TeknolojiDünyadan Haberler

Düşünce Yoluyla Oyun Oynayabileceğinizi Düşündünüz Mü?

29 yaşındaki Noland Arbaugh, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisiyle bu strateji oyununu sadece düşünce gücüyle kontrol etti.

Düşünce Yoluyla Oyun Oynayabileceğinizi Düşündünüz Mü?

Felçli bir kişinin, Neuralink implantı sayesinde Civilization 6 oynadığı haberi gündemi salladı. 29 yaşındaki Noland Arbaugh, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisiyle bu strateji oyununu sadece düşünce gücüyle kontrol etti.

Arbaugh, bir yüzme kazası sonucu boynundan aşağısı felçli kaldıktan sonra Neuralink’in deneysel implantını test etmeye devam ediyor. Şirket, daha önce düşünce gücüyle bilgisayar kullanımını göstermiş ve Arbaugh’un Mario Kart oynadığı bir video paylaşmıştı. Son testte ise Arbaugh, Twitter’da yaptığı canlı yayında, gece boyunca Civilization 6 oynamayı başardığını açıkladı. Neuralink çipi sayesinde beyin dalgalarını ölçen Arbaugh, saatler boyunca oyunu kendi başına kontrol ettiğini belirtti.

Düşünce Yoluyla Oyun Oynayabileceğinizi Düşündünüz Mü?

Arbaugh, bu deneyimini “Harikaydı, aslında bu oyunu oynamaktan vazgeçmiştim. Şimdi kelimenin tam anlamıyla yatağıma uzanıp gönlümce oynayabiliyorum” sözleriyle dile getirdi. Neuralink çipinin en büyük sınırlamalarından biri ise uzun süreli kullanım sonrası yeniden şarj edilmesi gerekliliği. Ancak bu, beyin-bilgisayar arayüzlerinin felçli veya ampute insanlara hareket kabiliyetini geri kazandırabileceğine dair umutları artırıyor. Neuralink projesi, bazı yasal izinlerin alınması konusunda tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Şirketin, insanlar üzerinde yapılan bilimsel deneyler konusunda zorluklar yaşadığı biliniyor ve bazı deneylerinin yasal izin olmadan gerçekleştiği iddia ediliyor. Ancak 2023 yılında, şirket ilk kez insanlar üzerinde çalışma izni almayı başardı.

Haber: Bülten

AESA Uçak Burun Radarı F-16’ya takıldı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu