Köşe Yazıları

Dua Eden Çiçek!

Dua Eden Çiçek!

Dekoratif görüntüsüyle insanda huzur ve ferahlık uyandıran “dua çiçeği” hemen hemen her eve girmiş ilginç bir bitkidir.

Evlerde ve işyerlerinde var olan ve herkes tarafından bilinen dua çiçeği çeşidinin doğal yetişme alanı Brezilya’daki yağmur ormanlarıdır. Bununla birlikte bitkinin anavatanı Amerika kıtasının tropik bölgeleri ve Karayipler’in doğu kıyısıdır.

Yeşilin farklı tonlarından oluşan yaprakları direkt olarak dua edermişçesine açılıp kapanması nedeniyle hak arasında dua çiçeği olarak bilinir. Bitki, gün batımıyla birlikte kapanarak dua eden kişinin elleri gibi bir görünüm oluşturur. Gün doğumu ile birlikte yapraklar tekrar açılır.

Dua Eden Cicek

Bu olayın bir bilimsel açıklaması da var tabi ki. Canlılar çevreden gelen uyarılara cevap verme kabiliyetinde yaratılmışlardır. Her canlının bu çevre faktörlerine karşı cevabı farklıdır. Bitkilerin tepki verdiği çevre faktörlerinden birisi de ışıktır. Bitkilerde ışığa bağlı olarak ortaya çıkan hareketlere bitki biliminde “fotonasti” adı verilir. Örneğin birçok bitkinin çiçek açması ışığa bağlıdır. Kimi ışık varken açar kimi de akşam karanlığında açar. İşte dua çiçeği de ışık periyodundaki değişimlere bağlı olarak yapraklarının konumunu değiştirebilen donanımlarla yaratılmış bir bitkidir.

Peki bu güzle çiçeğin bakımı nasıldır?

 

Dua çiçeği salon bitkilerindendir. Soğuk havalarda ve özellikle de beş derecenin altındaki sıcaklıklarda olumsuz etkilenir. Tropik kökenli bir bitki olması nedeniyle sıcak sever. Bu nedenle bitki, çok düşük derecedeki soğuklara maruz kaldığında kurur ve hastalanır. Bitkinin yapraklarının canlı ve diri durması, yaşayabilmesi için gereken sıcaklık yirmi ile yirmi beş derece arasıdır.

Dua Eden Çiçek!

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu