Gündem

“Coşkulu bir tıp bayramı kutlamak istiyoruz”

Tabip Odası Balıkesir Şubesi Aker Et’te kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Oda faaliyetleri ve 14 Mart Tıp Haftası faaliyetleri, hekimlerin talepleri dile getirildi.  Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “14 Mart ile ilgili 4 önemli talepleri olduğunu söyledi.

 

 

Halkın Sağlığı İçin Çalışıyoruz

Toplantıda Dr. Umut Karasu, “Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezinde Psikiyatri uzmanı olarak çalıştığını belirterek, Tabip Odası Genel Sekterliği görevini de yürüttüğünü ifade etti. Oda’nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 

Karasu, Oda’nın Türk Tabipler Birliğinin çizdiği çerçeve ve yasal sınırlar içeresinde mesleki özlük hakları, ülkede ki sağlık ortamı ile ilgili politikalar üretmek hem de bu gidişata müdahale etmek için çalıştıklarını halkın sağlığını koruma adına faaliyet yürüttüklerini belirtti.Karasu devamında şunları söyledi: ‘’Bizler de bu bağlamda yaklaşık bir yıldır yeni seçilmiş yönetim kuruluyla birlikte ilimizde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızın içesinde mevcut oda yöneticilerimizle, kendi sorunlarımızı çözüp onlarla birliktelik içerinde bir şeyleri yapmaktan tutun da halk sağlığına yönelik çalışmalar, faaliyetler yapmak, meslektaşlarımıza yönelik eğitim çalışmaları yapmak, sorunlarına dahil fikir alışverişinde bulunmak ve bunla alakalı ilgili mercileri ziyaret edip bir şekilde onlara ulaşarak, bir kamuoyu yaratarak meslektaşlarımızın haklarını savunmak gibi bir çok faaliyetin içendeyiz”

 

“En büyük arzumuz, kendi odamızın temelini atmak”

Yapılan toplantıda konuşan Dr. Ahmet Damar ise,  “Karesi 8 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde çalışıyorum. Ben de Muhasip Üye olarak görev yapıyorum. Ülkemizde genel sağlık politikaları ile çalışmalar, hekimler ilgili eğitim çalışmaları, özlük hakları ile ilgili, çalıştaylar düzenleyerek hep birlikte hareket ediyoruz. Tabip odasının kendine ait bir binasının olmaması en büyük eksikliğimizdi.  Bunun üzerine çok fazla yoğunlaştık. Dileğimiz bu dönem içeresinde bir temel atmak. Kendi oda binamızı yapmak en büyük arzumuz” dedi.

 

“Hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “Bir sene oldu yönetime geçeli. Kendimize öncelikli hedefler koymuştuk. Kendimize ait bir oda binası yapabilmek ve çalışmalarımız sadece merkezle sıkıştırmayıp tüm ilçe ve tüm meslektaşlarımızın katıldığı bir hekim meclisi oluşturmak. Hedeflerimiz doğrultusunda çıkarttığımız derginin reklam gelirleri ile olabilecek destekler ile tabip odası binasını meslektaşlarımıza kazandırdık.  Bu konuda ciddi anlamda yol aldığımızı düşünüyorum. 3 ayda bir yaptığımız bu meclis projemiz  de 2 toplantı ile hayata geçti. 3. Toplantıyı Mayıs ayında gerçekleştireceğiz . Böylelikle En ücra köşedeki arkadaşımız bile sorununu, ilçesinin sorunun, bize yansıtabiliyor. Biz de konuştuğumuz bu ortak konularla ilgili sorunlara çözümler bulmaya çalışıyoruz. Sürekli iletişim içinde olan ve sorunlara çözüm bulma noktasında  bir demokratik kitle örgütüyüz. Biz özlük hakları ile ilgili, diğer yasal sorunları çözemeyiz ama sorunları dile getirebiliriz. O anlamda sorunları iletiyoruz. Biz hekimlerin hak ve menfaatlerini korumak onların daha iyi çalışmasını sağlama , mesleğini yaparken karşılaştıkları engelleri aşmak anlamında görevleri olan bir meslek örgütüyüz. O anlamda mesleki paneller, rahatlatıcı programlar yapıyoruz. 14 Mart için de programlarımız var. Öncelikli olan bizim Tıbbiyeli Hikmet anıtının açılışını yapacağız” dedi.

 

“Taleplerimiz var”

14 mart ile ilgili 4 önemli taleplerinin olduğunu söyleyen Uçan,  “14 mart ile ilgili 4 önemli talebimiz var. Yaşadığımız süreçte hekimlerin çok sorunları var. Özlük, ekonomik haklarına , demokratik taleplerine kadar bir çok sorun mevcut.  14 Mart Tıp Haftasında Türk Tabipler Birliği ve oda olarak 4 önemli talebimizi dile getiriyoruz. Birincisi; demokrasiye inanıyoruz ve demokrasiye karşı her türlü darbe ve girişimlere karşıyız. Ancak darbeler ve mevcut durum kullanılarak kurunun yanında yaşlar da yanmamalı diye düşünüyoruz. O anlamda  haksız bir durum var. Mesleklerinden alınan arkadaşlarımızın geri iade edilmesini istiyoruz. Tabi ki suçlu olan cezasını görmeli. Hukuksuz olarak yapılan tüm işleyişe karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. İkinci talebimiz hastalara ayırdığımız zamanın yeterli hale getirilmesini istiyoruz. Merkezi randevu sisteminde 10 dakikada sistemi istemiyoruz. Bir hastanın dertlerini dinlemek, geçmişini sorgulamak, muayenesini yapmak 10 dakikaya sığdırılacak bir durum değil. O yüzden her hastaya yeterli sürenin ayrılmasını iyi hekimlik değeri olarak görüyoruz. Ben çalışma koşullarının düzeltilmesini o anlamda talep ediyoruz. Üçüncü talebimiz hekimlerine şiddetin önlenmesini  istiyoruz. Bir yasa tasarısı var. Bunun süratle meclisten geçmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye’de ne yazık ki her dakika sağlık çalışanı şiddete uğruyor ve ölümle sonuçlanan olaylar var. Dönemin özelliği nedeniyle intihara kadar sürüklenen durumlar oldu. Biz bu ortamı bu şekilde yaşanmasını istemiyor ve reddediyoruz. Dördüncü ise meslektaşlarımız ne yazık ki ileri yaşlara gelmesine rağmen emekli olamıyorlar. Çünkü döner sermaye uygulamaları, performanslar vs çalıştıkları dönemde her ne kadar yüksek gibi görünen ücretler çok çok düşüyor. Emekli olan meslektaşlarımız da başka yerlerde çalışmak zorunda kalıyor. Emeklilere de yansıyan insanca yaşayabileceklerimiz bir gelire kavuşmaları tavsiye ediyoruz” dedi.

 

“Tüm meslektaşlarımızı davet ediyoruz”

Coşkulu bir tıp bayramı kutlamak istediklerini de dile getiren Uçan, “Şimdiye kadar gerekli değer verilmeyen Tıbbiyeli Hikmet’in Anıtını açacağız. Şimdiye kadar hak ettiği değer gösterilememişti. Bunun yanında kültürel, spor her alanda aktivitelerimiz var. Tüm meslektaşlarımızı davet ediyoruz. Coşkulu bir tıp bayramı kutlamak istiyoruz” dedi.

 

Şaban Parlak

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu