GündemSiyaset

Davutoğlu Küresel Vicdan Bildirgesi’ni Açıkladı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına karşı 115 imzacılı Küresel Vicdan Bildirgesi'ni duyurdu.

Davutoğlu Küresel Vicdan Bildirgesi’ni Açıkladı

Davutoglu Kuresel Vicdan Bildirgesini Acikladi 1
Davutoğlu Küresel Vicdan Bildirgesi’Ni Açıkladı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına son verilmesi amacıyla dünyadan ve Türkiye’den siyasetçi, akademisyen ve bilim insanlarından oluşan 115 imzacının yer aldığı “Küresel Vicdan Bildirgesi’ni açıkladı.  Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının soykırım olarak nitelendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri (BM) harekete geçmeye çağırdı.

Davutoğlu yaptığı açıklamada, “Bu soykırıma katılan ülkelerin, özellikle ABD ve İngiltere’nin Gazze açıklarındaki donanmada sağladıkları silah sevkiyatını ve diğer ülkelerin Gazze’ye yaptıkları sevkiyatların derhal durdurulması gerektiğini” belirtti.

Davutoğlu’nun Açıklamasında Önemli Başlıklar;

“Gazze’deki soykırımı durdurmak için Küresel Vicdan Bildirgesi’ni yayımladık”

“2,5 aydır insanlığın gözü önünde, tarihin gördüğü en büyük katliamlardan biri işleniyor. Bu sefer açık bir biçimde soykırım icra edenler bunu dünyanın gözü önünde canlı yayınla yapıyorlar ve kendi halklarına karşı bundan gururla bahsediyorlar. Olayın ortaya çıktığı ilk günden itibaren ben de geçmişte birlikte çalışmış olduğumuz devlet adamlarıyla, uluslararası hukukçularla, akademisyenlerle, STÖ’lerle devamlı temas halinde olduk. Yaklaşık bir aydır süren temaslarımız neticesinde 115 imzacının katıldığı, Gazze’deki soykırımı durdurmak için Küresel Vicdan Bildirgesi’ni yayımladık. Bu bildirge şu anda bütün dünyada, yaklaşık 40 ülkeden 115 imzacı bütün medya organlarını kullanarak, başta BM ve BM’ye üye ülkeler olmak üzere her kanaldan insanlığa bu çağrıyı iletiyorlar.

Bildirgeyi İmzalayan İsimler

“İnisiyatifi, dünyada uluslararası hukuk denince akla gelen ilk isimlerden ve BM Filistin Raportörlüğü yapmış olan Richard Fold ile başlattık. Bu çerçevede yaptığımız zoom toplantıları ve yazışmalar neticesinde 115 imzacı arasında; Tunus eski Cumhurbaşkanı Munsif el Merzuki, Malezya eski Başbakanı Mahathir Mohamad, dünyada Uluslarası Adalet Divanı’nda çalışması ve şu anda da BM’nin ve uluslararası ceza süreçlerinin içinde bulunan en kıdemli hukukçu olan George Abib Saab, Nobel Barış Ödülü sahibi Mayret Maguire, Arap Ligi eski Genel Sekreteri ve Mısır eski Dışişleri Bakanı Amul Musa, İran eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Malezya eski Dışişleri Bakanı Hamid Albar, Mandela ile birlikte mücadele etmiş, Brezilya’da insan hakları deyince akla gelen en önemli isimlerden. İnsan Hakları Bakanlığı yapmış Paulo Sergio, Pulitzer Basın Ödülü’nü almış dünyanın en saygın basın mensuplarından Chris Jess, BM Medeniyetler İttifakı kıdemli mensuplarından John Esposito, Hindistan’dan insan hakları konusundaki çalışmalarıyla öne çıkmış olan Arundhati Roy, Filistin deyince akla gelen en önemli edebiyatçılardan Susanne Ebul Hava, BM Genel Sekreter Yardımcılığı yapmış Hans Von Sponeck, önemli gazetecilerden Philips Bemiks ve çok sayıda akademisyenin imzasını bu süre içerinde aldık.”

115 İmzacı İle Anlaşma Sağlanan Konular

“İçinde uluslararası hukukçuların, siyasilerin, doğudan batıdan aydınların, bazı sanatçıların ve sivil toplum öncülerinin olduğu bu listede 115 imzacı şu konularda mutabık olduk:

Birincisi, Gazze’de yürütülmekte olan saldırılar sıradan bir çatışma değil bir soykırımdır. 115 imzacının bu gerçeği haykırması başlı başına çok önemlidir. Soykırım muamelesi görmelidir. Bu soykırıma katılanlara BM ve uluslararası toplumun müeyyide uygulaması gerektiği konusunda mutabık kaldık. Bu müeyyideler çerçevesinde özellikle iki ülkenin adını zikrederek ABD ve İngiltere, Gazze açıklarındaki donanmada sağladıkları silah sevkiyatını ve diğer ülkelerin Gazze’ye yaptıkları sevkiyatların tümünün durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Yaptığımız çağrı ise, siyasal yaptırımlar da dahil olmak üzere BM’nin temel ilkelerinin çiğnendiği bu durum karşısında, her türlü tedbirin alınması.

Ayrıca UNİCEF’e Gazze’de yetim kalan, yaralı kalan çocuklarla ilgili acil bir eylem planı hazırlamasını, DSÖ’ye başta hamile kadınlar olmak üzere Gazze’de hastane yetersizliği dolayısıyla ciddi sağlık sorunları yaşayan Filistinlilere derhal acil bir yardım programı uygulamasını, Filistinli mülteciler için kurulmuş BM örgütüne, Gazze’de yerinden edilen bütün insanlar için derhal bir yerleşim programı uygulaması çağrısında bulunuyoruz. Bu bildiriyi arzu edenlerin imzasına açıyoruz.”

“Dünyanın farklı kıtalarından her bir köşesinden, isimler bulunmasına önem verdik”

Önemli olan küresel vicdanın harekete geçmesi. Dünyanın farklı kıtalarından her bir köşesinden, isimler bulunmasına önem verdik. Bizim siyasi bir gücümüz yok ama vidan gücümüz var. Hasan Bitmez gibi hiç bitmeyen bir yüreğimiz ve hakkı seslenme irademiz var. Önce BM’ye ve BM’deki 193 ülkenin ofisine bu metin gönderilecek. Ümit ederiz bu yürümekte olan soykırıma karşı bir nebze olsun engelleyici bir tutum sergilemiş, içimiz içimize sığmıyor bir şeyler yapmak için. İnşallah bir gün Gazze’de bu soykırım sona erecek bu soykırımı yapanlar da mutlaka mahkeme önüne çıkacak. 115 imzacının ‘bu bir soykırım’ demesi devrim mahiyetinde bir açıklamadır.

Haber Merkezi

Davutoğlu Balıkesirlilerle Bir Araya Geldi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu