Gündem

Gezeravcı Uzay Görevini Değerlendirdi

Astronot Alper Gezeravcı, Uzay Görevini Değerlendirdi: "Duygularım Tarif Edilemez"

Gezeravcı Uzay Görevini Değerlendirdi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı’nda düzenlenen basın toplantısında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görevin önemine vurgu yaparak, “Nihayet milletimizin heyecanla beklediği o anın geldiğini, tüm ülkemin tek yürek fırlatma sürecini takip ettiğini bilmek beni çok duygulandırdı, gülümsedim, içimdeki mutluluk bünyeme sığmadı.” şeklinde duygularını ifade etti.

Astronot Olma Süreci ve Hazırlıklar

Gezeravcı, astronot olma sürecine değinerek, “Yıllardır jet pilotu olmama rağmen, Milli Uzay Programı’nın açıklandığı ana kadar aklımdan bile geçirmediğim bir alanda ülkeme hizmet etmek, benim için hayallerimin bile çok ötesindeydi.” diyerek, uzun ve meşakkatli bir hazırlık sürecinden geçtikten sonra ISS görevini gerçekleştirmeye hazırlandığını belirtti.

Gezeravcı Uzay Görevini Değerlendirdi

ISS’deki Yaşam ve Görevler

ISS’deki günlük yaşamına dair bilgiler veren Gezeravcı, “Günlük ortalama 12-15 farklı görevi yerine getiriyorum. Türk bilim insanları adına gerçekleştirmem gereken birçok bilimsel deney ve çalışma var. Zamanımı çok iyi kullanmak ve planlı tüm faaliyetleri eksiksiz tamamlamak zorundayım.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Uzayda Beslenme ve Türk Mutfağı Özlemleri

Uzayda beslenme rutinini paylaşan astronot, gıda ve içeceklerin özel olarak seçilip paketlendiğini ve uzay istasyonuna gönderilmeden önce bu özel yiyeceklerin belirlendiğini söyledi. Ayrıca, Türk mutfağını uzayda özlediğini belirterek, “En çok özlediğim yemeğimiz güveç.” dedi.

Gezeravcı Uzay Görevini Değerlendirdi

Uzaydaki Diğer Astronotlarla İlişkiler

ISS’deki diğer astronotlarla ilişkileri hakkında da konuşan Gezeravcı, “Şu anda burada 7 ülkeden, 9 farklı milliyetten astronot bir arada görev yapmakta. Bu arkadaşlarımızın tamamıyla birlikte zaman geçiriyoruz ve bazı faaliyetleri de birlikte gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Uzaydaki Etkiler ve Türk Bilim İnsanlarıyla Çalışmalar

Gezeravcı, uzaydaki yaşamın vücut üzerindeki etkilerini anlamak ve bu etkilere karşı önlemler geliştirmek için sürekli yapılan araştırmalara katkıda bulunduğunu belirterek, Türk bilim insanlarıyla çalışmalar yürüttüğünü ve veriler topladığını ifade etti.

Dünyaya Dönüş ve Türkiye’ye Mesaj

Gezeravcı, ISS’den dünyaya döneceği tarihle ilgili bir soruya, “Uzayda geçireceğim süre bittikten sonra, belirlenen program dahilinde sağlık kontrolü ve bilimsel çalışmaların tamamlanmasının ardından dünyaya döneceğim.” dedi. Türkiye’ye ve tüm dünyaya uzay göreviyle ilgili heyecanlarını ve mesajlarını ileterek açıklamalarını tamamladı.

Gezeravcı Uzay Görevini Değerlendirdi

 

 

AA

Tarihe Adını Yazdıran Alper Gezeravcı Hakkında Merak Edilenler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu