Köşe Yazıları

Kedilerin Sevdiği Otlar

Kediler, etçil hayvanlar olmalarına rağmen zaman zaman ot yediklerine şahit olmuşsunuzdur.

Kediler, etçil hayvanlar olmalarına rağmen zaman zaman ot yediklerine şahit olmuşsunuzdur. Bu ilginç davranışın nedenleri arasında kedilerin sağlığı ile ilgili olduğu kadar zevkleri ve damak tatları da sayılabilir. Her ne kadar kedilerin ot, çim ve benzeri bitkileri yemelerinde bir sakınca görülmese de bazı otlar belirli bir oranın üstünde tüketildiğinde kedinin sindirim sistemine zarar verebileceğini hatta bu bitkilerden bir kısmının da zehirli olabileceğini unutmamalıyız.

Kedilerin sevdiği bitkiler arasında kedilerin tadına bayıldıkları kedi otu, kedi nanesi, kedi çimi, limon otu, meyan kökü ve yonca sayılabilir.

Kedi otları ve kedi çimleri gibi otlar; kedilerin sindirimlerini düzenlemeye ve günlük olarak tükettikleri gıdalardan elde edemedikleri besin değerlerini almalarına yardımcı olur. Kedi çimi, keskin kokusu sayesinde kedileri enerjik hale getirir. Ayrıca kediler “nane” ailesinden bitkileri de çok severler ve onlar için oldukça faydalıdır.

Bununla birlikte kedi mamalarında kullanılan yulaf, buğday ve arpa otlarının da kedi beslenmesinde önemli yeri vardır.

Kedilere Zararlı Otlar

Kediler için zararlı olan otlar ve bitkiler de mevcuttur. Hatta bazı bitkiler kedilerde toksik etkilere sahip olduğu için onları zehirleyebilir. Bu bitkiler arasında; Flamingo çiçeği, Ağlayan çiçek olarak da bilinen Difenbahya türleri, Barış çiçeği ve Yukka ya da diğer adıyla avize çiçeği evcil hayvanlar için toksiktir. Bunların dışında evlerimizde süs amaçlı sıkça yetiştirdiğimiz; Atatürk Çiçeği, Noel kaktüsü, Siklamen, Fil Kulağı, Tıbbi sarı sabır (Aloe vera), Deve Tabanı, Paşa Kılıcı, Salon Sarmaşığı gibi süs bitkilerinin kök, gövde ya da yaprakları evcil hayvanlar tarafından çiğnedikleri ve yuttukları durumlarda da zehirlenmelere yol açacağını unutmamak gerekir. O nedenle bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. Bu amaçla bahçeye ve sokağa çıkamayan kedilerin yemesi için hazır satılan ekilebilir bitkilerden faydalanılabilir.

…Kedilerin Sevdiği Otlar.. Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu