Dünyadan HaberlerGündemSiyaset

Erdoğan: ‘Gazze’de Gerekli Gayreti Göstermeye Hazırız’

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsil ettiği Gazze konulu Arap Birliği-İİT zirvesinde konuşan Filistin yönetimi lideri Abbas, "Uluslararası koruma talep ediyoruz" dedi.

Erdoğan: ‘Gazze’de Gerekli Gayreti Göstermeye Hazırız’

Suudi Arabistan, İsrail’in saldırılarının sürdüğü Gazze’deki gelişmeleri görüşmek üzere yapılacak Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvelerinin bugün başkent Riyad’da tek bir zirvede birleştirileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında olduğu 57 ülke liderinin katıldığı zirve, çekilen aile fotoğrafıyla başladı.

Reuters’ın haberine göre, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, zirvede yaptığı konuşmada, “Halkımız bir soykırım savaşıyla karşı karşıya. Batı Şeria ve Kudüs’te her gün saldırılarla karşı karşıya kalıyor” dedi. ABD’ye çağrıda bulunan Abbas, Gazze’ye yönelik İsrail saldırganlığına son verilmesini istedi. Abbas, “Uluslararası koruma talep ediyoruz” dedi.

ERDOĞAN: EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR BARBARLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirvede yaptığı konuşmada, Gazze’de yaşananalar karşısında kelimelerin kifayetsiz kaldığını söyledi. “Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir barbarlıkla karşı karşıyayız” diyen Erdoğan, saldırılardan Batı Şeria’daki Filistinlilerin de etkilendiğini anlattı.

“Bu cinnet halinin savunulabilir hiçbir tarafı yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı ülkelerin Filistin’deki katliamlar karşısında sessiz kalmasının utanç verici olduğunu söyledi. İsrail’e ateşkes çağrısı yapılmamasını eleştiren Erdoğan, “Bu sadece acizlik değil, aynı zamanda korkaklıktır, vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaskani Erdogandan Israilin Yaptigi Saldirinin Durdurulmasi Icin Cagri

“Zulüm karşısında susanlar da en az zalimler kadar akan kana ortaktır” diyen Erdoğan, “İnsan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Batılı ülkelerin Filistin’de süregelen katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir” diye konuştu.

‘BM GENEL KURULU’NDA ALINAN KARAR YALNIZ OLDUKLARINI GÖSTERDİ’

BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kararın İsrail ve destekçilerinin ne kadar yalnız olduğunu gösterdiğini belirten Erdoğan, İsrail destekçisi yönetimlerin dünyanın farklı yerlerinden gelen çığlığa kulak vermesini beklediklerini belirtti.

Türkiye’nin Mısır üzerinden Gazze’ye gönderdiği yardımlar hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hastaneler başta olmak üzere acil ihtiyaç içindeki yerlere akaryakıt ulaştırılması hayati önemdedir” dedi.

’15 KASIM’DAKİ TOPLANTININ HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR’

Erdoğan, 15 Kasım’da Emine Erdoğan’ın himayesinde diğer lider eşleriyle yapılacak toplantının hazırlıklarının sürdüğünü aktardı. “Gazze’nin yeniden ayağa kaldırılması için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye olarak Gazze’nin yeniden inşa ve ihyasına destek olunacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ayrıca “Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgede normalleşme çabaları akim kalmaya mecburdur. Tesis edilecek barışın korunması için garantörlük dahil gerekli gayreti göstermeye hazırız” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, İsrail’e seslenerek, “Batı’nın şımarık çocuğu gibi davranan İsrail yönetimi, yol açtığı tahribatı tazmin etmek mecburiyetindedir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaskani Rte

 

Kaynak: Haber Merkezi

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Riyad’da

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu