GündemEkonomi

İLK 5 AYLIK YATIRIM DEĞERLENDİRMESİ

BASİAD Balıkesir’in 2018 Yatırım Rotası ve Risklerini araştırdı.Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki, “ Balıkesir’in 2018 yılı ilk beş aylık yatırım durumu alınan teşvik belgeleri yolu ile gelecek yatırım süreci sermaye piyasasında yaşanan gelişmeler çerçevesinde derneğimiz tarafından değerlendirildi” dedi.

BASİAD “ÜRETİMİ ARTTIRALIM”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan BASİAD Başkanı Abdullah Bekki öncelikle Balıkesir’e yatırım yapan tüm girişimcileri canı gönülden tebrik ettiğini söyleyerek, özellikle Balıkesir’e önemli katma değer sağlayan İşbir Elektrik A.Ş.’nin Organize Sanayi Bölgesine taşınma sürecinde gerçekleştireceği önemli yatırımdan dolayı şirket yöneticilerini kutladığını ifade etti. Günümüzdeki reel faizleri ve yatırı ortamını da değerlendiren Başkan Bekki şunları ifade etti: “ Sanayiciler olarak aralıksız üretme gibi ve üretimi arttırma gibi bir ihtiyaç ile karşı karşıyayız. Balıkesir’in ve ülkenin artan ihtiyaçları, istihdam arzı, gençlere ve kadınlara yönelik iş imkânlarının arttırılması; girişimcinin gerçekleştireceği yeni yatırımlar ile mümkün kılınacaktır.

“GEREKEN TEDBİRLERİ ALALIM”

Bekki, “Yatırımların istenen şekli ile ilerleyebilmesi için yatırım ortamının girişimci açısından elverişli olması gerekir. Lakin yakın zamanda döviz kurlarındaki dengesiz yükselmelere ve dalgalanmalara bağlı olarak Türk Lirası faiz oranında önemli bir artış meydana gelmiştir. Açıkça söylemek gerekirse mevcut faiz oranları ile yeni yatırıma kalkışmak mümkün gözükmemektedir. Öz sermayesi olan şirketlerin öz sermaye ile yapacakları yatırımlar bu dönemde avantaj sağlayabilir. Balıkesir’in mevduat/kredi oranı gelişimi izlendiğinde günümüzde yeni yatırımların çok büyük oranda kredi ile gerçekleştirildiği görülmektedir. Gerçekleştirilecek program ve yatırım ortamını korumaya yönelik tedbirler ile yatırım ortamı girişimcilerimiz için uygun pozisyona çekilmelidir.

Döviz kurlarının dalgalanmaya başlamadığı 2018 yılı başından itibaren yatırımlara bakıyoruz. İlk 2 ay son yıllardaki en kötü başlangıcımız olmuş. Lakin Mart ayında pek göremediğimiz 16 adet yatırımla önemli bir ivme kazanmışız. Nisan, Mayıs ardından Mart’a göre yüzde 50 civarında bir düşüş gözlemleniyor. Faizlerin mevcut seviyesini koruması durumunda önümüzdeki aylar yeni yatırımlar açısından Balıkesir için ne yazık ki olumlu geçmeyecektir. Tedbirler almak durumundayız. “ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu