Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikSağlık

Havuza Girenler Dikkat!

Özellikle çocukların çok sevdiği havuzdan kapabileceğiniz hastalıkların olduğunu biliyor muydunuz? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Turunç havuzlardan bulaşabilen enfeksiyonları anlattı

 

Havuza Girenler Dikkat!

Yaz sıcaklarının başladığı şu günlerde en çok keyif aldığımız aktivitelerden biri havuza girerek serinlemek ve yüzmek. Ancak bu keyif verici aktivite havuzlardan kapılabilecek enfeksiyonlar sonrası can sıkıcı bir hale dönüşebiliyor. Özellikle ishaller, cilt ve mantar enfeksiyonları, genito-üriner sistem enfeksiyonları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanıyor. Bu enfeksiyonların en önemli nedeni ise temizlik ve dezenfeksiyonu yeterince iyi yapılmamış havuzlara girmek.

Bazı noktalara dikkat edilmesi halinde hem bu enfeksiyonlardan korunulabilir hem de yaz aylarının kabusa dönüşmesi önlenebilir. Acıbadem Bahçeşehir Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Turunç havuzlardan bulaşabilen enfeksiyonlar ve bunlardan korunma yollarını anlattı

Sindirim sistemi enfeksiyonları

Havuzlardan bulaşan enfeksiyonların en başında sindirim sistemi enfeksiyonları ve özellikle ishaller gelmekte. Başta Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella (Tifo), Shigella (Dizanteri), E. Coli (Turist İshali) olmak üzere çok çeşitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamanın yetersiz olduğu havuzlarda uzun süre canlılığını koruyabiliyor. Bu mikropları içinde barındıran havuz suyunun çok az miktarda yutulması ile bile bu hastalıklar başka kişilere bulaşabiliyor.

  • Nasıl korunabiliriz?

Klorlamanın ve su sirkülasyonunun yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlara girmeyin.

Havuzda kesinlikle su yutmamaya özen gösterin. Özellikle sakız çiğnerken su yutulabiliyor. Bu nedenle yüzerken sakız çiğnemeyin.

Çocuk havuzu ve yetişkin havuzlarının ayrı olduğu tesisleri tercih edin.

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları, genital mantar enfeksiyonları ve kadınlarda görülen vajinit de sık rastlanan ve oldukça rahatsız edici olabilen enfeksiyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu enfeksiyonlar idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrısı, genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.

  • Nasıl Korunabiliriz?

Islak mayo ile uzun süre oturmayın, mutlaka kurulanın.

Havuzdan sonra en kısa sürede duş alarak temiz çamaşırlar giyin.

Temiz ve hijyenik olmayan tuvaletleri kullanmayın.

Göz enfeksiyonları

Bakteriyel ya da suda bulunan klorun yarattığı tahrişe bağlı olarak gözlerde konjonktivit gelişebiliyor. Bakteriyel konjonktivitlerde çapaklanma görülürken, sadece kimyasal tahrişe bağlı olanlarda gözlerde kızarıklık ve şiddetli ağrı görülebiliyor. Tedavi enfeksiyon ya da tahrişin şiddetine göre planlanabiliyor.

  • Nasıl Korunabiliriz?

Havuza girerken gözlük kullanın ya da gözlük kullanmak istemiyorsanız suya dalma sırasında mutlaka gözlerinizi kapatın.

 

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Referans: İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Turunç

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu