Gündemİlçe Haberleri

Keremköy Kültür ve Sanat Şenlikleri’ne Yoğun İlgi

Keremköy Kültür ve Sanat Şenlikleri’ne Yoğun İlgi. Balıkesir Gömeç Belediyesi öncülüğünde, Gömeç Kent Konseyi’nin katkılarıyla bu yıl 2. si düzenlenen Keremköy Kültür ve Sanat Şenlikleri halkımız tarafından yoğun ilgi gördü.

 

Keremkoy Kultur Ve Sanat Senliklerine Yogun Ilgi 1 Jpg

 

Keremköy Kültür ve Sanat Şenlikleri’ne Yoğun İlgi. Şenlik kortej yürüyüşü ile başladı. Keremköy’ün Geleneksel Dede Çorbası ikramı gerçekleşti. Yazarların ve el emeği stantlarının açılışı ve ziyareti gerçekleşti. Ardından tiyatro gösterisi oldu. Konserler ve halk oyunları ile devam etti.

 

Keremkoy Kultur Ve Sanat Senliklerine Yogun Ilgi Jpg

 

Başkan Himam Teşekkür Etti

Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam şenlikle ilgili konuştu. İHA’ya konuşan Başkan Himam “Şenlik süresinde emeği geçen tüm ekibimize, değerli protokolümüze ve kıymetli katılımcılarımıza teşekkür ederiz.” dedi.

Keremkoy Kultur Ve Sanat Senliklerine Yogun Ilgi 2 Jpg

 

Gömeç Hakkında

Gömeç, 1660-1700 yıllarında civarında 4-5 köyün birleşmesiyle büyüdü. 150 yıl önce yapılan Balıkesir Ayvalık karayolunun ilçe içinden geçirilmiş olması ilçeye ekonomik üstünlük sağlamıştır.

Gömeç 6 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtuluyor. 1956 yılına kadar bucak müdürlüğü ve muhtarlıkla yönetiliyor. 1956 mart ayında belediye teşkilatı kuruyor. Ardından hizmete imkanları ölçüsünde devam ediyor. Ayrıca 9 Mayıs 1990 tarihinde Gömeç ilçe statüsüne kavuşuyor.

XVI. yüzyıl başlarında Gömeç Edremit Körfezi ile Dikili Körfezini çevreleyen arazi üzerinde bulunan onlarca köyden biri idi. Bu yörede yönetim işlevi olan ve kasaba özelliği taşıyan iki önemli yerleşim yeri bulunuyordu. Bunlar kuzeyde Edremit, güneyde de Ayazmend (Altınova) kazaları idi. Kanuni Sultan Süleyman´ın ilk yıllarında düzenlendiği anlaşılan bir defterde Gömeç´in o tarihlerde Karasi Sancağı´nın Ayazmend kazasına bağlı bir köy olarak görülmektedir.

Gömeç ve çevresi, XVI. Yüzyılda Karasi sancağının bir parçasını oluşturuyordu. Bu bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin çöküş sürecinde geniş ölçüde bir Türk nüfusunun akınına sahne oldu.

Soyları Emir Danişmend Gazi’ye kadar uzanan Kalem Bey ile oğlu Karasi, Balıkesir’i merkez yaparak burada Karasi beyliğinin temellerini attılar. XIV. yüzyıl başlarında Anadolu’daki bütün beyliklerin kentlerini kasabalarını gezen ve bize bu ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik durumu konusunda oldukça zengin bilgi veren lbn Battuta, Balıkesir’in Karasi tarafından kurulduğunu ve oğlu Demirhan tarafından oraya epeyce halk yerleştirildiğini yazmaktadır. Enveri’nin verdiği bilgilerden anlaşıldığına göre Karasioğulları denizcilikte donanma çıkaracak kadar başarı göstermişlerdir.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu