Görüntülü Haberler

Kronik Hastalığı Olanlar Doktora ZAMANINDA BAŞVURMALI

Balıkesir Tabipler Odası Başkanı Şahin Cılız Merhaba’ya yaptığı özel açıklamada önemli bazı tespit ve uyarılarda bulundu. Bulunduğumuz süreçte gerek duyulmadıkça hastaneden uzak kalınmasını önerdiklerini belirten Cılız, “ancak kronik hastalığı olanların Doktora zamanında başvurmaları önemli” dedi.

100’ÜN ÜSTÜNDE SAĞLIKÇI ENFEKTE

Risk anlamında sağlık çalışanları olarak hastalarla doğrudan muhatap oldukları için ön cephede olduklarını belirten Tabipler Odası Başkanı Cılız, “maalesef, elimizdeki vaka açısından değerlendirecek olursak, resmi rakamlarla değinirsek, Balıkesir’de toplam yaklaşık 765 civarı Covid-19 vakası olduğunu görüyoruz ve bunların yaklaşık 100 civarı sağlık çalışanı’’ şeklinde ifadede bulundu.

YAKALANMA RİSKİMİZ 10 KAT YÜKSEK

Balıkesir’de Toplam hasta sayısını, 1 milyon 2 yüz 80 bin nüfusla oranlandığında yüz binde 60-66 gibi bir orana denk geldiğini belirten Cılız, “Covid-19 tespit edilen sağlık çalışanlarının sayısını nüfusa oranladığınızda 10 binde 66 gibi bir oran çıkıyor ortaya. Yani yakalanma riski açısında toplum açısından bu on kat yüksek rakam meslek icabı, ön cephede olduğunu net gösteriyor” dedi.

CAN KAYBININ ARTMAMASI SEVİNDİRİCİ

Sağlık çalışanları açısından Balıkesir’deki sevindirici yönün, Covid-19 virüsüne yakalanan 100’ün üstünde ki sağlık personelinde can kaybının şu ana kadar bir kişi ile sınırlı kalması olduğunu belirten Cılız, “Elbette bir can kaybına bile tahammülümüz yok. Ama can kaybının artmaması ve tedavi görenlerin genel anlamda seyrinin iyi olmasını sevindirici buluyoruz’’ dedi.

2005’ten beri bu Sağlıkta Şiddet yasası çıksın diye gündemimizdeydi.

ŞİDDET YASASI TOPLUMDA DA OTURMALI

Sağlıkta şiddeti önleme yasasının olumlu bir adım olduğunu belirten Tabipler Odası Başkanı, “2005’ten beri bu Sağlıkta Şiddet yasası çıksın diye gündemimizdeydi. En son Dr. Ersin Arslan’ın 2012 yılında katledilmesi sonrası, öncelikli bir hale getirdik ve sürekli gündemde tutuldu. Nihayet, pandemi döneminde TBMM’de bütün vekillerin oyu ile yasalaştı. Bu açıdan TBMM teşekkür ediyoruz. Yasanın çıkması iyi bir şey ama toplumun da buna ayak uydurması gerekiyor. Yasa çıktıktan sonra bile oksijen tüpü saldırısı oldu geçenlerde. Henüz yasanın oturmuş olmadığını da görebiliyoruz. Toplumun alışması lazım olduğunu düşünüyorum” dedi.

TIBBİ MALZEME EKSİĞİ YAŞANMADI

Balıkesir’de salgın ile ilgili süreçte malzeme eksikliği olmadığını ifade eden Cılız, “Malzeme konusunda eksikliğimiz olmadı, ilk etapta bir eksiklik gözüküyordu o da giderildi sonradan. Bu konuda sıkıntı yaşamıyoruz. Ayrıca sağlık çalışanlarına bulaş riskini azaltmak için geçici konaklama için ilk etapta öğretmenevi ve DSİ tahsis edildi. Bu süreç uzun bir süreç, yer bulma konusunda kişisel olarak eksiklik yaşıyoruz diyen hiç olmadı” dedi.

KURULDA YER ALMAK İSTEDİK AMA!

İl Pandemi kurulu ilk kurulduğunda Tabipler odası Diş Hekimler odası ve Eczacılar odası sağlık meslek örgütleri olarak kurulda yer almak istediklerini ifade eden Cılız “Valilik tarafından organize edilen bir planlama olduğu için, bu isteğimize, ‘vali beyin oluru doğrultusunda’ ihtiyaç yok şeklinde belirtildi. Yine de süreci izleyebildiğimiz düzeyde yakından da takip ediyoruz. Vaka sayıları ile ilgili rakamlara ulaşma sıkıntısı yaşıyoruz ancak,  bu ilimize özel bir sorun değil, Türkiye’de genel olarak bir sorun” şeklinde konuştu.

KRONİK HASTALARA ÖNEMLİ UYARI

Kurallara uyum noktasında dikkatli bir şehir olduğumuz ifade eden Cılız, ‘’Temas ve hastalığın yayılması açısından kurallara uyulduğunu gözlemliyoruz. Maske takıyoruz dışarı çıkıldığında. En büyük çekincemiz 2. Dalga 3. Dalga gibi şeylerin yaşanmaması. Bu dönemde alınan kararlara halkımızın uymasını bekliyoruz” dedi. Cılız kronik hastalarla ilgili olarak ta “Özellikle hastalarımıza gerekmedikçe hastanelere başvurmayın diyoruz ama bu işten kronik hastalıklarda zamanında başvurmaları gerektiğini düşünüyoruz. Belli şartlarda kronik hastaların da başvurması gerek çünkü zaman açısından eğer kronik bir kalp krizi vs. de aleyhine işleyebiliyor” şeklinde önemli bir uyarıda bulundu.

AVM’lerin açılması konusunda, bu işin yayılması önemli bir faktör olsa da, sosyal ve ekonomik faktörünü de düşünmek lazım. Kirası, çalışanları ve masrafları, gelirlerini düşünmek zorundayız. Yorum yapmak onlar hakkında doğru değil, muhtemelen bu konuda da bilim kurulunun yapacağı herhangi bir çalışmada onların yanındayız diyoruz” şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu