsı maddeler suyla karıştırılarak sır eriyiği hazırlanıyor. Pişmiş olan çömlekler, bu eriyiğin içine daldırılarak tekrar fırınlanıyor ve çömleklerin yüzeyinde camsı bir görünüm de bu şekilde sağlanıyor.

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu