Gündemİlçe HaberleriKöşe Yazıları

Kurban Sadakat ve Teslimiyet İfadesidir

Kurban sadakat ve teslimiyet ifadesidir. Kurban, yüce Allah’a, hakka, hakikate, iyiye, doğruya, güzele, yakın olma arayışıdır. Ayrıca, Kurban sevginin, vefanın, sadakatin, fedakârlığın, teslimiyetin simgesidir.

Hiç kuşkusuz kestiğimiz kurbanlar bizi Allah’a yaklaştırmakta, sıratı müstakim üzerinde sebat etmemize vesile olmaktadır. Böylelikle, Kurban, Müslümanın malını Allah rızası için harcama ve başkalarıyla paylaşma bilincini geliştirmektedir.

Akraba ve Dostları Yakınlaştırır

Kurban, sadece akrabaları, komşuları ve dostları yakınlaştırmıyor. Böylelikle, yeryüzündeki bütün kardeşlerimizi birbirine yakınlaştırıyor. Ayrıca, bu yönüyle Kurban, adını bile duymadığımız nice ülkelere uzanıyor.

Dahası, daha önce hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eli oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı vekâletle kurban kesim organizasyonları düzenliyor. Ayrıca,hem yurt içinde hem de yurt dışında mağdur ve mazlum insanlara ulaşıyor. Böylelikle, cömert ve hayırsever milletimizin kurbanlarını ulaştırıyor. Ayrıca,kardeşlik köprülerini sağlamlaştırıyor.

Kurban bir ibadet

Ayrıca, mukim olan her Müslümanın yerine getirmesi gereken malî bir ibadet. Kurban, sunma şekilleri ve amaçları bakımından farklılıklar bulunur. Ayrıca, semavi olsun beşeri olsun bütün dinlerde vardır. Dahası,hanefî mezhebinde tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur.Ayrıca, Müslüman toplumların şiarı sayılan ibadetlerden biridir.Böylelikle, kurban, asırlardan beri İslam coğrafyasının dinî hayatında önemli bir yer tutar.

Kur’an-ı Kerimde kurbanın önemine işaret eden ayetlerden bazıları şunlardır

“ Gelsinler ki, kendilerine ait bir takım menfaatlere şahit olsunlar”.

Ayrıca,” Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Dahası, “Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.”  (Hac, 28), “ Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun.

Alçak gönüllüleri müjdele!

(Hac, 34), “ Kurbanlık büyük baş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır.  Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız ulaşır. Böylece, onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” (Hac, 36-37)

Her Yıl Kurban Keserdi

Hz. Muhammet (s.a.v)’in, kurbanın meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir. Sevgili Peygamberimiz kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu belirtmiştir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para/mala sahip olan kişi dinen zengindir. Zengin kimsenin Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükür ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olmak üzere kurban kesmesi gerekir.

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsinden hayvanlardan olur

Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Söz konusu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için şöyle olmalı. Devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyunlar, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olmaları halinde kurban edilebilirler.

Hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması gerekir

Ayrıca, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Kurban sadakat ve teslimiyet ifadesidir.

Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz yada şaşı  olması engel değil

Ayrıca, doğuştan topal, bir kulağı delik veya yırtılmışda olur. Dahası, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel olmaz. Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar.

Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar kurban kesilebiliyor

Bu süre içinde gündüz ve gece kurban kesilebilir. Şafiilere göre ise bayramın 4. günü gün batımına kadar kesilebilir. Kurban kesilirken “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu ayetlerden birisi okunabilir:

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.

O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79) Bu ayetleri bilmeyen besmele çekerek kurbanı keser.

Kurban kesmek; sadece kan akıtmak değildir

Kurban sadakat ve teslimiyet ifadesidir. Kurbanda akıtılan kanla birlikte beynimizdeki, gönlümüzdeki İslam’a aykırı bütün duygu ve düşüncelerin de kurban için açılan çukura gömülmesi hedeflenmelidir. İslam’da esasen bütün ibadetlerin özünde yüce Allah’a yaklaşma gayesi olduğunu söyleyebiliriz. Kurbanda bu durum daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar.

Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurulur: “ Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır.”

Bilgi Sahibi Olunmalı

Kurbanlık hayvan alıcı ve satıcılarının kurban edilecek hayvanlar ve özellikleri konularında yeterli bilgilere sahip olmalılar.Kurban bayramı yaklaşırken halkımızın sorduğu sorulardan bu konuda ileri derecede bir bilgi eksikliği olduğu anlaşılmaktadır. İşte bunun için önümüzdeki haftadan itibaren iki hafta “ Kurbanla ilgili en fazla sorulan sorular” başlığı altında sizlere bilgi aktarmaya çalışacağım.

Her ibadette olduğu gibi bu ibadetin ifasında da bilgi eksikliği olmamalıdır.Müslüman yapacağı ibadetleri bilgili ve bilinçli olarak yapmalı, kulaktan duyma bilgiler mutlaka temel dini kaynaklarımızdan doğrulanmalıdır.

 

Kurban sadakat ve teslimiyet ifadesidir

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu