Köşe Yazıları

Karbonun Sosyal Maliyeti Nedir?

Sanayileşmeden günümüze karbon emisyonları artıyor. Karbonun küresel kaynama çağında yarattığı yıkıcı etkiler de reddedilemez bir konuma ulaştı.

Atmosferdeki karbonu düşürmeye yönelik yakın zamanda yürürlüğe giren sınırda karbon vergisinden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar birçok yaklaşım karbonla mücadele için atılan pozitif adımlar. Peki tam olarak karbonun maliyeti nedir ki küresel ölçekte bu konuda bir farkındalık oluştu. Bu soruya verilecek birçok cevaptan biri ve bana kalırsa ilk sıralardaki karbonun sosyal maliyeti. Karbonu sosyal maliyeti (SCC), her ilave ton karbon emisyonunun neden olduğu hasarın dolar cinsinden maliyetinin bir tahmini olarak özetlenebilir. Başka bir deyişle bir ton karbon emisyonunu azaltmak için atılan herhangi bir yaklaşımın da dolar cinsinden ekonomik artı değeri olarak da ifade edilebilir.

İklim Değişikliği Konusunda Ekonomik Konsensüs Ölçmek isimli ankete göre, iklim değişikliğinin dünyaya maliyeti 2025 yılına kadar yılda yaklaşık 1,7 trilyon dolar olabilir ve bu rakam 2075 yılına kadar yılda yaklaşık 30 trilyon dolara çıkabilir. Tam da bu nedenle iklim değişikliğini engellemeyi amaçlayan politikaların maliyet-fayda perspektifinden ele almak bu konuda tasarlanacak ve uygulanacak politikalar ile ilgili daha hızlı eyleme geçilmesine neden olabilir.

Karbonun Sosyal Maliyeti Nedir?

İlgili Makaleler

Karbonun sosyal maliyeti nasıl hesaplanır?

Adım 1: Nüfusa, ekonomik büyümeye ve diğer faktörlere dayalı olarak gelecekteki emisyonları tahmin edin.

Adım 2: Sıcaklık artışı ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi gelecekteki iklim tepkilerini modelleyin.

Adım 3: Bu iklim değişikliklerinin tarım, sağlık, enerji kullanımı ve ekonominin diğer yönleri üzerindeki ekonomik etkisini değerlendirin.

Adım 4: Gelecekteki hasarları bugünkü değerlerine dönüştürün ve toplam hasarı belirlemek için bunları toplayın.
Emisyonların zararlarına ilişkin temel bir değer elde etmek için bu dört adım özel bir modelleme sistemi ile hesaplanır. Daha sonra modelleme süreci, toplam hasar maliyetini ne kadar değiştirdiğini görmek için küçük bir ek emisyon miktarıyla tekrarlanır. Ek emisyonlardan kaynaklanan hasarlardaki artış KSM’nin tahminini sağlar. Daha sonra model, tahminlerin belirsizliğini değerlendirmek için yüz binlerce kez çalıştırılır.

Ülke bazında karbonun sosyal maliyeti

ABD, Çin ve Hindistan küresel ölçekte en büyük karbon kirleticileri olarak görülüyor. Ülke bazında karbonun sosyal maliyeti araştırmasına göre, her ilave ton CO2’nin Hindistan ekonomisine 90 dolara mal olacağı öngörülüyor. Hindistan’ı, CO2 emisyonlarının ekonomik maliyetinin ton başına 50 dolar olduğu tahmin edilen Amerika Birleşik Devletleri takip ediyor. Üçüncü sırada ise ton başına 26 dolar ile Çin yer alıyor.

Aşırı Hava Olayları Saatte 16 Milyon Dolara Mâl Oluyor//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu