GündemKöşe Yazıları

Dereotunun Faydaları

Bugün sizlerle Dereotunun faydalarıyla karşınızdayız. Evet sizce bu dereotu nasıl bir şey ne yararı dokunur? Öncelikle Dereotu vitamin ve mineral zengini otsu bir bitkidir. “

Dereotunda hangi vitaminler var?” merakına karşılık bu bitkinin A, B1, B6, C, D ve E vitaminleri bakımından güçlü olduğu söylenebilir. Dereotu faydaları vitaminlerin yanı sıra bileşiklerden de gelir. Limonen, karvon, anethofuran, kemferol, vicenin gibi bileşikler, potasyum, sodyum, çinko, manganez, selenyum, folat, demir ve manganez gibi minerallerin yanında dereotunu faydalı kılar.

Dereotunun Besin Değerleri Nelerdir?

Dereotu besin değeri açısından bir tablo ile özetlenebilir. 100 gram dereotunda şunlar bulunur:

Protein: 3.5 g
Total yağ: 1 g
Karbonhidrat: 7 g
Toplam diyet lifi: 2 g
Kalsiyum: 208 mg
Demir 6.6 mg
Magnezyum: 55 mg
Fosfor: 66 mg
Potasyum: 738 mg
Manganez 1.3 mg
C vitamini: 85 mg
A vitamini: 7717 IU

Dereotunda günlük almanız gereken folat miktarının yüzde 38’ini, riboflavinin yüzde 17’sini alırsınız. Dereotunun tüm faydalarını görmek istiyorsanız satın alırken ve aldıktan sonra saklarken dikkatli olmalısınız. Peki dereotu nasıl saklanır? Yaprakları koyu yeşil, sarı olmayan bir demet dereotu alın. Daha sonra bir kağıt havluya gevşek bir şekilde sarın ve buzdolabınızda kapaklı bir kapta tutun. Taze dereotunu 2-3 gün bu şekilde saklayabilirsiniz. Kuru dereotu tazesinden daha dayanıklıdır. Dereotunu ayrıca alır almaz yıkayıp, kurutup hızlıca dondurabilirsiniz. Dondurucuya atmadan önce ağzı hava almayacak şekilde bir torbaya koyun.

Dereotunun Faydaları ve Zararları

Dereotunun gücüne güç katan vitamin, mineral ve bileşikler limonsu tada sahip bu otun bağırsaklardan kemiklere kadar pek çok faydasını ortaya çıkarır. Dereotu faydaları şöyle açıklanabilir:

Kan Şekerini Düzenler: Biyoaktif bileşen eugenol, kan şekeri seviyelerinin dengede olması konusunda etkilidir. Bu sayede anti-diyabetik bir özellik gösteren taze dereotunun tüketilmesiyle insülin üretimi aktive olur. Nişastanın glikoza parçalanmasını azaltmaya yardım ederken ani kan şekeri yükselmeleri önlenmiş olur. Araştırmalar dereotunun tip 2 diyabetin hem yönetilmesinde hem de önlenmesinde önemli bir yere sahip olduğu gösterilmiştir.

Kalp Sağlığını Korur: Dereotundaki flavonoidler kalp sağlığını korumada ve felç riskini azaltmada önemli roller oynar. Sınırlı araştırmalarda dereotunun LDL yani kötü kolesterol üzerinde çarpıcı etkileri olduğu belirtilmiştir. Kolesterolün düşürülmesi kalp sağlığını korumadaki öncelikli tedbirlerdendir.

Kemikleri Güçlendirir: Kemiklerin sadece kendileri için var olduğun düşünmeyin. Kemikler kaslar, organlara da şekil ve destek verdiği için önemli bir yere sahiptir. Kemikleri güçlü kılan vitamin, mineral ve bileşikler de dereotunda kalsiyum, demir, D vitamini, tiamin, riboflavin ve lif olarak karşımıza çıkar. Kemiklerde hücre büyümesi ve yenilenmesini sağlarken vücut yapısının sağlıklı gelişimini destekler. Dereotu tükettiğinizde kalsiyum emilimi artarken kemik kaybı ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi kronik hastalıkların önlenmesinde fayda sağlar.

Enfeksiyonu Önler: Antioksidan ve C vitamini içeriği eski zamanlardan beri dereotunun mikroplarla savaşma ve vücudu enfeksiyonlardan korumak için güçlü kılar. Anti-mikrobiyal dereotu yaprakları, bakteri ve mikropları vücuttan uzak tutarken yaraların tedavisi ve iyileşmesinde önemli rol oynar. Öksürük, soğuk algınlığı, halsizlik, yorgunluk gibi sorunlara karşı genel bir canlanma ve iyileşmeye yardım eder.

Bağışıklığı Artırır: Tabii ki vitaminler, vitaminler ve bileşiklerden bahsederken bağışıklıktan bahsetmemek imkansız. Çünkü antioksidan ve biyoaktif bileşikler, dereotunun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde söz sahibi yapar. Vücudun mikroplarla savaşma yeteneği güçlü bir bağışıklıkla artar. Dereotu, farklı enfeksiyonları önlemede güçlü anti-bakteriyel, anti-viral ve mantar karşıtı bir özellikle gösterir. Devamı Pazartesi…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu