GündemÖzel Haberler

“Kalaycılık Mesleği Mazi Oluyor”

Kalaycılık mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldiğini söyleyen Kalaycı Mustafa Öğrenci, meslekte yeni çırakların da yetişmediğini dile getirdi.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri de kalaycılık. Kalaycı Mustafa Öğrenci, mesleğin Balıkesir’de yok olma noktasında geldiğini söyledi. Özellikle gençlerin mesleğe hiç ilgi duymadıklarını söyleyen Öğrenci kalaycılığın geleceğinin olmamasından yakındı. Balıkesir’de yarım asırdır kalaycılık mesleğini yürüten Mustafa Öğrenci, gelişen teknoloji karşısında eski önemini yitirerek son dönemlerini yaşadığını belirtti.

YARIM ASIRDIR BU MESLEĞİ YAPIYOR.

Babadan kalma dükkânda bakırcılık ve kalaycılık işini zar zor sürdürdüklerini, bu mesleğini bu mesleği olduğunu belirten 63 yaşındaki kalaycı ustası Mustafa Öğrenci, mesleğe 1970 yılında çırak olarak başladığını, yok olmaya yüz tutan işini 50 yıldır sürdürmeye çalıştığını söyledi. Öğrenci, “Eskiden kent ve kasabaların hemen her semtinde, pazar yerlerine yakın sokaklarda bir kalaycı dükkanı bulunurdu. Son 100 yılın en gözde mesleklerinden biri olan kalaycılık, gelişen teknoloji karşısında eski önemini yitirmiştir. Bunun nedeni kaybolmasında çinko, alüminyum, çelik ve plastik gereçlerin yaygınlaşmasıyla beraber bakırcılığın gerilemesi etkili olmuştu. Bir tencerenin kalaylanması 40-50 cıvarında fiyat tutuyor. Yaklaşık bir saat sürüyor. Vatandaşlar genellikle pahalı buluyor” dedi.

“ÇIRAK BULAMIYORLAR”

Balıkesir’de kalaycılığın bir zamanların en gözde mesleklerinden olduğunu belirten Öğrenci, şimdilerde ise bu mesleğin son temsilcileri olarak yetiştirecek çırak bulamamaktan yakındı. Öğrenci, “Bizler Kendimizi zor geçindirdiğimizden meslekte çırakta yetişmiyor. Kullanımının sadece süs eşyası olmakla sınırlı kalması gibi sebeplerden dolayı yanlarında mesleği öğretecek çırak bulamamanın sıkıntısını çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİYE AYAK UYDURAMADIK”

Teknolojinin hızlı gelişmesinin bu  mesleği olumsuz etkilediğini kaydeden Mustafa Öğrenci, “Ben bu mesleği babamdan, babamda dedesinden öğrenmiş. Bizi bir miras yani. Ama bu meslek hızla gelişen teknolojiye yenik düştü. Eskiden bakır kaplar yaygın kullanılırdı, sonra bunların yerini önce alüminyum, ardından çelik kaplar aldı. Bu nedenle de artık evlerde bakır kap kullanılmıyor, kullanılsa da tek tük. Hal böyle iken bu mesleği yapan kişi sayısı da düştü. Balıkesir’de şuan bu işi yapan iki ustayız. İkimizde usta olarak yanımızda yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Gençler hiçbiri bu işi benimseyip yapmadı. Bilgilerimizi gelecek nesillere aktaramıyoruz. Kalaycılık Türk kültürünün bir parçasıdır, bir dönemin yansımasıdır. Artık usta yetiştiremeyen bu meslekte herhangi bir değişim yaşanmaz ise geleceği hiçte iç açıcı olmayacaktır. Bu yüzden mevcut kalay ustaları mesleğin son icracıları kabul edilmekte. Gerekli tedbirler alınmazsa kalaycılık ismi  kitaplarda kalacak bir meslek olacaktır..”diye konuştu. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu