Gündemİlçe Haberleri

Havran Konakları Tarihten Haber Getiriyor

Havran Konakları Tarihten Haber Getiriyor. Balıkesir’in Havran ilçesinde, konaklar tarihi yapıları ve turizmi ile dikkat çekiyor. Günümüzde değerini korumaya devam ediyor.

 

Havran Konaklari Tarihten Haber Getiriyor 1

 

Havran konakları

Havran Konakları Tarihten Haber Getiriyor. Havran’da, Osmanlı’dan miras kalan “Havran Konakları” bir bir restore edilerek müzeye dönüştü. Günümüzde Havran Kent Müzesi, Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi, Seyitonbaşı Müze-Kafe ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini gözler önüne seriyor. Ayrıca Havran ilçe merkezindeki SİT alanında yer alan Havran evlerinin dış cepheleri “Sokak Sağlıklaştırma” çalışması kapsamında aslına uygun olarak yenilendi.

 

Havran Konaklari Tarihten Haber Getiriyor 2

 

Tarihi Havran Evleri’nin mistik yapısı içerisinde sakin, huzurlu ve hoş vakit geçirmek isteyen turistlerin uğrak noktası haline gelen Havran; Arnavut kaldırımlı taş yollarında gezen, leblebi kokulu sokaklarını dolaşan, Eybek suyunun ferahlığı ile rahatlayan, höşmerim ile ağzı tatlanan misafirlerini mutlu insanlar olarak memleketlerine uğurluyor.

 

Havran Konaklari Tarihten Haber Getiriyor 3

 

Konaklar ve Havran tarihi hakkında bilmeniz gerekenler:

Dumlupınar caddesinde 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında inşa edilmiş, dönem özelliklerini taşıyan sivil ve anıtsal mimari örnekler bulunmaktadır. Yapıların genel özellikleri incelendiğinde; 18. yüzyılda yapılmış konutların alt katları kagirdır. Üst katları ise ahşap karkas olduğu görülmektedir. 39 ada 39 parselde yer alır. 18. yüzyıl sivil mimarlık niteliklerini taşıyan özgün bir konut örneğidir. Yapının üst katında sokağa bakan bir cumbası olup, cumbada dönemin özelliğini taşıyan tepe pencereleri mevcuttur. 18.yüzyılda inşa edilen ve Havran merkez camii olan Camii Kebir Camisi, kagir yapı olup son cemaat yeri ahşaptır. 19.yy’da inşa edilen sivil mimarlık örneklerinde; zemin katlar kagir, üst katlar ahşap karkastır. Bu dönem yapısı olan 35 ada 23 parselde yer alan konutun da zemin katı kagirdır. Ayrıca üst katı ahşap karkastır.

Yapının avlu duvarı yüksektir. Ayrıca avlu duvarının dışında 20.yy’da yapılan büyük yapı örneklerinde de yer alır. Bununla birlikte çeşme bulunmaktadır. 1900-1950 yılları arasında yapılan sivil mimarlık örneklerinin kagir veya alt katları kagirdır. Ayrıca  üst katları ahşap karkas olduğu görülmektedir. Sahaflar çarşısında 31 ada 6 parselde bulunan Hocazade Konağı bu dönem yapılarına bir örnektir. 39 ada 32 parselde bulunan yapının alt katı kagir, üst katı ahşap karkastır. Yapının Sahaflar çarşısına bakan iki cumbası vardır. Yapının ön cephesinde çeşme bulunmaktadır.

1950’li yılların başında inşası gerçekleşmiş yapılardır. Kapının girişine bakan köşe pencereleri ve girişin üstünde bulunan balkon ise SİT alanında ve çalışma alanında sıkça görülmektedir. 20. Yüzyıl son çeyreğinde ise betonarme binaların arttığı gözlemlenmektedir. Genel bir değerlendirme yapıldığında; Dumlupınar caddesi üzerinde 1970’lerden önce edilen ve iki katlı olan sivil mimarlık örneklerinin; geleneksel doku ile uyumlu olduğu ve yapım sistemi olarak kagir ya da ahşap karkas sistem ile yapıldığı görülmektedir. 20.yüzyıl son çeyreğinde yapılan yapılar ise, üç kat ve üstündeki betonarme yapılardır.

Haber: Alper Çobanoğlu

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu