Köşe Yazıları

Enbiyâ da Eğitim…

Bismillâhirrahmanirrahim “Rabbimiz! Bizi sana teslim olmuş kimseler kıl.

 Soyumuzdan da sana teslim olmuş bir ümmet kıl. Bize ibadet yerlerini ve ilkelerini göster. Tövbemizi kabul et. Çünkü sen, tövbeleri çok kabul edensin, çok merhametli olansın. ”Bakara, 128

 

Enbiyâ da Eğitim…… “Rabbimiz! İçlerinden onlara bir peygamber gönder; onlara âyetlerini okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları her kötülükten arındırsın. Şüphesiz, sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin.”Bakara, 129

Günümüzde tüm  anne babaların kafasını meşgul eden en önemli soru “Iyi eğitimli, başarılı ve sağlıklı bir çocuk nasıl yetişir?” Fakat  Rabbimiz genç nesillere eğitim verirken öncelikle dini vazifelerinin öğretilmesini emreder.

Kur’an-ı Kerim bu hususta peygamberlerin çocuk yetiştirirken hangi konuları daha çok  önemsediklerini haber verir. Hz. İbrahim as neslin gerçek başarısını onların Hz. Allah cc’ye kul olmasında görür ve şöyle dua eder: “Ey Rabbim, beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle, ey Rabbimiz; bu duamı kabul et.” (İbrahim, 40)

Yine Kuran-ı Kerim’de  Hz. İbrahim as’ın  torunlarından Hz. Yakub as’ın  ölüm döşeğinde iken oğulları ile yaptığı son konuşma  şöyledir.

“Yoksa Yakub can verirken sizler yanında mı idiniz?” O, oğullarına: “Benden sonra kime kulluk edeceksiniz?” diye sormuştu; Onlar da: “Senin Tanrına ve ataların İbrahim, İsmail, İshak’ın Tanrısı olan tek Tanrıya kulluk edeceğiz, bizler O’na teslim olmuşuzdur” demişlerdi. (Bakara, 133)

Peygamberimiz sav ise hadis-i şerifte evlatlarımıza bırakacağımız en hayırlı mirasın güzel ahlak olacağını bildirmiştir: “Hiçbir baba çocuğuna güzel ahlâktan daha hayırlı bir mîras bırakmamıştır.” (Tirmizî, Birr, 33)

İyi eğitim almış genç nesiller, her çağda en başarılı işlere öncülük etmişlerdir. Bunun en güzel örneğini asrı saâdette görmekteyiz.  Peygamberimiz sav’in kadılık, valilik, ordu komutanlığı gibi bugün bile zor sayılan nice görevleri genç sahabelere verdiğini görüyoruz.

Bu genç sahâbîler  Hz. Ali ra 10; Sad b. Ebi Vakkas ra 17; Medinelilerin gönlüne taht kuran Musab b. Umeyr ra 18 yaşında müslüman oldu. Habeşistan’da Necaşisi karşısında Müslümanları hikmetlice savunan Cafer b. Ebu Talib ra 25 yaşında idi. Üsame b. Zeyd ra 18 yaşında iken sahebenin yaşlılarının da bulunduğu bir orduya komutanlık etti.

Bugün  biz gençlerimizi neredeyse otuzlu yaşlara kadar çocuk olarak görüyoruz, onlara başarının en önemli ölçüsü olarak üniversite maratonundaki performanslarını gösteriyoruz. Ne yazık ki maddi eğitimin insânî değerlerle (manevî eğitimle) verildiğinde faydalı olacağını unutuyoruz.

Bu konuya güzel bir örnek Mahmut Sami Ramazanoğlu  Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonrai, Bayezid meydanında Esad Erbili hazretlerinin bir müridi ile karşılaşır. Onun üniversite tahsilini bitirdiğini öğrenen bu zat kendisine;

“–Sizi yeni bir tahsile başlatmama müsaade eder misiniz?” der. Sami Efendiyi Koca Mustafa Paşa semtindeki Kelâmî Dergâhı’na götürür. Yolda kendisine şöyle der;

“Evlâdım! Senin bu zâhirî tahsilin kâfî değil! Sana, kişiyi iki cihan saâdetine götürecek esas tahsili tavsiye edeyim. Bu yeni başlayacağınız irfan mektebinin ilk dersi kimseyi incitmemek; son dersi de asla kimseden incinmemek…” der.

Böylece genç Sami Efendi Nakşi yoluna girer, hızla kemale erer ve geçtiğimiz yüzyıla damgasına vuran Allah dostu olur. Bugün tüm kıtalarda hizmet veren nice Hak dostlarını yetiştirir.

Rabbimiz bizlerin ve tüm inananların neslimize  Nebevî Eğitimi tam vermeyi ve almayı nasip eylesin….

…Enbiyâ da Eğitim…… Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu