Türkiye GündemiGündem

Enkaz Altında Erkek Cesedi

Ekipler Malatya’da enkaz kaldırma sırasında ceset buldu.

Enkaz Altında erkek cesedi! Kahramanmaraş merkezli depremler pekçok binayı yıktı. Enkazı kaldıranlar, binanın enkazında  30 yaşlarında bir erkek cesedi buldu.

Üzerinden Kimlik Çıkmadı

Olay, 16.00 sıralarında Battalgazi ilçesine Hamidiye Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Emeksiz Caddesi üzerinde  bir bina altında ceset çıktı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde bina yıkılmıştı. Binanın enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ceset çıktı. Çalışma yapan ekipler ceset için 30 yaşlarında olabilir dedi. Ceset erkek. Ayrıca üzerinde kimlik yok. Bulunan ceset ekiplerin yaptığı incelemenin ardından adli tıp kurumuna gönderildi.

Asrın Felaketi Yaşanmıştı

Depremi Kandilli Rasathanesi duyurmuştu.Yapılan açıklama ile Kandilli, 6 Şubat’ta deprem Maraş merkezli ve  7.7 büyüklüğünde dedi. Saat 04:17 ‘de depreminin 3 farklı şok ile meydana getirdiği bildirildi.

Deprem 80 saniye sürdü

26 Şubat  itibariyle  44 bin 300 ölüm gerçekleşti.Ayrıca Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depreme ilişkin sosyal medya üzerinden yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Özellikle tüm dünyada meydana gelen büyük depremler çoklu kırılma ile meydana geldi. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya kondu.Ayrıca  1999 Gölcük-Doğu Marmara Depreminde bu çalışma yapılmıştır.

45 Saniyede Kırıldı

Buna göre KAFZ içinde kuzey kolda 6 farklı doğrultudaki kırık parçasının 45 saniye içerisinde kırıldığı, gerek depremin analizi, gerekse saha gözlemleri ile kanıtlanmıştır. Dahası Aynı olgu 6 Şubat 2023 depreminde de gözlenmiştir.Ayrıca  Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04.17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir.

Enerjisi Boşalmış Kırılmalar

Deprem iki taraflı kırılarak (KD-GB) doğrultulu, güneyde tek bir parçanın, KD’ya doğru ise iki parçanın kırılması ile toplamda Mw=7.7’lik bir deprem ile enerjisini boşaltmıştır.Kısaca çoklu kırılma analizi bilimsel bir ifade olup, depremin Mw=7.7 olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.”

Depremin Ardından

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda açıklama yaptı.  Erdoğan, “Tarihimizin en ağır can kayıplarından ve yıkımlardan biri “dedi. 6 Şubat depremlerinin  afetler konusunda yeni bir miladın başlangıcı haline getirileceğini söyledi. Öte yandan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Afet Yönetimi Politikaları Kurulu’nun kurulacağını duyurdu.

Yeni Bir Miladın Başlangıcı Olacak

“Ülkemizin bilim potansiyelinin önemli bir bölümünü temsil eden heyetimizin pek çok konuda ortak paydalar etrafında toplandığını görmekten memnuniyet duyuyorum. Esasen biz aynı anda pek çok risk ile mücadele etmek zorunda olan bir ülkeyiz. Sel deprem gibi afetlerden teröre kadar hepsiyle birlikte mücadele etmemiz şarttır.”

Ayrıca Erdoğan konuşmasında”Ülkesi ve milleti için dertlenen insanlar olarak, tarihimizin en ağır can kayıplarından ve yıkımlardan biri olan 6 Şubat depremlerinin inşallah afetler konusunda yeni bir miladın başlangıcı haline getireceğiz.”dedi.

TOKİ ile Alay Edenler

Geçmişte epeyce zorlandığımız sıkıntılarımız elbette oldu. Hatta depremden alnının akıyla çıkan TOKİ projelerimizde alay edenler olduğunu da biliyoruz. Kahramanmaraş depremleri hayatımızdaki pek çok şey gibi bu algıları da yerle bir etti. İnşallah bundan sonra hem yönetim, hem toplum, hem de bilim dünyası olarak daha süratli, daha pratik, daha sonuç odaklı hareket etmemiz gerektiğini hususunda kimsenin şüphesinin kalmadığına inanıyorum.

Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu