Gündem

KUVA-Yİ MİLLİYE COŞKUSU

Kuva-yi Milliye’nin 100. Yıl Kutlama programı Kuva-yi Milliye Anıtı’nda düzenlenen Türkiye Haritalı çelenk sunumu ile başladı.  Kuva-yi Milliye ateşinin yakıldığı Alaca Mescit Camii’nde devam etti. Balıkesir Lisesi Keşşafları Alaca Mescit Camii’ne yürüdü ve Türk Bayrağı’nı teslim alarak Ankara yola çıktı.Balıkesir Vali Vekili Şükrü Kara, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz,diğer protokol üyeleri  ve parti temsilcileri katıldı. Balıkesir Lisesi keşşafları Türk Bayrağı’nı teslim aldı ve  Ankara Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teslim etmek üzere yola çıktı.

Anma programında konuşan Karesi Belediye başkanı Dinçer Orkan 16 Mayıs’ın önemine değindi.

Orkan:”Balıkesir halkı kurşunları sökerek mühimmat haline getirmişlerdir. Yunan işgaline karşı yekvücut olan Balıkesir halkı  işgal sırasında ekmeğini suyunu bölüştüler. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen Balıkesir’liler ümitsizliğe düşmemiştir. İşgale karşı direniş cephelerini kurması düzenlediği  4 adet kongre ile bağımsız kararlar alması tarihçileri Karesi Vilayeti  için milli mücadelenin devleşen ve devletleşen ili sıfatını yakıştırmalarına neden olmuştur. Bu gün hep beraber Kuvayı Milliye ateşinin yakıldığı yerlerden olan Alaca Mescid’in önünden vaktiyle 1914-1916 yılları arasında hiç mezun veremeyen Balıkesir Lisemiz’in Kessaf’larını Ankara’ya uğurlayacağız.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz: “Bugün 16 Mayıs… Balıkesir Kuvayı Milliyesinin can bulduğu gündür. Tüm Türkiye’yi aydınlığa kavuşturacak millet meşalesinin yakıldığı gündür.”dedi

Kutlama programında konuşan Yılmaz:” Yunanlıların İzmir’i işgal haberleri Balıkesir’e gelmiş, düşman kuvvetlerine karşı Okuma Yurdu ve Alaca Mescit toplantıları yapılmış ve “ vatan bir bütündür parçalanamaz” kararı verilmiştir. Halkın millî duygularının bir sonucu olarak ortaya çıkan ve gönüllülük esasına göre başlayan bu hareket Kuvayi Milliye Hareketi’dir.

Kuvayı Milliye ateşini yakarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında en büyük rolü oynayan kahramanlarımıza çok şey borçlu olduğumuz bilinciyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere,  tüm milli mücadele kahramanlarımızı, vatanı ve kutsal değerleri uğruna gözünü kırpmadan ölüme yürümüş tüm kahraman şehitlerimizi minnet ve rahmetle anar,  istiklaline tutkuyla bağlı olan tüm Balıkesirli hemşehrilerimizin Kuvayı Milliye Günü’nü kutlarım.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu