Dünyadan Haberler

Gazze’de Geçici Ateşkes Bugün Başladı!

Hamas ve İsrail arasında yapılan anlaşma ile Gazze'ye yönelik saldırılar 4 gün boyunca durdurulacak. Ayrıca, esir takası ve insani yardımlara imkan sağlayacak olan insani ara başladı

Gazze’de Geçici Ateşkes Bugün Başladı!

Hamas ve İsrail arasında yapılan anlaşma ile Gazze’ye yönelik saldırılar 4 gün boyunca durdurulacak. Ayrıca, esir takası ve insani yardımlara imkan sağlayacak olan insani ara başladı

İsrail ve Hamas arasında sağlanan 4 günlük geçici ateşkesten sonra, Türkiye saatiyle 08.00’de başladı. Ancak, ateşkesin yürürlüğe girmesinden sadece 15 dakika sonra, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yakın Kissufim ve Ein Hashalom yerleşim yerlerinde olası bir roket saldırısı konusunda uyarı sirenleri çaldığı bildirildi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) aktardığına göre, İsrail’in sıkılaştırdığı abluka ve sürekli saldırılar sonucunda Gazze Şeridi’nde yaşayan 1,7 milyon insan yerinden edilmiş durumda. Gazze Şeridi’nin kuzeyi ve kuzeybatısında bulunan on binlerce Filistinli için ortaya çıkan insani felaket ve yıkım, henüz yardım planlarının açıklanmadığı bir durumu beraberinde getiriyor.

Gazze’de Geçici Ateşkes Bugün Başladı!

ESİRLERİN SERBEST BIRAKILMASI

Taraflar arasında yapılan anlaşma doğrultusunda, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan İsrailli esirlerden ilk gün serbest bırakılacak olanlar arasında 13 İsrailli kadın ve çocuk bulunuyor. Bu esirler, yerel saatle 16.00’da Refah Sınır Kapısı’na doğru hareket edecek.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, esirlerin lojistiğini sağlama rolünü üstlenecek. Komite, müzakerelere doğrudan taraf olmasa da taraflar arasındaki insan haklarına uygun anlaşmalarda tarafsız bir aracı olarak görev alabileceğini belirtti.

İsrail hükümeti ise Gazze Şeridi’nden çıkarılan İsrailli esirlerle ilgili gelişmeleri aktarmak üzere özel bir merkez kurduğunu duyurdu.

Gazzede Can Kaybi 9 Bini Gecti

‘SONRASINDA SAVAŞ DEVAM EDECEK’

Ordunun rehine takası uzlaşısını tamamlamak ve Gazze’deki savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak için çalıştığını söyleyen Hagari, “Hamas’la yapılacak esir takası, tüm esirlerin geri dönüşünün başlangıcı olacak. Sonrasında İsrail ordusu, savaşa devam edecek” dedi.

İsrail ordusunun verdiği kayıplar hakkında da bilgi veren Daniel Hagari, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana toplamda 392 askerin öldüğünü söyledi ancak kara harekatının başladığı 27 Ekim’den bu yana kaç askerin öldüğüne dair ayrıntı paylaşmadı. Lübnan sınırında Hizbullah’la açılan cepheye ve buradaki çatışmalara işaret eden Hagari, buradaki durumun her an kontrolden çıkabileceğini dile getirdi. Hagari, Lübnan’ın güneyinde füzelerin atıldığı noktalara güçlü bir şekilde saldıracaklarını sözlerine ekledi.

Gazzede Can Kaybi 9 Bini Gecti 1

SERBEST BIRAKILACAK FİLİSTİNLİ ESİRLERİN LİSTESİ HENÜZ AÇIKLANMADI

İsrailli esirlerin kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından serbest bırakılacak Filistinli kadın ve çocuk mahkumların, işgal altındaki Batı Şeria’daki Ofer Askeri Hapishanesi’nde toplanacağı belirtildi. Henüz sayı ve kimlikleri açıklanmayan Filistinli esirlerin, Ofer Hapishanesi yakınlarındaki Beytunya kontrol noktasına getirileceği ve burada Filistinli yetkililere teslim edileceği ifade edildi.

İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinli mahkumların da Ofer Hastanesi’nden evlerine gönderileceği aktarıldı. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının toplu kutlamalara dönüşmesini önlemek için gerekli talimatları verdiğini açıkladı

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde yaşanan İsrail saldırılarında 14 bin 854 Filistinlinin öldüğü ve serbest bırakılan Filistinlilerin yakınlarının kutlama yapmayacağı belirtildi. İnsani bir anlaşma kapsamında, 4 gün içinde toplam 50 İsrailli için 150 Filistinli tutuklunun ailelerine kavuşması planlanıyor.

Israil Gazzedeki Cibaliya Multeci Kampini Vurdu 1

 

AA

Gazze’de 4 Günlük Ateşkes: Esir Takası Yapılacak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu