GündemEğitimİlçe Haberleri

Eğitim Bir Sen “Kalıcı Çözüm Vakti

EĞİTİM-BİR-SEN Balıkesir 1 nolu şube başkanı Ercan Kurter 2022-2023 eğitim-öğretim yılının sona ermesi nedeniyle bir mesaj yayımladı.

 

 

Egitim Bir Sen Kalici Cozum Vakti1

Eğitim Bir Sen “Kalıcı Çözüm Vakti. Kalıcı çözümler üretme zamanı diyen Kurter, “2022-2023 eğitim-öğretim yılı sona erdi. 50 binin üzerinde insanımızın hayatını kaybetti. Dolayısıyla buda, eğitim-öğretime büyük darbe vurdu.” dedi.

Kurter açıklamasında, “Eğitim çalışanları arasında yaşanan can kayıpları oldu. Bununla beraber eğitimciler yaralanmalar, psikolojik çöküş yaşadı. Ayrıca konut ihtiyacı, hayat kalitesinin bozulması ve zorunlu yer değişikliği gibi etmenlerde kötü oldu. Dolayısıyla eğitim-öğretim üzerindeki olumsuz etki hâlâ devan eden bir durum ”dedi.

“Ayrıca,  Eğitim çalışanları her zaman olduğu gibi deprem sonrasında da halkına hizmet etti. Bununla beraber fedakârlık ve adanmışlıkla eğitim-öğretimin eksikliklerini kapatmak için çaba sarf etmiştir.” şeklinde konuştu.

Çözüm Üretme Gayretinde Olunmalı

“Öğretmenlerin işlerinden memnuniyetleri ya da memnuniyetsizlikleri, ülkenin geleceğini ilgilendirmekte. Öğretmenlerin umutsuzluğa kapılmaları önlenmeli. Ayrıca onlardan kaliteli hizmet almak için, kendilerine  iyi imkânlar sunulmalı. Bununla beraber sorumluluk sahipleri, eğitim çalışanlarının içinde yaşadığı duruma katkılı olması gerek Ayrıca “mutsuz mecburlar” üretme potansiyeline sahip olduğunun farkına varmalı. Özellikle  sorunlarına çözüm üretme, beklentilerini karşılama gayretinde olmalı”

Egitim Bir Sen Kalici Cozum Vakti3

Sorunlar Çözüm Bekliyor

“Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi, beklentileri karşılamaktan uzak. Bununla birlikte Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması gerek. Ayrıca öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi güzel oldu. Dolayısıyla kariyer basamaklarının ücret artışlarıyla birlikte yeniden hayata geçmesi de olumlu bir durum. Bunun yanı sıra aday öğretmenlik aday öğretmenlerde gereksiz bir yük ve stres yaratan durumlar arasında. Bununla birlikte bu eğitim-öğretim yılında eğitim camiasının bir kısım sorunlarının nihai çözüme kavuştu. Buda olumlu gelişme. “

Özlük Hakları ve Kariyer Odaklı Sistem Vurgusu Yaptı

“Haklı taleplere duyarsızlık ve yanlış istihdam politikası, eğitimcilerin moral ve motivasyonunu olumsuz etkiler. Ayrıca eğitimde verimliliği düşürmekte. Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılmaması motivasyon düşüren bir durum. Ayrıca alan değişikliği, kariyer basamaklarında sınav ve uzun hizmet sürelerinin dayatılması çok yanlış. Öğretmen istihdamında güçlük çekilen bölgelerde görev yapanlara ilave teşviklerin verilmiyor. Eğitim kurumu yöneticiliğinde özlük haklarını ve yetkileri geliştiren kariyer odaklı sürdürülebilen bir sistem yaşama geçmeli.”

Acil çözüm bekleyen sorunları dil getiren Kurter acil diyerek belirttiği sorunlara dikkat çekti.

Acil çözüm bekleyen sorunlar

 

-Eğitim çalışanlarının mali kayıpları giderilmesi gerek.

-Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki eksiklikler tamamlanması gerek

-Öğretmenlerimizin yer değişikliği talepleri karşılanması gerek.

-Şube müdürlerinin feryadı duyulması ve sorunları bir an evvel çözülmesi gerek.

-Depremin eğitim sisteminde açtığı yaralar hızla sarılması gerek.

-Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik son bulmalı, kadrolu istihdam esas alınması, kadroya geçiş düzenlemesinin belirsiz sonuçları ortadan kaldırılması gerek.

-Eğitimcilerin motivasyonunu artıracak bir kariyer sistemi oluşturulması gerek.

-Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete seyirci kalınmaması gerek

-Mülakatla öğretmen atama yöntemi kamu vicdanını yaralayan bir durum.

-İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde cezbedici yöntemler uygulanması gerek.

-Eğitim kurumları yöneticiliği liyakat ve kariyer ekseninde profesyonel bir meslek olarak yapılandırılması gerek.

-Öğretmen açığı kapatılması gerek.

-Alan değişikliğine ilişkin talepler bir an önce yerine getirilmesi gerek.

-Hizmetli ve memurların hakları iyileştirilmesi gerek.

-Okulların yardımcı personel ve donanım ihtiyacı karşılanmalı, okullara doğrudan ödenek tahsis edilmesi gerek.

“Eğitim çalışanlarına ve öğrencilerimize verimli bir tatil dönemi diliyorum. Ayrıca mezun olan öğrencilerimizin yeni başarılara imza atmalarını temenni ederim. Yeni eğitim-öğretim yılına sorunsuz başlanmalı. Dolayısıyla mevcut sorunların acilen çözülmesi gerektiğinin altını bir kere daha çizerim.” Dedi.

Haber:  Kamil Akyürek

Daha Fazlası İçin Tıklayın 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu