Gündem

Kalp Sağlığı

Merhaba sevgili okurlar

 

Sizlerin de dikkatini çekmiştir.

 

Beklenmedik,  ani  ve genç yaşta ölümler…

 

Özellikle son yıllarda ani kalp krizi sonucu yaşamını yitiren bir çok kişi oldu.

 

Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor artık kalp hastalıkları.

 

Acı kayıplarımızdan hatırladıklarımı paylaşmak istiyorum sizlerle

 

Gönen’de yardımcı hakem olarak görev yaptığı maç sırasında kalp krizi geçiren lise öğrencisi Halil Berke Aygün

Bandırma’da halı sahada futbol oynarken kalp krizi geçiren Cumhuriyet Savcısı Ahmet Biçer

Halı saha maçı sırasında kalp krizi geçiren Rahmi Kula Anadolu Lisesi öğrencisi Tuğra Yarbaoğlu,
15 Temmuz darbe girişimi  protesto için meydanda iken gözümüzün önünde kalp krizi geçiren iş adamı Mahmut Eren

Ve yazmadıklarım…

 

Kalp sağlığı gerçekten önemli  ve kesinlikle ihmale gelmiyor.

 

Bu yüzden bu hafta sizlere kalp sağlığımız için gerekli olan mucizevi besinlerden bahsetmek istiyorum.

 

Kalbi koruyan besinler arasında olan Kuru baklagiller yüksek posa içeriklerinden dolayı kalp-damar rahatsızlıklarından koruyucu özellik taşıyor. Bunun yanında kan kolesterol seviyesini dengede tutmada önemli bir rol oynuyor. Haftada en az bir kere kurubaklagil tüketmemiz gerekiyor.

 

Gelelim Kalbi koruyan sebze ve meyvelerimize.

 

Her gün  yeterli miktarlarda yediğimiz sebze meyve kalp hastalıklarından korunmada çok önemli bir role sahip. Biliyorsunuz ki sebzeler yüksek lif içeriyor. Bu da kolesterol ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürmeye yardımcı oluyor.

 

Meyvelere gelince meyveler de yine lif içerikleri ve vitamin içerikleri için günlük olarak tüketmemiz gereken besinler arasında. Çünkü meyveler ciddi antioksidan kaynağı oldukları için bizleri hem kalp rahatsızlıklarından hem de kanserden koruyorlar.

 

Kalp sağlığı için gerekli olan besinler arasında bulunan balığı da haftada en az 2 öğün tüketmemiz gerekiyor. Çünkü Omega 3 yağ asitleri damar tıkanıklığına yol açan plakların oluşumunu engelliyor. Sardalya, somon, ton balığı, gibi balıklar ciddi oranda omega 3 yağ asidi içeriyor. Bilginize…

 

Magnezyum deposu olan yağlı tohumlar ve yemişler kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğundan kalp sağlığı için gerekli besinler arasında yer alıyor. Hatta kuru yemişlerin kalbi koruduğu bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış. Ceviz, fındık, bademde bol miktarda E vitamini ile selenyum bulunuyor ve  antioksidan özelliği taşıyor.  tükettiğiniz bir avuç yemiş kalp damar hastalıklarından korumasının yanında kan şekeri dengemizi de koruyor.

 

Yeterli miktarı aşmadığınız sürece kalp ve damar hastalıklarından koruyan besinler arasında zeytinyağı geliyor.  kalp sağlığının en önemli koruyucusu olan  zeytinyağı enfeksiyon azaltıcı etkisiyle kalp hastalıkları riskini düşürüyor.

 

Kalbinize dikkat edin.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu