İlçe HaberleriGündem

Hanımlardan Yörük Bebekleri

Sındırgı’da el sanatları ile uğraşan üç ev hanımı, evlerinin bir odasını atölyeye çevirerek, yörüklerin giyim kültürünü yansıtan, birebir aynı kıyafetlerle tasarladıkları  minyatür bebekler üretiyor.

 

El sanatları ile uğraşan üç ev hanımı, evlerinin bir odasını atölyeye çevirerek Sındırgı ilçesinde yörük giyim kültürünün değerlerini yansıtan kıyafetlerle minyatür bebekler üretiyorlar. Sındırgı Belediyesi’nin katkılarıyla üretime başlayan ev hanımları, ürettikleri bebekleri satın almak isteyenlerin çoğalması ile ticari bir boyut kazandı. Siparişlere yetişemediklerini belirten hanımlar, aile ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlıyor.

 

Yavaş ‘Kültürümüz En İyi Şekilde Değerlendiriliyor’

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “ İlçemiz turizm alanında gelişmeye devam ediyor. Bu açıdan da en büyük katkı hanımlardan geliyor.  Bugün gördüğümüz bebekler Yağcıbedir yörüklerinin, Karakeçili yörüklerinin, Ahmetli yörüklerinin yüz yıllardan beri kullandığı kıyafetler örnek alınarak yapılan bir çalışma. Hanımlarımızın ürettiği Sındırgı bebeği, bir kadınının çilesini, coşkusunu ve bu yöresel kültüre kattığı değeri işliyor aslında. Bir Yağcıbedir halısının üzerinde kocaman bir hayatın geçtiğini anlatıyor. Bu bebeklerin üzerindeki kıyafetler bir kültürün dile gelmiş hali bir parça. Bu kültürde kişinin üzerindeki kıyafet onun mesleğini,  kişinin ekonomik durumunu, sosyal statüsünü gösteren birşey. Üretilen her türlü yöresel ürünün sergilendiği, dışarıdan gelen misafirlerimizin beğenisine sunulduğu, Şerif Paşa’da bir yerimiz var. Orada bu ürünlerimizi sergiliyoruz.

 

Bugün Bacıbeylerin de katkısı ile üretilen bu ürünlerimiz, Sındırgı kültürüne önemli bir katkı sağlıyor. Katkılarından dolayı hanımlarımıza teşekkür ediyorum. “ dedi.

 

‘Hobi Olarak Başladık’

Yörük kültürünü yaşatmak ve ilçenin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla bu işe başladıklarını belirten Hanımlar; “ Üç arkadaş, üçümüz beraber bu işi uygulamaya başladık. Bunlar yöresel olduğu için Sındırgı’nın yöresel kıyafetlerini tanıtmak, Yağcıbedir halısını tanıtmak gibi gayelerle bir hobi olarak başlamıştık. Gelen taleplerin yoğunluğu yüzünde, hobi olarak başladığımız bu işi şimdi aile bütçesine katkı sağlayan bir ekonomik faaliyete dönüştürdük.” dediler.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu