Gündem

HİJYEN EĞİTİMİ, ET VE ET YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Balıkesir Kasaplar Odası ile Türkiye Kasaplar Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen “hijyen eğitimi” “et ve et yetiştiriciliği” eğitimleri dün BESOB toplantı salonunda yapıldı. Sınav sonrası başarılı olanlara MEB onaylı belgeleri verilecek.

 

Dsc 5218

GIDA ÜRETİCİLERİ EĞİTİME BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

 

Balıkesir Kasaplar Odası ve Türkiye Kasaplar Federasyonu ortaklığında düzenlenen “hijyen eğitimi, Et ver Et İşletmeciliği” eğitimi verildi. BESOB toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitime çok sayıda gıda üreticisi katılım sağladı. Eğitim sonrası yapılan sınavda başarılı olanlara MEB onaylı belge verilecek.

 

BAŞARILI OLANLARA BELGE VERİLECEK

 

MEB onaylı belgeler, Ustalık belgesi yerine geçebiliyor. Pekçok avantaja sahip olunabilecek belge ile, yurt dışında et ve et işletmecliği sektöründe de iş sağlanabiliyor. İşyeri açmak isteyenler Belediyeden ruhsatlarını yine bu belge sayesinde alabiliyorlar.

 

Dsc 5222

GIDA ÜRETİCİLERİNE EĞİTİM

 

Hijyen eğitimi, Et Ve Et İşletmeciliği eğitimi verildi. Gıda üreticilerine verilen eğitimler, gıda mühendisleri Nurdan Orhan ve Yeliz Erşahbaz tarafından verildi. Gıda üreticileri, hijyen, personel hijyeni ve benzeri konularda bilgi sahibi olurken, et ve et yetiştiriciliğinin önemi üzerinde de durdular. Eğitimlere İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nihat Ağan, Gıda Yem Şube Müdürü Ayhan Aydıonol, Gıda Şubesi Veteriner Hekim Ahmet Gökhan Coşkun, Anadolu Mesleki Eğitim Derneği Başkanı ve  Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Tezcan da katıldı.

 

GALİP SARIOĞLU “ÖNCELİK EĞİTİM KONUMUZ HİJYEN”

 

Eğitim öncesi açılış konuşmasını yapan Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu: “Öncelikle belirtmek isterim ki ülkemiz ve dünyanın zor bir sınavdan geçtiği bugünlerde en önemli eğitim olarak ön plana çıkan hijyen eğitimidir. Covıd-19 ile mücadelede özellikle gıda sektörünün hijyen konusu olmazsa olmazlar arasındadır. Bu konunun uzmanlarından bu eğitimi alarak bilgilendirme yapmış olacağız.” dedi.

 

Dsc 5235

ÇOCUKLAR ÇIRAKLIK EĞİTİME GELSİN

 

Meslek Edindirme Kursları Müdür Yardımcısı Mehmet Tezcan’ında yaptığı konuşma sonrasında eğitimlere geçildi. Tezcan, “ Sektörde çırak ihtiyacı var. Çıraklık Eğitim merkezine gelen öğrenciler fark dersleri ile 4 yılın sonunda Ustalık belgesi sahibi oluyor.” diyerek mesleğin sevdirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

 

İŞİ EHLİ YAPMALI EHİL OLMAYAN EĞİTİM ALMALI

 

Müdür Tezcan konuşmasına şöyle devam etti: “ 2013 yılından buyana Hıfzıssıhha kanununda bazı değişiklikler yapılarak daha önce gıda ve perakende üretim sektöründe çalışanların doktor muayenesi yapılırken 2013 yılından sonra doktor muayenesi kaldırılarak yerine hijyen eğitimi zorunluluğu getirildi. Hijyen eğitimi belgelerinin kontrolünü ilçe İl Tarım Müdürlükleri, Belediyeler Ve Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirlikleri iler yürütmekteydi.2013 yılından buyana bu eğitimler halen verilmektedir. Bugünkü eğitimlerden bir tanesi hijyen eğitimi ve bildiğiniz gibi 2010 yılından buyana 6131 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında sizin mesleğiniz et ve et işletmeciliği, Kasaplık tehlikeli işler kapsamın da olduğu için mesleki ehliyeti olmayan kişilerin bu sektör ve iş alanında çalışması yasak. Çalışan kişileri var ise Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı projeleri ile 40 saatlik eğitimlerle kurs bitirme belgeleri verilmektedir.

 

Dsc 5220

TEHLİKELİ İŞLER VE ET ET İŞLETMECİLİĞİ

 

Tezcan konuşmasında kalfalık ve ustalık belgeleri ile kanun kapsamında olan et ve et işletmeciliği kapsamında ki, kurs bitirme kalfalık ve ustalık belgeleri ile meslek standartları ile eğitimlerle birlikte verilen belgelerin tehlikeli ve çok tehlikeli işler, et ve et işletmeciliği, bir diğeri de ustalık belgesi olduğunu söyledi.

“Alınacak belge ile işyeri açmak isteyenler Belediyeden Ruhsat alabilecekler. Belge sahibi olan kursiyerler aynı zamanda marketlerin kasap reyonlarında veya kasapta çalışma yeterliliği de elde etmiş oluyor.”

 

 

EĞİTİM VE TECRÜBE ŞART

 

Konuyla ilgili İş sahibi olmak ve işveren olmak için gerekli koşulların sağlanması için yol ve yöntemleri sıralayan Tezcan, Ustalık başvurusu yapabilmek için sigortalı çalışıldığına dair belgenin gösterilmesi gerekiyor. Eğitim sonrası yapılacak sınavla birlikte alınacak olan belge yeterli olacağı üzere 5 yıl çalışıldığına dair belgenin gösterilmesi de yeterliliği kanıtlayan belgeler olmuş oluyor” dedi.

 

SEKTÖR’DE ÇIRAK İHTİYAÇ

 

Eskiden çekirdekten çırak yetiştirilirdi diyen Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Tezcan, “ ben kendimde hem çekirdekten yetiştim hem de mektepte yetişen biriyim. Hepimizin çocuğu değerlidir. Çocuğunuz ne olmak istiyor? Sorduğumuzda herkes olmasını istediği meslekleri sayar ancak bugün önemle belirteyim ki çırak bulunamıyor. Sektörde çırak ihtiyacı var. Çıraklık Eğitim merkezine gelen öğrenciler fark dersleri ile 4 yılın sonunda Ustalık belgesi sahibi oluyor. Çevrenizde okulu terk etmiş veya okuyamayacak çocuklar var ise bu mesleği sevdiriniz. Bu mesleğin sonundaki kazanımları anlatın ve Çıraklık Eğitime kaydını yaptırarak aynı zamanda kendi yanınızda da çalıştırmaya devam edebilirsiniz. Hem zorunlu eğitim tamamlanmış olacak hem de ustalık belgesinin sahibi olarak topluma kazandırılmış olacaklar” ifadelerini kullandı. Can Akyürek’in haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu