Köşe Yazıları

DİYET VE BEN

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Beynimizi biraz virüsten uzak tutmak için bu hafta sizlere benim diyete bakışımdan bahsetmek istiyorum. Bana göre insan hayatına şeker, çölyak gibi hastalıklar veya gebelik gibi özel bir dönem olmadan diyet kelimesini sokmamalı. Hemen “aaaa bu da ne demek” demeyin. Cümlemi biraz daha açacak olursam aslında diyet kelime olarak “kişinin sağlığını korumak ve düzeltmek amacıyla beslenmesini düzene koymasıdır”. Evet biz diyet yapıp sağlığımızı (bunun içinde çoğunlukla fazla kilolarımızdan kurtulmak vardır) düzeltiriz ve sonra ne yaparız hemen eski beslenme alışkanlıklarımıza geri döneriz. İşte söylemek istediğim şey tamda bu; diyet kelimesi tanımda doğru ama uygulamada yanlış. Belki bunun yerine doğru beslenme alışkanlığı edinmek demek daha doğru olacaktır.

Her insanın vücut yapısı farklıdır. Standart bir beslenme yaklaşımı bu nedenle çok doğru bir yaklaşım değildir. Bana göre kişi önce kendini tanımalıdır. Örneğin soğan yediğinde ciddi mide ve reflü sorunları yaşayan biri soğan çok fazla tüketmemelidir gibi. Evet soğan faydalı bir sebze ama size zarar veriyorsa kesmelisiniz. Yani insan önce kendisine iyi geldiğini, sağlığını olumlu yönde etkilediğini düşündüğü gıdaları hayatına sokmalı, bunların tersi olanları da çıkarmalıdır. Bu doğru beslenmedeki ilk basamaktır. İkinci basamak ise bu listeyi her daim yapabilmesidir. İşte o zaman sağlıklı bir beslenmeye kavuşur. Daha iyi anlatabilmem için size hepinizin aşina olduğu bir örneği vermek istiyorum. Hepinizin çevresinde mutlaka diyet yapan, ardından fit bir görünüm kazanan ve bunun da ardından tekrar kilo alan insanlar mutlaka olmuştur. İşte burada sorun kişinin sağlıklı beslenme çizgisini bırakması oluyor. Yani özet olarak diyet yerine doğru beslenme alışkanlığı demek daha doğru bir yaklaşım bence. Diyetin kelime karşılığı doğru olsa da onu bizlerin algılaması sanırım artık hatalı.

Sağlıklı yaş almanın yolu sağlıklı beslenmeden, sağlıklı beslenmenin yolu da insanın kendi bedenini tanımasından geçiyor.

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu