Ender GÖKMENKöşe Yazıları

Etsiz pazartesi uygulaması

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, 2019 – 2020 öğretim yılında New York’taki tüm devlet okullarında etsiz pazartesi uygulamasının başlatılacağını açıkladı. Uygulama kapsamında okul kantinlerinde, pazartesi günleri kahvaltı ve öğle yemeği menüleri tamamen vejetaryen seçeneklerden oluşacak.

Kentlilerin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve halk sağlığını iyileştirmek için başlatılan kampanyanın yürürlüğe konmasında 2018 baharında Brooklyn’deki 15 okulda uygulanan pilot uygulamadan ilham alındı. Brooklyn’deki deneme hem öğrenciler arasında popüler oldu hem de uygun maliyetli olduğu için oldukça sevildi. Etsiz pazartesi hareketinin yayılmasının ardında yeni neslin iklim değişikliği ve sera gazı salımı arasındaki bağın farkında olmasının da etkili olduğu düşünülüyor. Kendisi de bir vejetaryen olan Senato üyesi Alessandra Biaggi, “Çocuklarımıza eğitimlerinin bir parçası olarak öğretebileceğimiz en önemli şeylerden biri nasıl sağlıklı beslenebileceklerdir. Sağlıklı gıdaya erişim, sağlık hizmetlerimizin başında yer almalıdır.” diyor.

Staten Island Belediye Başkanı James Oddo ise “Bu mefhumla dalga geçenlere tek bir tavsiyem var: Bilimsel verileri inceleyin. Çocuklardaki obezite oranlarına bakın. Prediyabet teşhislerine bakın. Amerika’daki 12-14 yaş arasındaki çocukların yüzde 65’inin yüksek kolesterol belirtileri taşıdığını gösteren araştırmaları inceleyin. Belki o zaman bu gidişata bir dur dememiz gerektiğini ve etsiz pazartesi uygulamasının da bunun bir parçası olduğunu anlarsınız.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Kaynak: TreeHugeer

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu