Köşe Yazıları

EY ADAMIM DİYE GEÇİNEN ERKEKLER!!! ELİN HAVADAYKEN BİR DÜŞÜN; KADIN SENİN EŞİN,KADIN SENİN KARDEŞİN, KADIN SENİN ANNEN!..

Kadın Cinayetlerine son! Yeter artık! Onlar bizim göz bebeğimiz!..

 

Şubat ayında yaklaşık 47 kadın katledildi. Bu ölen kadınların %26’sı kocası, %13’ü bir yakını,%9’u ayrıldığı sevgilisi tarafından öldürüldü.Her gün nerdeyse 1 kadının öldürüldüğü ülkemizde, resmi kurumların bu konuda sessiz kalması ve şeffaf olmaması yüzünden; bu konu sadece sivil toplum örgütleri tarafından takip edilen bir üçüncü sayfa haberi olarak geçiştirilmeye çalışıldı.Bu noktada bizlere büyük görev düşüyor. Çok daha duyarlı olalım ve kadınlarımıza sahip çıkalım. Bakın sizin için yaptığım kısa bir araştırma neticesinde ülkemizde ki bölge bölge kadın cinayetlerine sayılarla bir göz atalım. Yaptığım bu araştırmalar 2010-2018 yılları arasını kapsamaktadır.

 

YANİ TEHLİKE UZAKTA DEĞİL ÇOK YAKINDA ASLINDA!..

 

Ülkemizde işlenen kadın cinayetlerinin %40’ı 26-40 yaş kadınlarımızın başına geliyor. Bunu %20 ile 19-25 yaş, %19 ile 41-55 yaş arası izliyor. Geriye kalan %21 lik kesim ise kız çocuğu yada yaşlı kadınların cinayetlerinden oluşuyor. Kadın cinayetlerini yıllara göre karşılaştırdığımızda hemen hemen her yıl eşit oranda kadın cinayetleri işlendiğini görüyoruz. Şimdi sıkı durun,gelelim bu cinayetlerin faillerine. 2010 yılından beri Türkiye’de işlenen cinayetlerin %40’ı kocaları tarafından yapılmış. %11 erkek arkadaşları, %8 tanıdğı bir erkek, %7 eski kocaları, %6 akrabaları, %5 babaları, %4 erkek kardeşleri, %3 oğulları ve geriye kalan %16 diğerleri tarafından işlenmiş. Verilere dikkat ederseniz ilk iki sırayı kadınlarımızın en yakınlarında olan kocalar ve erkek arkadaşlar oluşturuyor. Sonra sıralama yine en yakınlarından akraba ve kendi aileleri ile devam ediyor. Bu veriler bize gösteriyor ki tehlike uzakta değil yanıbaşımızda.

 

Araştırma yaparken şaşırdığım diğer bir nokta kadın cinayetlerini işleyenlerin gerekçeleriydi.

Cinayeti işleyen faillerin %16’sı ikili kavgadan sonra sinirlenip bu cinayeti işlediğini söylüyor. %8’i aldatılma şüphesi ile bu cinayeti işlerken, %7 si kadının boşanma isteğinden dolayı kocalarının işlediği cinayetlerken, diğer bir %7 de erkeğin karısı ile barışma isteğini eşinin reddetmesinden dolayı sinirlenen kocanın işlediği cinayetler olarak istatistiklere girmiş. Töre ve namus cinayetleri bilinenin aksine sadece %5. Kıskançlık sebebi ise %4 etkili. Bu cinayetleri işlemeye %25 civarında diğer sebepler etkenken,kadın cinayetlerinin %23’ü hala neden işlenmiş bilinemiyor. Bu sonuçlara göre kadınlar gece dışarıya çıkmaktan korkmamalı ama tanıdğı bir erkekle başbaşa kalmaktan çekinmeli.Bu sonuçlarda çok ilginç.

 

Araştırmamıza devam edecek olursak kadın cinayetlerinin sonucunda ne olmuş derseniz; Kadın cinayetlerinin

% 59’ının failleri yakalanıp yargıya teslim edilmiş. %19’u cinayeti işledikten sonra intihar etmiş. %11’i polise kendi gelerek teslim olmuş. %6’sı hala faili meçhul, % 4’ü intihar girişiminde bulunmuş ve tedavi altına alınmış. Geri kalan %1 ise bir başkası tarafından intikam için öldürülmüş. Sokaklarda faili meçhul kadın cinayetleri için eylemlere yapan STK’lar acaba %6 faili meçhul olduğunu biliyorlar mı? Araştırmadan ezbere iş yapmak adet olmuş benim ülkemde.

 

KADINLAR İÇİN EN GÜVENİLİR BÖLGE DOĞU!..

 

Şimdi isterseniz kadın cinayetlerini bölgelere göre bir değerlendirelim. Türkiye’de en fazla kadın cinayeti işlenen bölge çok ilginçtir ki 455 cinayet işlenen Marmara Bölgesi. Bunu ikinci sırada Akdeniz Bölgesi,üçüncü sırada Ege Bölgesi,dördüncü sırada İç Anadolu Bölgesi, beşinci sırada Karadeniz Bölgesi,altıncı sırada Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve en son olarak da Doğu Anadolu Bölgesi izliyor. Yani yine bilinenin aksine bu verilere göre kadınlarımız için en güvenilir bölge Doğu olarak bu araştırmaya göre kayıtlara geçmiş. Oldukça şaşırtıcı bir sonuç olduğunu kabul edelim. İnternete girdiğinizde bu verilere ulaşabilirsiniz.

 

PEKİ BALIKESİRDE DURUM NE?

 

Son olarak yaşadığımız kentte bir araştırma yapayım dedim.İşte sonuçlar; Balıkesir’de 2010 yılından beri toplam 35 kadın cinayeti işlenmiş. Verilere göre en fazla kadın cinayeti işlenen ilçemiz aslında en okur yazar ve entellektüel ilçe olarak bilinen Edremit. Edremitte toplam 8 cinayet işlenmiş. Altıeylül ve Karesi olarak birleştirdiğimiz merkez bölgede 6 cinayet işlenmiş. Yine Burhaniye’de de 6 cinayet, diğer entellektüel ve okur yazar ilçeler olarak bilinen Gönen ve Bandırma’da 4’er kadın cinayeti işlenmiş. Ayvalık, Gömeç, Havran, İvrindi, Susurluk, Bigadiç ve Dursunbeyde ise 1’er kadın cinayeti işlenmiş.Marmara Adası, Erdek, Balya, Savaştepe, Manyas, Kepsut ve Sındırgı ilçelerimiz kadınlarımız için bu sonuçlara göre Balıkesirimizin en güvenilir ilçeleri olarak öne çıkıyor. Çünkü bu ilçelerimizde 2010 yılından beri hiç kadın cinayeti görülmemiş. İlginçtir ki bu bölgelerin içinde  Balıkesir’in kırsalı olarak geçen Savaştepe,Kepsut,Sındırgı gibi yerler var. Sonuçlara baktığımızda Türkiye’de en güvenilir bölge’nin kadınlar için Doğu Anadolu Bölgesi çıkması, Balıkesir’de ise en güvenilir ilçelerin kırsal bölge olan Savaştepe,Kepsut,Sındırgı çıkması benim hala kırsalda ki vatandaşlarımın saf ve temiz kalmasının ir göstergesidir bence. Medeniyetin olduğu,okur yazarlığın olduğu ve teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı bölgelerin hali verilerden ortada. Neyse detaya inmeden yorumu sizlere bırakıyorum.Bu arada unutmadan şu veriyide paylaşmak isterim. Balıkesir en fazla kadın cinayetleri işlenen 81 il arasında da 16.sırada.

 

KADINLAR EVİMİZİN,TOPRAĞIMIZIN,ÜLKEMİZİN DİREĞİDİR…

Her gün en az bir kadının öldürüldüğü ya da sakat bırakıldığı haberleri okuyup,dinlemekteyiz. 2017 Türkiye’sinde artık kadınlarımız hak ettiği değeri görmeli. Bu utancı erkek olarak kendimize ve kadınlarımıza yaşatmamalı,insanca yaşamalıyız.  Bu sadece sözle,yazıyla değil artık hayatın ta kendisi olmalı.

KADINLAR OMUZ OMUZA SIRALANDIKLARINDA ARADAN KİMSE GEÇEMEZ!..

Mustafa Kemal Atatürk, “Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” diyerek kadının toplumsal yaşama katılmasının zorunluluğunu belirtmiştir.

Atatürk’ün liderliğinde, toplumsal hayatta yer bulan ve siyasi haklarını birçok Avrupa ülkesinden önce Türk Kadını almıştır. Cumhuriyet’in odak noktasında yer alan, modern ve çağdaş Türkiye’nin oluşmasında söz sahibi olan kadınlarımız, günümüzde ne yazık ki şiddete, ayrımcılığa ve eşitsizliğe maruz kalmış ve adeta arka plana itilmiştir. Türkiye’nin çağdaşlık sınavını sürdürebilmesi için kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi temel önceliğimizdir.

KADIN, BİZİM TOPLUMUMUZDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR.

Kadınlarımız toplumsal yaşamımızın onurlu bireyleri, onlar bizim varolma sebeplerimizden en önemli parçalar. Şiddetin, töre cinayetlerinin ve istismarların günümüzde giderek artmasıyla ülkemizde kadın olmak giderek zorlaşmaktadır. Kadınlarımız attıkları her adımda korkulu, bu korkuyu insan olarak kadınlarımıza yaşatıyorsak kadın dışındaki hiçbir düşünebilen canlıya insan denilemez. Hayatın her alanında eşit haklara sahip olarak kadınlarla birlikte yan yana yürüyeceğimiz mutlu Türkiye, yine sırtımızı yasladığımız en büyük gücümüz, kadınlarımızla mümkündür.Kadın, toplumun en özverili, çalışkan ve üretken bireyidir. Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında kadınlarımız önemli çalışmalar yapmışlardır. Savaş sonrasında ülkenin kalkınmasında da kadınlarımız, en önde yerini almışlardır. Bizim örf ve adetlerimize göre yuvanın gerçek sahibi olan kadınlarımız ailenin ve doğal olarak da toplumun temel direğidir.

Kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği, şiddetin önlendiği ve kadınların yönetimin her aşamasında ve her alanda daha çok temsil edildiği, güzel Türkiyem de kadınların 8 Mart Dünya  Kadınlar Günü kutlu olsun.

********************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu