Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Dans ve Hareket Terapisi Nedir?

Stresi azaltmave depresyonun önüne geçmede yardımcı olan dans ve hareket terapisi hakkında neler biliyorsunuz? Dans ve Hareket Terapisi Nedir? İşte tüm detaylar

 

Dans Ve Hareket Terapisi Nedir?

Dans ve Hareket Terapisi Nedir? (DHT) Duygusal, sosyal, bilişsel ve fiziksel bütünleşmeyi desteklemek için hareketin psikoterapötik kullanımını amaçlayan bir terapi yöntemiidir. Ayrıca DHT, gücü artırarak, esnekliği geliştirerek, kas gerginliğini azaltarak ve koordinasyonu artırarak insanlara yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

DANS TEKNİĞİ

Bir dans terapisi seansında, bir terapist şunları yapmaktadır:

  • Hareket ve duygularınız arasındaki bağlantıyı keşfetmenize ve anlamlandırmanıza yardımcı olmalı.
  • Bedensel duyumların ve nefesin izlenmesini teşvik etmeli.
  • Ayrıca kendinizi ifade eden doğaçlama hareketlerde size rehberlik etmeli.
  • İyileşmeyi desteklemek için belirli hareket veya sözlü terapötik müdahaleler sunmalı.
  • Tüm bunların yanında hareket tarafından uyandırılan duyguları işlemenize yardımcı olmalı.

Dans terapistleri, başka bir kişinin hareketlerini kopyalamayı içeren, aynalama olarak bilinen bir tekniği de kullanabilirler. İnsanların başkalarına daha bağlı hissetmelerine ve empati duyguları geliştirmelerine yardımcı olmanın bir yolu da bu olabilir. Dans ve hareket terapistleri, bireylere bir daveti, bir seçim duygusunu, onaylanmayı ve içsel duyumları tolere etmeyi deneyimlemeleri için alan sağlar. Ayrıca vücudunuzda bir kontrol ve özerklik duygusu hissetmek için şefkatli ve destekleyici yollar sunmayı amaçlarlar.

Dans Ve Hareket Terapisi Nedir?

HANGİ KONULARDA YARDIMCI OLMAKTADIR?

Dans ve hareket terapisi, bir dizi fiziksel ve zihinsel sağlık sorununu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca benlik saygısını geliştirmek ve beden imajı sorunları ile mücadele eden insanlar için faydalı olmaktadır. Yardımcı olabileceği bazı durumlar şunlardır;

  • Anksiyete
  • Artrit
  • Kronik ağrı
  • Ayrıca iletişim sorunları
  • Demans
  • Depresyon
  • Düzensiz yeme bozukluğu
  • Düşük benlik saygısı
  • Tüm bunlarla birlikte travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)
FAYDALARI NELERDİR?

Dans terapisinin, onu diğer tedavi yöntemlerine bir katkı haline getirebilecek birçok faydası bulunmaktadır. Birçok tedavi yöntemi bilişlere veya davranışlara odaklanırken dans ve hareket terapisi vücut temelli stratejileri içermektedir.

Sakinliğe teşvik eder: Bununla birlikte artan sakinlik duygusu sağlayan sistemi aşağı doğru düzenlemeyi desteklemek için vücut temelli stratejiler sağlayabileceğini ifade etmektedir.

Öz farkındalık: Yeme bozukluklarının tedavisinde öz farkındalık oluşturmak, insanların vücutlarının fiziksel sinyallerine daha bağlı hissetmelerine yardımcı olmaktadır. “Vücuda yapılan vurgu, danışanın açlık ve tokluğun fiziksel ve duygusal duyumlarını tanımlaması için gereken farkındalığı geliştirmesini destekler.” ifadeleri de bunu destekler niteliktedir.

Başa çıkma becerileri: DHT, terapi ortamının dışında kullanmak üzere başa çıkma becerileri geliştirmenin bir yolu olarak da kişiye hizmet etmektedir. Ayrıca terapist Kinsley, “Terapistin desteğiyle, stres, sıkıntı ve uyaranların sinyallerini keşfetmek için dansı ve hareket tercihlerinizi anlamayı kullanmaya başlayabilirsiniz” demektedir.

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.
Referans: Sara Lindberg & Carly Snyder. "What Is Dance Therapy?"

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu