GündemTürkiye Gündemi

Emeklilik Gün Sayısı İçin Düzenleme Geliyor

Emeklilik gün sayısı için düzenleme geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin müjdeli haberi verdi.

 

Emeklilik gün sayısı için düzenleme geliyor.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin müjdeyi duyurdu. Emeklilik için bir kriter olan prim gün sayısı için yeni düzenleme yapılacak.

 

Emeklilik için prim gün sayısı önemli. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’ de yaptığı açıklamada erken emeklilik için yeşil ışık yaktı.  EYT düzenlemesi sonrası  emeklilik gün sayısı içinde müjdeli haberi verdi.

 

Ddddd 3

”Çalışanların prim gün sayılarını emekçilerle aynı hale getirmeyi planlıyoruz”

 

Vedat Bilgin katıldığı programda ilk kez yeni prim sistemi düzenlemesi yapacaklarını iletti. Bilgin ‘’ Şu müjdeyi vereyim. Meclis açılınca bitmiş çalışmalardan birisi küçük, mikro işletmeler, esnaf, küçük tüccar, çiftçinin prim gün sayıları çok yüksek. Bunları büyük işletmenin sahibiymiş gibi değerlendirmek yanlış. Bunları belli bir ölçeğin altında olanları, yanında daha az kişi çalışanların prim gün sayılarını emekçilerle aynı hale getirmeyi planlıyoruz. Tarımda başta çobanlar olmak üzere onların sigortalanmasını sağladık. Tarımda sosyal sigortası olmayan hiç kimseyi bırakmayacak bir çalışmamız var. Yurtdışında çalışmış oradan emekli olmuş. Burada da çalışmış. Burada yanlış var. Sosyal haklardan faydalanamıyor. Sağlıkla ilgili birçok şeyi çözdük. Türkiye’de tedavi olma yolunu açtık.’’ dedi.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

 

Emeklilik Hakkında

Emeklilik, insanların çalışma gücü ve yeteneklerini yitirdikten sonra aldıkları maaş. Çalışma hayatından ayrılmalarıyla gelir kaynaklarının ortadan kalkması üzerine kazandıkları hak. Prim ya da kesenek ödeyen işçi, memur ya da bağımsız çalışanların yasayla belirlenmiş bir süre sonunda işten ayrılarak, bununla birlikte bir hizmet karşılığı olmaksızın aylık alması sağlanıyor.

19. yüzyıla kadar özellikle birçok sosyal hak gibi emeklilik veya emekli aylığı olmadığı için, çalışanlar genellikle ölene kadar ya da kişisel ve ailelerine ait servetleri ölçüsünde çalışma hayatının içinde yer alırlardı.

Günümüzde çoğu gelişmiş ülkede, insanların ilerleyen yaşlarda işgücünün dışında kalmalarından dolayı mağduriyete uğramamaları için sosyal güvenlik sistemleri geliştirilmiş, çalışanlara emeklilik hakkı tanınmıştır. Emekli aylıkları çalışanlardan kesilen primlerle karşılanabildiği gibi doğrudan devlet tarafından da karşılanır. Buna rağmen halen çoğu gelişmekte olan ülkede işgücünden ayrılanların geçimi aileleri tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 55-70 aralığında değişebilen emeklilik yaşı, cinsiyete göre de değişir. Çoğunlukla tehlikeli ya da yıpratıcı olarak adlandırılan meslek dallarında çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınır. Ayrıca bu iş kollarından emeklilik hakkı kazananların emekli aylıkları diğer iş kollarına nazaran daha yüksektir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu