Dünyadan HaberlerTeknoloji

Güneş’te Patlama: Jeomanyetik Fırtınaya Yol Açtı

Güneş’te, patlama meydana geldi. Üstelik patlama bir değil iki defa gerçekleşti. Ayrıca bu patlama, jeomanyetik fırtınaya yol açtı.

 

Güneş’te Patlama: Jeomanyetik Fırtınaya Yol Açtı… ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden açıklama geldi. Gelen açıklamada, “Güneş yüzeyinde art arda patlama meydana geldi. Ayrıca iki güçlü patlamayı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) kaydetti. Devamında, bu güçlü patlamaların jeomanyetik fırtınaya yol açtığını belirtti.

Güneş'Te Patlama: Jeomanyetik Fırtınaya Yol Açtı

NASA’dan açıklama geldi. Gelen açıklamaya göre, ilki hafta sonu, ikincisi ise pazartesi günü kayıtlara geçti. Dahası solar patlamalar, “en şiddetli düzey” kategorisinde yer alan X türü patlaması olarak nitelendiriliyor.

Güneş'Te Patlama: Jeomanyetik Fırtınaya Yol Açtı

SWPC, patlamaların güneşten iki büyük kütlenin atılmasına yol açtığını kaydetti. Ayrıca, Dünya’da da etkisi hissedilen jeomanyetik fırtına meydana getirdiğini ifade etti.

NOAA’dan açıklama geldi. Gelen açıklamada, Jeomanyetik fırtınanın etkisinin dün Dünya’ya ulaştı. Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde iletişimi olumsuz etkilemiş olabileceği bilgisi yer aldı.

Güneş'Te Patlama: Jeomanyetik Fırtınaya Yol Açtı

AA’nın edindiği bilgiye ve NASA’ya göre, Güneş yüzeyinde yaşanan patlamalar, radyo frekansları güçlü enerji dalgaları oluşturuyor. Ayrıca, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin de yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk teşkil edecek güçlü enerji dalgalarına neden oluyor.

..Güneş‘te Patlama: Jeomanyetik Fırtınaya Yol Açtı…

Güneş patlaması olursa neler olur?

Patlamalar yüksek oranda radyasyonu uzaya saçar. Eğer patlamalar çok yoğun olursa, salınan radyasyon Dünya’da radyo iletişimini sekteye uğratabilir. Güneş patlamalarına bazen koronal kütle atımı eşlik eder (kısaca CME). Kütle atımları, Güneş’ten gelen büyük radyasyon kabarcıkları ve parçacıklardır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Tuzla Tersanesinde Patlama - Balıkesir Merhaba GazetesiBalıkesir Merhaba Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu