Gündem

Kent Odaklı İmar

Mimarlar Kent Odaklı bir Yönetmelik İstiyor.

 

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi mimarlık ve kent odaklı olmayan planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin geri çekilmesini istedi. Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada nitelikli planlamaların önemine değinildi.

 

Yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi adına Mimarlar Odası’nın, mimarların, kamu yönetiminin, yerel yönetimlerin, ilgili tüm kesimlerin ve kurumların, ülke adına ortak sorumluluğu olduğu ifade edildi.

 

İNŞAAT SEKTÖRÜNE TERK EDİLİYOR

 

Barınma, çalışma ve yaşama haklarını bağımlı hale getiren merkezi ve yerel yönetimler; toplumda yaratılan ekonomik ve sosyal sınıfların şehirlerde, planlama ilkelerine aykırı biçimde kentleşmesine ve yapılaşmasına göz yummuştur.  Bütünleştirici kentsellik anlayışı yerine eşitsiz sosyo-mekânsal yapıların ortaya çıkmasına neden olan parçacıl bir kentsel gelişme anlayışının izlenmesi bir politika olarak kabul edilmiştir. 2013 yılında Yönetmeliğe eklenen ancak uygulanmasında istenen sonuca ulaşılamayan “Mimari Estetik Komisyon”larına; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa açıkça aykırı olan, mimarların müelliflik haklarını yok sayan yetkiler verilmektedir. Mimarların mesleki haklarında yaşanan ihlalleri derinleştirecek olan bu komisyon marifetiyle meslektaşlarımızın eserleri üzerindeki söz söyleme hakkı ellerinden alınarak inşaat sektörüne terk edilmektedir.

 

KAMU YARARI GÖZETİLMELİ

 

Mimarlar Odasının yaptığı yazılı açıklamasında, ‘Yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının sağlanması Mimarlar Odası’nın, mimarların, kamu yönetiminin, yerel yönetimlerin, ilgili tüm kesimlerin ve kurumların, ülke adına ortak sorumluluğudur. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Taslağı hakkında Mimarlar Odası raporu değerli kamuoyu ve meslektaşlarımızla paylaşılmaktadır.’ denildi.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu