Köşe Yazıları

Dünya Temizlik Günü Nedir?

Dünya Temizlik Günü, her yıl Eylül ayının 3. Cumartesi günü kutlanmaktadır.

İlk kez 2018 yılında kutlanan Dünya Temizlik Günü, küresel ölçekte milyonlarca insanın gönüllü olarak dahil olduğu insanlık tarihinin en büyük katı atık toplama günüdür.

 

Dünya Temizlik Günü Nedir?… Verisk Maplecroft verilerine göre dünya genelinde her yıl 2.1 milyar ton, yaklaşık olarak 800 bin Olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar çöp üretiliyor ve bunların sadece yüzde 16’sı geri dönüştürülüyor. Çöplerin yüzde 46’sı geri dönüştürülemeyecek şekilde atılıyor.

Dünya Temizlik Günü Fikri Nasıl Doğdu?

Ķökenleri 2008 yılında Estonya’da 50 bin kişinin yalnızca beş saat içinde tüm ülkeyi temizlemek için bir araya gelmesine dayanıyor. 14 yıl sonra bu basit fikir milyonlarca gönüllü ve liderin katılımıyla küresel bir harekete dönüştü. Basit bir temizlik eylemi üzerinden uluslararası ölçekte ses getiren Dünya Temizlik Günü “Let’s Do It World” tarafından düzenlenen bir etkinliktir. 191’den fazla ülkeyi birleştiren küresel organizasyonda her ülkede gönüllü olarak çalışan bir çekirdek grup mevcut.

Let’s Do It World’un Dayandığı Beş İlke Vardır:

İşbirliği: Atıkların doğaya ait olmadığına inanan kamu sektörü, kurumlar ve sivil toplumdan kişi ve kuruluşlara açık. “Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsanız birlikte gidin.”
Pozitiflik: Parmakla işaret etmek yerine çözüm arar. Olumlu değişim yaratmaya ve “çöp körlüğüne” çözüm bulmaya odaklanır.
Liderlik: Değişiklikler insanlar aracılığıyla gerçekleşir. Herkes lider olabilir ve lider olarak gelişebilir. Yerel çalışarak ve küresel işbirliği yaparak atıksız bir dünya yaratmayı amaçlayan yeni nesil liderleri güçlendirmeyi hedefler.
Teknoloji: Motive edilmiş gönüllü gücüne akıllı teknoloji ve mühendislik yaratıcılığını ekler.
Eğlence: Dünya çapında milyonlarca insanı bölgelerini temizlemek ve bunu yaparken eğlenmek için harekete geçirmek, çözüme ve gezegenimizi temiz tutma çabasına önemli bir katkı sağlar.

Atıkların yanlış yönetimi konusunda farkındalık uyandıran Dünya Temizlik Günü eko-gönüllülük esasına dayanır. Gezegenimiz için pozitif etki yaratmak adına yapılabilecek en iyi eylemlerden bir tanesi olan ekogönüllü olma halinde kişi zamanının ve bilgisinin bir bölümünü çevreye adar ve karşılığında maddi bir getiri beklemez.

Dünya Temizlik Günü ülkemizde 2018 yılından beri “Let’s Do It! Türkiye” tarafından organize edilmektedir. Her yıl bölge direktörlükleri ve il temsilcilikleri koordinatörlüğünde gerçekleşen Dünya Temizlik Günü etkinliklerine 2018- 2019-2021ve 2022 yıllarında 81 ilden 300 binden fazla gönüllü katılım sağladı. Let’s Do It! Türkiye 2018 yılında günümüze kadar bin farklı temizlik noktasında toplamda 170 bin tondan fazla katı atığın doğadan ayrıştırılmasına destek oldu.

Dev rüzgar türbini dünya rekoru kırdı//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu