GündemTürkiye Gündemi

KIRCI’DAN ARAKAN TEPKİSİ

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’daki Arakan bölgesinde Müslüman halkın maruz kaldığı saldırılara sert tepki gösterdi.

Arakan’da Müslümanlara yapılanın zulüm olduğunu söyleyen AK Parti Balıkesir Milletvekili Sem Kırcı,  ‘Myanmar’daki Budist yönetimin son dönemde Arakanlı Müslümanları hedef alan operasyonlarından dolayı derin bir üzüntü içerisindeyiz, ülkedeki yönetimi şiddetle kınıyorum. 1942’de 100 bin Arakanlı Müslümanın Budistler tarafından katledilmesiyle başlayan süreç cunta döneminde daha da şiddetlendi. 1982’de Arakanlıların kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşmeleri, katledilmeleri cuntanın baskıcı idaresinden dolayı dış dünyada duyulamadı. 2010’da serbest seçimler yapılıp ülkenin nispeten açık toplum haline gelmeye başlamasıyla birlikte vahşet görünür hale geldi. Seçimlere rağmen rejim halen ayakta ve insanlar zulüm görmeye devam ediyor. Yıllardır süren bu zulme Türkiye olarak ilk kez biz dikkat çektik. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde uluslararası kurumlarda dile getirdik, takibini yaptık. Arakanlı Müslümanların dramı konusunda gerek İslam alemi gerekse uluslararası toplum karşısında üzerimize düşen insani sorumluluğu yerine getirdik. Küresel adaletin sesi, dünya mazlumlarının sığınağı bir ülke olarak böylesi bir insani krize sessiz kalmadık, kalmayacağız’ ifadelerini kullandı.

‘Vatandaşlık Hakları Elinden Alınıyor’

Kırcı, ‘Cunta idaresi kalktıktan sonra 2012 yılında bölgeyi ilk ziyaret eden heyet Türkiye’den gitti. Sayın cumhurbaşkanımızın verdiği görevle içinde Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin ve o zaman Dışişleri Bakanımız olan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun bulunduğu bir heyetle ülkeyi ziyaret etmiştik. İnsanların maruz kaldığı yoğun ayrımcılığı ve zaman zaman basına da yansıyan acı kareleri yerinde gördük. On binlerce mazlum sırf inancından dolayı asırlardır yaşadıkları yurtlarında katlederek haritadan silinmekle karşı karşıya. Vatandaşlık hakları ellerinden alınmıştı, tecavüz, işkence, cami ve evleri yakma sistematik hale gelmişti. Heyet ile birlikte bölgeyi dolaşırken Arakanlı Müslüman bir teyzenin boynuma sarılıp “Kızım artık bizden geçti. Ama kızlarımız var. Bizim bu kızlarımızın namusunu Türkiye kurtarsın. ”dediğini hiç unutamıyorum. İnsanlar bu çağda göz göre göre göçe zorlanıyor, yok ediliyor’ şeklinde konuştu.

‘İnsanlık Sınıfta Kaldı’

Arakan’da yaşananlara dünyanın sessiz kaldığını söyleyen Kırcı, ‘Dünyanın en büyük zulümlerinden biri tüm vahşetiyle ortadayken asıl üzücü olan uluslararası kuruluşlardaki sessizlik ve İslam alemindeki tepkisizliktir. Arakanlı Müslümanlar acımasızca hedef alınırken uluslararası toplum Arakan’ın yeni bir Srebrenitsa’ya yeni bir Suriye’ye dönüşmesini önlemek için neyi beklemektedir. Başta BM olmak üzere hemen tüm uluslararası kuruluşlar bu insani kriz karşısında da maalesef sınıfta kalmıştır. Özellikle burada Bileşmiş Milletler mekanizmasının büyük devletlerin dış politikalarının bir aracı haline dönüştüğünü görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da her fırsatta “Dünya Beşten Büyüktür” sözüyle ifade ettiği gibi sorunun kökeninde küresel adaletsizlik yatmaktadır, insanlık büyük devletlerin stratejik çıkarlarının kurbanı olmaktadır.’ Şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu