Gündem

Kadınlar İş Hayatının Neresinde?

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, kadın istihdamında artış olması gerektiğini söylerken, bunun eğitimle de öne çıkarılacağını belirtti.

 

 

Kadınların Türkiye’de iş gücüne katılımlarının her geçen gün arttığını söyleyen Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Abdullah Bekki yaptığı yazılı açıklamada, ‘Türkiye’de 2007’den 2015’e kadınların iş gücüne katılım oranlarının incelendiğinde; Türkiye ekonomisi 2007-2015 yılları arasında düzenli ücretli sınıfında 5 milyon 325 bin kişi için iş yarattı ve bu işlerin yaklaşık yüzde 40’ında kadınlar çalıştı. Diğer yandan Türkiye, 2007 ile 2015 yılları arasında düzenli ücretli işlerde 2 milyon 160 bin kadına net iş sağladı’ ifadelerini kullandı.

 

‘En Belirleyici Etken Eğitim’

 

Kadınların iş gücüne atılımlarında en belirleyici rolün eğitim olduğunu söyleyen BASİAD Başkanı Abdullah Bekki yaptığı yazılı açıklamada, ‘Yaşanan olumlu gelişmeler ile Türkiye’de kadın istihdam oranının arttı ancak bu oran halen gelişmiş ülke standartlarının oldukça altındadır. 2015 yılına gelindiğinde yaklaşık 20 milyon kadının başta ev işleri olmak üzere hala çeşitli gerekçelerle iş gücüne dâhil olamamıştır. Eğitim seviyesinin yükselmesi kadınların iş gücüne katılım oranını arttırmada en önemli faktör olma özelliği taşıyor. Yükseköğretimde 2007 yılında kız çocuklarında yüzde 18,7 olan okullaşma oranının 2015 yılında yüzde 41,1 seviyesine ulaşmıştır. 2015 yılı itibariyle lise mezunu kadınlarda iş gücüne katılım oranı yüzde 32,7 iken, söz konusu oran meslek lisesi mezunlarda yüzde 40,8’e, üniversite mezunu kadınlarda yüzde 71,6’ya yükseliyor’ ifadelerine yer verdi.

 

‘En Yüksek Artış Doğu ve Güneydoğu’da’

 

En yüksek sigortalı kadın çalışan artışının doğu ve güneydoğu’da olduğunu belirten Başkan Bekki yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ‘Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde uygulanan istihdam teşvikleri, İŞKUR tarafından toplum yararına yürütülen işbaşı eğitim programları gibi aktif işgücü piyasası politikaları ile kadınlara yönelik sosyal sigorta prim indirimleri ve doğum borçlanması gibi uygulamaların olumlu etkisi görüldü. Türkiye’de işveren kadınların toplam işverenlere oranı 2007 yılında yüzde 6,2 iken 2015 yılında bu oran yüzde 1,8’lik artışla yüzde 8’e ulaştı. Bu oran, Avrupa’da pek çok ülkenin yakaladığı yüzde 25’lik oranın oldukça altında kalıyor. Kadın istihdamındaki artışa karşılık orta ve üst düzey kadın yönetici sayısının yeterince artmadığı hatta oransal olarak düştüğü ise dikkat çeken diğer bir unsur. Toplam istihdam içinde 2007 yılında kadınların yüzde 18’i orta veya üst düzey yönetici iken, 2015 yılında söz konusu oranın yüzde 14’e kadar gerilediği görüldü.’

 

‘Balıkesir’de Kadın İstihdamı Artıyor’

 

Balıkesir’de de kadın istihdamına yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini söyleyen Bekki, ‘Uluslararası araştırmalar, 2025’e kadar kadınların eşit katılımının sağlandığı en iyi senaryoda küresel düzeyde toplam GSYH’de yüzde 11’lik, yani 12 trilyon dolarlık bir artış öngörüyor. Kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımının önündeki engellerin ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile kadın istihdamında yaratılacak olan artış, Türkiye’nin küresel rekabette de önünü açacaktır.  İŞKUR tarafından toplum yararına yürütülen işbaşı eğitim programları gibi aktif işgücü piyasası politikaları ile kadınlara yönelik sosyal sigorta prim indirimleri ve doğum borçlanması gibi uygulamaların Balıkesir’de de etkinliğinin arttırılması, ilimizde kadın istihdamına yönelik dikkatin artması; ilimiz üretimine önemli katkı sağlayacaktır’ ifadelerini kullandı.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu